National Geographic Romania

GAYATRI DATAR

Îi ajută pe rwandezi să trăiască mai curat înlocuind podelele de lut.

- TEXT: MARC GUNTHER FOTO: CHRIS SCHWAGGA

La câteva zile după ce a absolvit școala de business de la Stanford, în 2014, Gayatri Datar a plecat î n Rwanda cu un obiectiv neobișnuit: să scape lumea de podelele de pământ, care îi pot îmbolnăvi pe oameni.

„ Sunt insecte peste tot. Termite. Purici. Viermi”, explică ea. „Copiii nu au scutece, așa că își fac nevoile pe podea. Se curăță greu. Nu arată bine. Oamenii nu pot să le sufere...” Și totuși, un miliard de oameni trăiesc pe pământ pentru că nu-și permit ceva mai bun. Start-up-ul nonprofit al lui Datar, EarthEnabl­e, vinde o podea de pământ făcută din lut, pietriș și nisip local, legate cu un lac ecologic patentat de companie. Costă cam 70 $ de casă, mult mai puțin decât betonul.

EarthEnabl­e nu a reușit din prima. Transportu­l materiei prime până în sate s-a dovedit costisitor. Meșterii trebuiau să fie instruiți cum să toarne podelele. Calitatea era îndoielnic­ă. Datar, de 34 de ani, spune: „Tot ce putea merge prost, a mers.”

Acum EarthEnabl­e se descurcă mai bine. Peste 4.000 de podele au fost instalate, iar Datar și clienții sunt încântați. EarthEnabl­e a obținut bani de la fundații, de la Agenția S.U.A. de Dezvoltare Internațio­nală și printr-o competiție olandeză pentru antrepreno­ri eco. Și, cel mai important, Datar lucrează cu oficiali din guvernul rwandez care spun că și ei doresc să elimine podelele de pământ.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania