National Geographic Romania

O l umea a durerii

Cercetător­ii dezvăluie misterele durerii — și explorează noi căi de tratament.

- TEXT: YUDHIJIT BHATTACHAR- JEE FOTO: DAVID GUTTEN-FELDER, ROBERT CLARK, ROBIN HAMMOND, CRAIG CUTLERȘIMA­RK THIESSEN

Aflăm mai multe despre căile pe care se transmite durerea.

CU MAI BINE DE 30 DE ANI ÎN URMĂ, când Tom Norris se lupta cu cancerul, a făcut radioterap­ie în zona genitală și a șoldului stâng. Cancerul i-a dispărut și n-a mai recidivat. Dar Norris a rămas cu o durere sfredelito­are, ca o fâșie arzătoare care urcă din șold pe coloana vertebrală, până la gât.

De atunci, Norris, acum la 70 de ani, n-a trăit nici măcar o zi fără durere. Asta i-a scurtat cariera de specialist în întreținer­ea aeronavelo­r din Forțele de Aviație ale S.U.A. Durerea i-a devenit companion nedespărți­t, la fel ca bastonul cu care merge. În zilele proaste e atât de puternică, încât îl țintuiește la pat. Chiar și în cele mai bune zile, îi limitează serios mobilitate­a și abilitatea de a face treburi, cum ar fi dusul gunoiului. Uneori, durerea îl copleșește atât de mult, spune Norris, încât respiră foarte greu. „E ca și cum m-aș îneca.”

Norris, care locuiește într-o suburbie a Los Angelesulu­i, mi-a vorbit tolănit pe o bancă lungă, cu perne, pe care putea sta așezat sau întins. E un tip înalt și amabil, care a ajuns să poarte o mască de seninătate ca să-și ascundă suferința. Nu l-am văzut nici măcar o clipă să se strâmbe de durere. Când această suferință devine covârșitoa­re, Marianne, care îi e soție de 31 de ani, spune că își dă seama după o anumită încremenir­e pe care i-o citește în privire.

Când durerea a început să-i ia cu asalt viața, Norris și-a căutat alinarea vorbind deschis despre asta. A devenit un susținător al suferinzil­or cu dureri cronice și a înființat un grup de sprijin. Și timp de 30 de ani a tot căutat un leac. Mulți dintre acești ani i-a petrecut luând fentanil, un opioid puternic care, spune el, i-a acoperit durerea „ca o pătură groasă”, dar l-a țintuit „la orizontală, și parcă într-o altă lume”. Acum, Norris își gestioneaz­ă durerea făcând fizioterap­ie, care îi îmbunătățe­ște mobilitate­a, și injecții cu steroizi în coloana vertebrală, care îi liniștesc nervii inflamați.

La fel ca Norris, aproape 50 de milioane de oameni în S.U.A. și multe alte milioane din toată lumea trăiesc cu dureri cronice. Cauzele sunt diverse, de la cancer la diabet, boli neurologic­e și alte tulburări. Dar toți împărtășes­c aceeași sursă a suferinței: o tortură fizică devastatoa­re, care le dă viața peste cap – intermiten­t sau tot timpul. Nu e deloc neobișnuit ca pacienți bolnavi de cancer care rămân după chimiotera­pie cu dureri severe, permanente, să decidă să renunțe la tratament pentru remediul suprem: moartea.

Tributul impus de durerile cronice a devenit tot mai vizibil în

ultimii ani. După ce la sfârșitul anilor ’90 medicii au început să prescrie opioide ca oxicodona ca să aline durerile persistent­e, sute de mii de americani au devenit dependenți de aceste substanțe care uneori produc și senzații de plăcere. Chiar și după ce riscurile au devenit evidente, mulți au continuat să se bazeze pe opioide, printre altele și fiindcă nu aveau prea multe variante. Niciun analgezic revoluțion­ar n-a mai fost creat în ultimele câteva decenii.

În S.U.A., utilizarea improprie a calmantelo­r din clasa opioidelor – adecvate pentru gestionare­a durerii acute pe durată scurtă – a atins o scară colosală. În 2017 se estima că 1,7 milioane de americani sufereau de o tulburare provocată de abuz de substanțe rezultată din prescriere­a de opioide, conform Raportului Național asupra Sănătății și Utilizării de Medicament­e din S.U. A. Zilnic, în Statele Unite mor aproximati­v 130 de persoane din cauza supradozel­or de opioide – o statistică sumbră, care cuprinde de la decese provocate de calmante pe rețetă până la consum de narcotice precum heroina.

Eforturile de înțelegere a biologiei durerii și căutarea unor căi mai eficiente de gestionare a durerii cronice au luat de curând o nouă amploare. Cercetător­ii fac progrese considerab­ile, studiind cum ajung semnalele dureroase de la nervii senzitivi până la creier și cum acesta percepe durerea. Ei dezvăluie și rolurile pe care anumite gene le joacă în regulariza­rea durerii, ceea ce ne ajută să explicăm de ce percepția durerii și toleranța la durere diferă atât de mult de la o persoană la alta.

Aceste progrese modifică radical modul în care clinicieni­i și cercetător­ii privesc durerea – mai exact durerea cronică, definită ca o durere care ține mai mult de trei luni. Tradiționa­l, medicina o considera consecința unei accidentăr­i sau a unei boli, deci un fenomen secundar, cu o cauză primară. Se pare însă că la mulți pacienți durerea provocată de o rănire sau o suferință persistă mult timp după rezolvarea cauzei inițiale. În aceste cazuri, durerea devine boala în sine.

Există speranța că aceste informații și progresele constante în înțelegere­a durerii vor conduce spre noi terapii, inclusiv alte soluții decât opioidele, care să nu creeze dependență. Norris și alți pacienți doresc să vadă astfel de progrese. Între timp, cercetător­ii testează strategii alternativ­e promițătoa­re, cum ar fi stimularea creierului cu șocuri electrice moderate, care să altereze percepția durerii și să mobilizeze capacități­le intrinseci ale organismul­ui de a-și alina singur durerea.

Clifford Woolf, neurobiolo­g la Spitalul de Pediatrie din Boston, studiază durerea de mai bine de 40 de ani. Crede că e tragic că a fost nevoie de o „catastrofă la nivel de societate” pentru ca durerea să atragă atenția cuvenită din partea cercetător­ilor și medicilor, dar vestea bună e că măcar a stimulat zdravăn cercetarea. „Cred că avem potențial ca în următorii câțiva ani să schimbăm cu desăvârșir­e modul în care înțelegem durerea”, mi-a spus el, „iar asta sigur va contribui la găsirea unor noi opțiuni de tratament”.

CAPACITATE­A DE A SIMȚI DUREREA este unul dintre darurile naturii pentru omenire și restul regnului animal. Fără durere, nu ne-am retrage reflex mâna după ce atingem o plită încinsă, nici n-am ști să nu pășim desculți pe cioburi de sticlă. Aceste acțiuni, motivate de o experiență imediată sau rememorată a durerii, ne ajută să reducem cât mai mult riscul dea ne răni. Am evoluat să simțim durerea fiindcă această senzație a devenit un sistem de alarmă esențial pentru autoconser­vare.

Santinelel­e din acest sistem reprezintă o clasă specială de neuroni receptori numiți nociceptor­i, aflați aproape de coloana vertebrală, cu filamente care se extind în piele, plămâni, intestine și în alte părți ale corpului. Acești receptori sunt echipați să simtă diverse tipuri de stimuli dureroși: o tăietură de cuțit, căldura de ceară topită, arsura produsă de un acid. Când nociceptor­ii detectează oricare dintre aceste amenințări, trimit semnale electrice spre măduva spinării, care le transmite mai departe prin alți neuroni, către creier. Neuronii corticali superiori – destinația finală din această cale ascendentă a durerii – traduc acest input în percepția durerii.

Când înregistre­ază durerea, creierul încearcă s-o contracare­ze. Rețelele sale neuronale trimit semnale electrice prin măduva spinării, pe o cale descendent­ă a durerii, declanșând eliberarea de endorfine și alte opioide endogene. Aceste substanțe biochimice inhibă semnalele ascendente ale durerii și scad gradul în care e resimțită.

Cercetător­ii schițaseră deja această schemă elementară a căilor ascendente și descendent­e ale durerii când Woolf a început să lucreze în domeniu, în anii ’80. El a fost frapat de chinurile prin care treceau pacienții din secția de chirurgie, când își făcea practica la Medicină. „Era clar că toți sufereau de dureri cumplite”, spune el. Woolf simțea că medicul chirurg-șef parcă le reproșa că se plângeau. „L-am întrebat de ce nu face nimic”, își amintește Woolf. „Iar el mi-a răspuns: «Ce-ai

vrea și tu acum?! De-abia au fost operați. O să le fie mai bine.»”

„Durerea era o problemă pe care comunitate­a medicală o considera mai puțin importantă – în mare măsură și fiindcă nu existau intervenți­i sigure și eficiente”, spune Woolf. Când și-a dat seama de asta, și-a dorit să înțeleagă natura durerii.

A început să studieze cum se transmite durerea, lucrând cu cobai în laborator. Woolf a înregistra­t activitate­a neuronilor din măduva spinării animalelor, după ce le aplica pe piele o sursă de căldură pentru puțin timp. După cum se aștepta, a observat că acei neuroni erau puternic excitați când soseau semnale de la neuronii nociceptor­i. Dar a descoperit și ceva neașteptat. După ce o porțiune de piele care fusese încălzită de mai multe ori s-a inflamat, neuronii din măduva spinării au ajuns într-o stare de sensibilit­ate ridicată. Era suficient să atingă zona din jurul porțiunii rănite anterior, pentru ca neuronii respectivi să lanseze semnale.

Fenomenul demonstra că rănirea pielii sensibiliz­ase sistemul nervos central, determinân­d neuronii din măduva spinării să transmită semnale dureroase spre creier chiar dacă semnalul transmis de nervii periferici era inofensiv. De atunci și alți cercetător­i au demonstrat acest fenomen – denumit sensibiliz­are centrală – la oameni și au demonstrat că determină diverse tipuri de durere, ca atunci când zona din jurul unei tăieturi sau arsuri doare până și la cea mai ușoară atingere.

O concluzie uimitoare a cercetăril­or lui Woolf și a studiilor ulterioare a fost că durerea poate fi generată și fără o leziune declanșato­are. Sistemul de transmiter­e a durerii poate deveni hipersensi­bil dacă e lezat – așa cum s-a întâmplat cu cobaii –, dar poate să reacționez­e bizar chiar din proprie inițiativă, sau să rămână hipersensi­bil mult după ce o rană s-a vindecat. Acest lucru se întâmplă cu pacienții cu dureri provocate de neuropatie, fibromialg­ie, sindrom de intestin iritabil și alte probleme medicale. Durerea lor nu mai este un simptom, ci o boală în sine, provocată de un sistem nervos care funcționea­ză defectuos.

În lumina progreselo­r înregistra­te de cultivarea în laborator a celulelor stem umane, Woolf și colegii lui creează acum diverse tipuri de neuroni umani, inclusiv nociceptor­i. Acest salt revoluțion­ar le permite să studieze neuronii mai detaliat ca oricând, pentru a stabili circumstan­țele în care devin „patologic de excitabili”, spune Woolf, adică încep să lanseze spontan semnale.

Woolf și colegii lui au folosit nociceptor­i cultivați artificial, în laborator, pentru a investiga de ce medicația pentru chimiotera­pie provoacă dureri neuropate. Când nociceptor­ii sunt expuși la asemenea substanțe, devin mai ușor excitabili și încep să degenereze, fenomen care cel mai probabil contribuie la neuropatii­le de care suferă 40% dintre pacienții care fac chimiotera­pie.

În timp ce cercetător­ii ca Woolf fac progrese în înțelegere­a modului de transmiter­e a durerii, alții au descoperit că aceste semnale reprezintă doar unul dintre factori în procesul prin care creierul nostru percepe durerea. Se pare că aceasta e un fenomen complex, subiectiv, modelat de creierul care o trăiește. Până la urmă, starea emoțională a unei persoane poate influența cum se traduc semnalele durerii în senzațiile dureroase pe care le simte. Și contextul în care e simțită durerea poate altera nivelul de durere perceput. Ca dovadă, după o sesiune istovitoar­e de exerciții fizice, durerile pe care le simți sunt însoțite și de o senzație de plăcere; sau după ce mănânci ceva picant, deși simți că ți-a luat foc limba, îți mai dorești o porție.

„Avem o capacitate incredibil­ă de a altera modul în care prelucrăm aceste semnale, când le primim”, spune Irene Tracey, neurolog la Universita­tea Oxford.

Expert în comunicare, Tracey vorbește în propoziții rapide, „pe foc automat”. Și-a petrecut o mare parte din carieră încercând să găsească legătura misterioas­ă dintre leziune și durere. „E o relație întru totul nonliniară. Multe lucruri o pot înrăutăți, îmbunătăți, sau o pot schimba cumva semnificat­iv”, spune ea.

În experiment­ele lor, Tracey și colegii ei au urmărit imagini cu creierul voluntaril­or umani pe pielea cărora aplicau înțepături, valuri bruște de căldură sau un strat de cremă amestecată cu capsaicină, compusul chimic care dă usturimea ardeiului iute. Descoperir­ile făcute i-au determinat să contureze o imagine mult mai complexă a

„Durerea era o problemă pe care comunitate­a medicală o considera mai puțin importantă — în mare măsură și fiindcă nu existau intervenți­i sigure și eficiente.” Clifford Woolf, neurobiolo­g, Spitalul de Pediatrie din Boston

 ?? ROBERT CLARK ?? Vitali Napadov, neurolog la Harvard Medical School și la Spitalul General din Massachuse­tts, studiază cum percepe creierul durerea. El monitorize­ază prin EEG undele cerebrale și tiparele acestora la pacienții cu dureri lombare cronice.
ROBERT CLARK Vitali Napadov, neurolog la Harvard Medical School și la Spitalul General din Massachuse­tts, studiază cum percepe creierul durerea. El monitorize­ază prin EEG undele cerebrale și tiparele acestora la pacienții cu dureri lombare cronice.
 ??  ??
 ?? CRAIG CUTLER ?? În timp ce e operat, Brent Bauer își atenuează durerea cu un joc de realitate virtuală (RV) numit SnowWorld. Dr. Reza Firoozabad­i, chirurg ortoped traumatolo­g la Centrul Medical Harborview din Seattle al UW Medicine, testează eficiența jocului creat la Universita­tea din Washington de Hunter Hoffman, un pionier al RV ca metodă de alinare a durerii. Bauer a căzut de la etajul III și și-a rupt mai multe oase, inclusiv pelvisul. O tijă stabilizat­oare i s-a scos din pelvis fără RV. „N-a fost deloc bine”, mi-a povestit el. Cealaltă tijă i-a fost scoasă în timpul unei experiențe RV. „A fost o cale foarte plăcută de a-mi distrage atenția”, a spus el, „și m-a durut mult mai puțin”. Bauer a participat la un studiu care sugerează că RV ar putea reduce nevoia de anestezie generală și, implicit, riscul și costurile.
CRAIG CUTLER În timp ce e operat, Brent Bauer își atenuează durerea cu un joc de realitate virtuală (RV) numit SnowWorld. Dr. Reza Firoozabad­i, chirurg ortoped traumatolo­g la Centrul Medical Harborview din Seattle al UW Medicine, testează eficiența jocului creat la Universita­tea din Washington de Hunter Hoffman, un pionier al RV ca metodă de alinare a durerii. Bauer a căzut de la etajul III și și-a rupt mai multe oase, inclusiv pelvisul. O tijă stabilizat­oare i s-a scos din pelvis fără RV. „N-a fost deloc bine”, mi-a povestit el. Cealaltă tijă i-a fost scoasă în timpul unei experiențe RV. „A fost o cale foarte plăcută de a-mi distrage atenția”, a spus el, „și m-a durut mult mai puțin”. Bauer a participat la un studiu care sugerează că RV ar putea reduce nevoia de anestezie generală și, implicit, riscul și costurile.
 ?? DAVID GUTTENFELD­ER ?? În Parcul Național Chu Yang Sin din Vietnam, Zoltan Takacs, cercetător în biomedicin­ă și explorator National Geographic, găsește un scorpion veninos care străluceșt­e albăstrui în lumina ultraviole­tă. Colectând venin din toată lumea, Takacs speră să identifice noi medicament­e contra durerii, fiindcă există prea puține variante bune la opioide. Cercetător­ii au produs deja un medicament contra durerii cronice folosind una dintre cele mai veninoase specii: melcul marin Conus magus.
DAVID GUTTENFELD­ER În Parcul Național Chu Yang Sin din Vietnam, Zoltan Takacs, cercetător în biomedicin­ă și explorator National Geographic, găsește un scorpion veninos care străluceșt­e albăstrui în lumina ultraviole­tă. Colectând venin din toată lumea, Takacs speră să identifice noi medicament­e contra durerii, fiindcă există prea puține variante bune la opioide. Cercetător­ii au produs deja un medicament contra durerii cronice folosind una dintre cele mai veninoase specii: melcul marin Conus magus.
 ??  ??
 ?? DREAPTA: ROBIN HAMMOND
JOS: JAMES COX, UNIVERSITY COLLEGE LONDON ?? Când Jo Cameron a fost operată la mână pentru artrită, anestezist­ul ei a descoperit că scoțianca nu putea să simtă durerea, așa că a trimis-o la un genetician care i-a descoperit două mutații genetice rare. Cercetător­ii studiază mutațiile care amplifică sau anulează senzațiile de durere, ca să afle cum se transmit acestea. Rezultatel­e electrofor­ezei de mai jos arată mutațiile ADN care îi fac pe Cameron (1) și pe fiul ei (3) să nu simtă durerea, dar care nu apar nici la mama ei (2), nici la fiica ei (4).
DREAPTA: ROBIN HAMMOND JOS: JAMES COX, UNIVERSITY COLLEGE LONDON Când Jo Cameron a fost operată la mână pentru artrită, anestezist­ul ei a descoperit că scoțianca nu putea să simtă durerea, așa că a trimis-o la un genetician care i-a descoperit două mutații genetice rare. Cercetător­ii studiază mutațiile care amplifică sau anulează senzațiile de durere, ca să afle cum se transmit acestea. Rezultatel­e electrofor­ezei de mai jos arată mutațiile ADN care îi fac pe Cameron (1) și pe fiul ei (3) să nu simtă durerea, dar care nu apar nici la mama ei (2), nici la fiica ei (4).
 ??  ?? 1
2
3
4
1 2 3 4
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania