National Geographic Romania

ȘTIINȚĂ LA VÂRF

- TEXT: RACHEL HARTIGAN SHEA FOTO: KONSTA PUNKKA

TIMP DE UN AN, Konsta Punkka a călătorit prin toată Europa, fotografii­nd stațiile de cercetare din Sistemul Integrat de Monitoriza­re a Carbonului, care măsoară gazele cu efect de seră. Stațiile sunt în general în zone izolate ale continentu­lui, dar niciuna nu e mai sus ca Jungfraujo­ch din Elveția – sau mai accesibilă pentru turiști.

SOSIREA DRUMUL PÂNĂ SUS PE MUNTE

Stația de cercetare Jungfraujo­ch pare bătută de vânturi și izolată – și este –, dar dincolo de pietrele aspre se ascunde un palat de gheață, un magazin de ciocolată și gara situată la cea mai mare altitudine din Europa. Ca și alți călători, Punkka a luat trenul cu roți dințate de la Kleine Scheidegg și a trecut muntele printr-un tunel. Apoi s-a suit într-un ascensor de mare viteză, care l-a dus tocmai în vârf, unde, spre deosebire de turiști, a avut voie să rămână alături de cercetător­i patru zile.

BAGAJE ESENȚIALE

BUNDLING UP

Punkka s-a îmbrăcat pentru o primăvară timpurie în Alpi – în puf, polar și cu multe straturi.

• Bocanci de zăpadă

• Cameră cu trei obiective

• Pantaloni de zăpadă (suficient de călduroși ca să poată sta pe jos când pozează animale)

• Dronă cu trei baterii de rezervă (bateriile mor repede în asemenea condiții aspre)

• Mănuși de iarnă cu loc pentru încălzitoa­re (Punkka a pilotat drona cu mâinile goale, pe care a avut nevoie să și le poată încălzi repede).

LANSAREA „ODIMINEAȚĂ PLINĂ DE MAGIE”

După două zile cu „răsărituri anoste”, chiar înaintea unei furtuni de primăvară, Punkka a scos drona pe terasa de sus. „Voiam să scot în evidență stația, să văd muntele în lumina răsăritulu­i.” A ridicat drona deasupra vârfului. Când a ajuns într- o poziție bună, Punkka și-a fluturat brațele. „Nu mă includ prea des și pe mine în imagini, dar voiam să se vadă scara umană.” Era atât de frig, încât, după ce a declanșat, a fugit înăuntru, pilotând drona din confortul relativ oferit de stația de cercetare.

„AU MAI FOST PROIECTE VIDEO ANTERIOARE CARE AU PIERDUT C Â TE VAD RO NE. EU AM REUȘIT SĂ-MI MENȚIN D RO N A ÎN AER .” —Konsta Punkka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania