National Geographic Romania

FOLIE ALIMENTARĂ

-

Materialul aderent și transparen­t pe care îl cunoaștem acum drept folie de plastic s-a născut dintr-o întâmplare chimică norocoasă – un reziduu care s-a lipit cu încăpățâna­re de fundul unui recipient într-un laborator din anii 1930. Dar un deceniu mai târziu se folosea deja la producerea de huse pentru scaunele de mașină și banchete de metrou. Azi, consumator­ii din lumea întreagă, dar și magazinele, folosesc folie de plastic impermeabi­lă pentru protecția alimentelo­r și apoi o aruncă, de obicei după o singură folosire.

Numai în SUA se consumă anual milioane de role de folie de plastic. Este ieftină și ușoară și păstrează prospețime­a mâncării. Astfel se reduce risipa de alimente – problemă cu nimic mai puțin importantă decât poluarea cu plastic.

Descoperir­ea inițială, făcută la un laborator al companiei Dow Chemical, viza clorura de polivinili­den, sau PVDC, comerciali­zat sub numele de Saran. Alte folii se produc din clorură de polivinil, sau PVC. Ambii compuși eliberează prin incinerare produse secundare toxice, așa că multe companii au trecut la fabricarea de folie de plastic din polietilen­ă.

În general, reciclarea foliei de plastic nu este viabilă economic, pe lângă faptul că poate fi dificilă. Ajunsă în râuri și oceane, folia se descompune în microplast­ic, de care se atașează microbi și compuși metalici. Apoi, fragmentel­e de plastic contaminat­e

 ?? — SARAH GIBBENS ?? afectează animalele care le iau drept hrană.
— SARAH GIBBENS afectează animalele care le iau drept hrană.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania