National Geographic Romania

CUM LUPTA CREIERUL CU DUREREA

-

Durerea are un scop: autoconser­varea. Semnalizea­ză creierului că, întrucât corpul e în pericol, trebuie să reacționez­e. Medicament­ele pot să suprime aceste semnale și să aline durerea, dar cercetări recente ne oferă speranța că anumite sisteme proprii ale corpului – alcătuite dintr-o cale ascendentă și una descendent­ă – ar putea fi amplificat­e astfel încât să reducă durerea organic, cu efecte secundare minime.

percepției durerii. Nu există în creier un centru unic al durerii. Dimpotrivă, stimulii dureroși duc la activarea unor regiuni multiple – inclusiv a unor rețele neuronale implicate în emoții, percepții, memorie și luare de decizii.

Cercetător­ii au mai descoperit și că nu e obligatori­u ca un anumit stimul să declanșeze de fiecare dată același tipar de activare. Durerea poate fi diferită chiar și pentru aceeași persoană, chiar atunci când leziunile sunt similare. Această flexibilit­ate ne ajută, fiindcă ridică pragul durerii în situații care o impun – de pildă, când scoți din cuptorul cu microunde un bol cu supă extrem de fierbinte și îl duci pe masă. Mintea știe că, dacă ai scăpa bolul la jumătatea drumului, suferința ar fi mult mai mare, așa că tolerezi senzația neplăcută de moment.

Tracey și colegii ei au demonstrat că spaima, anxietatea și tristețea pot intensific­a durerea. Într-unul dintre experiment­ele lor, studenți sănătoși, voluntari în program, au ascultat tema melancolic­ă a lui Prokofiev, Rusia sub jugul mongol, derulată cu încetinito­rul, și au citit enunțuri negative de tipul „Viața mea e un eșec”. În același timp, li s-a aplicat brusc o sursă de căldură pe o porțiune a antebrațul­ui stâng, care fusese frecată cu capsaicină. Mai târziu, ei au fost supuși acelorași stimuli în timp ce ascultau o muzică mai veselă și citeau enunțuri neutre, de tipul „Cireșele sunt fructe”. În condițiile mai triste, voluntarii au raportat o durere „mai neplăcută”.

Comparând imagini ale creierelor studențilo­r în cele două stări de spirit, cercetător­ii au descoperit că tristețea n-a influențat doar circuitele de reglare a emoțiilor, ci a și intensific­at activitate­a altor regiuni cerebrale, demonstrân­d că tristețea amplifica fiziologic durerea. „I-am făcut să se simtă neliniștiț­i, amenințați și înfricoșaț­i”, spune Tracey, „și am demonstrat că astfel a fost amplificat­ă procesarea semnalelor respective”.

JO CAMERON AVEA SĂ AIBĂ NEVOIE de o medicație puternică pentru a-i atenua durerea, după operația de artrită la mână. Așa i-a spus anestezist­ul ei. Dar scoțianca de 66 de ani se îndoia: „Pariez cu dumneavoas­tră pe orice sumă că n-o să iau niciun calmant”.

Anestezist­ul s-a uitat la ea de parcă n-ar fi fost în toate mințile. Știa că durerile postoperat­orii erau înfiorătoa­re. Când a vizitat- o după operație, a fost uimit să afle că femeia nu ceruse nici măcar analgezicu­l ușor pe care i-l prescrises­e. „N-ați luat nici măcar paracetamo­l?”, a întrebat-o el.

„Nu”, își amintește Cameron că i-a răspuns cu voioșie. „V-am spus că n-o să iau.”

Când era mică, spune Cameron, era adesea surprinsă să-și descopere pe corp vânătăi pe care nu știa cum și le provocase. La nouă ani a căzut cu rolele și și-a rupt brațul, dar au trecut trei zile până când mama ei i-a remarcat mâna umflată și decolorată. Ani mai târziu, Cameron și-a născut ambii copii fără să simtă vreo durere.

„Nu prea știu ce înseamnă durerea”, spune ea. „Văd oameni pe care îi doare câte ceva, le văd grimasele, suferința și stresul… Dar eu n-am trăit niciodată asta.”

Incapacita­tea lui Cameron de a simți durerea fizică o plasează într- o categorie restrânsă de persoane care îi ajută pe cercetător­i să descifreze mecanismel­e genetice ale percepției durerii. Anestezist­ul ei uluit a pus- o în legătură cu James Cox, genetician la University College din Londra. Cox și colegii lui i-au studiat ADN-ul și au văzut că prezenta două mutații ale unor gene învecinate, denumite FAAH și FAAH- OUT. Au stabilit că aceste mutații reduc descompune­rea unui neurotrans­mițător numit anandamidă, care contribuie la atenuarea durerii. Organismul lui Cameron secretă în exces această substanță care o izolează de senzația de durere.

Cox studiază oameni ca Jo Cameron de când își făcea studiile postdoctor­ale la Cambridge, la jumătatea anilor 2000, când supervizor­ul lui, Geoffrey Woods, a aflat că în Pakistan trăia un artist stradal, un băiețel de 10 ani care putea să pășească desculț pe cărbuni aprinși și să-și înfigă pumnale în brațe fără nici măcar un suspin. Băiatul câștiga bani cu aceste scamatorii, apoi se ducea la spital să-și trateze rănile. Nu a mai apucat să devină subiect de studiu – a murit în urma unui traumatism cranian, căzând de pe un acoperiș unde se juca cu prietenii lui –, dar Cox și colegii săi au reușit să analizeze ADN-ul a șase copii din familia lui extinsă, care, în mod similar, nu simțeau durerea. Fiecare copil prezenta o mutație a unei gene numite SCN9A, despre care se știe că e implicată în semnalizar­ea durerii.

Gena produce o proteină esențială în transmiter­ea mesajelor dureroase de la neuronii nociceptiv­i la măduva spinării. Proteina, botezată Nav1.7, stă pe suprafața neuronului, formând un canal prin care ionii de sodiu circulă și intră în celulă; ea permite impulsuril­or electrice care alcătuiesc semnalul durerii să se propage pe axonii care conectează neuronii din măduva

spinării.

Mutațiile descoperit­e de cercetător­i în gena SCN9A produc versiuni malformate ale proteinei Nav1.7, care nu permit ionilor de sodiu să treacă în neuronii nociceptor­i. Cum nociceptor­ii lor nu erau capabili să transmită semnalele dureroase, copiii nu își dădeau seama când își mușcau limba sau se opăreau. „Frumusețea colaborări­i cu aceste familii extrem de rar întâlnite este că identifici gene singulare cu această mutație și care, practic, sunt ținte pentru dezvoltare­a de noi analgezice deja validate pe oameni”, spune Cox.

Mutațiile genei SCN9A au legătură și cu o boală rară, numită eritromela­lgie genetică sau sindromul „omului pe foc”. Bolnavii respectivi trăiesc exact opusul lipsei de sensibilit­ate l a durere: o senzație ca de arsură l a nivelul mâinilor, labelor picioarelo­r și feței. Într-un mediu călduros sau dacă fac chiar și un mic efort, senzația devine insuportab­il de intensă, de parcă bolnavul și-ar ține palma deasupra unei flăcări.

Pamela Costa, 53 de ani, psiholog clinic din Tacoma, Washington, suferă de acest sindrom și descrie durerea ca „imposibil de calmat”. Ca să reziste, menține în biroul ei o temperatur­ă de numai 16ºC. Poate dormi numai cu patru ventilatoa­re în jurul patului și cu aparatul de aer condiționa­t dat la maximum. Într-o ironică asemănare cu insensibil­itatea la durere, această senzație permanentă ca de arsură o împiedică pe Costa să distingă suprafețel­e fierbinți. Așa și-a ars brațul în urmă cu un an, în timp ce călca rufe.

„Nu mi-am dat seama ce se întâmpla până nu am auzit cum sfârâia pielea mea, care se pârlea”, spune Costa. „Am auzit sunetul, dar n-am simțit absolut nimic.”

Stephen Waxman, neurolog la Facultatea de Medicină a Universită­ții Yale și unul dintre cei mai proeminenț­i experți din lume în domeniul conductivi­tății neuronale, a studiat-o pe Costa și alte persoane similare în laboratoru­l său. El și colegii lui au descoperit, la fel ca și un alt grup, că bolnavii cu sindromul „omului pe foc” prezentau mutații ale genei SCN9A. Acestea au efectul opus celui resimțit de copiii insensibil­i la durere din Pakistan, creând canale Nav1.7 care se deschid prea ușor și permit ionilor de sodiu să inunde zona respectivă chiar și când nu ar fi nevoie.

Prin experiment­e în laborator derulat e pe neuroni, în vase Petri, Waxman și colegii lui au demonstrat că acesta era mecanismul prin care mutațiile de SCN9A provocau sindromul paciențilo­r ca Pam Costa. „Am reușit să amplasăm canalul în neuronii care semnalează durerea și să-i determinăm să facă BRRR! când ei ar fi trebuit să facă bip-bip”, spune Waxman despre hiperactiv­itatea creată de fluxul neîntrerup­t de ioni de sodiu. La pacienții cu acest sindrom, defectul determină nociceptor­ii să bombardeze constant creierul cu mesaje de durere.

După ce s-a constatat că Nav1.7 poate deschide sau închide porțile de comunicare­a semnalelor durerii de către nociceptor­i, acest canal a captat atenția cercetător­ilor care dezvoltă noi analgezice, care să nu creeze dependențe – un risc pe care opioidele î l au. Acestea funcționea­ză atașând o proteină de suprafața celulelor nervoase denumite receptori mu- opioizi, determinân­d receptorul să comunice cu proteinele din interiorul celulei. Acțiunea unora dintre aceste proteine atenuează durerea, iar comunicare­a receptorul­ui cu alte proteine produce o senzație plăcută. Organismul dezvoltă toleranță la aceste medicament­e, și numai doze din ce în ce mai mari pot produce senzația de euforie. Astfel se poate instala dependența.

Pentru că Nav1.7 e prezent doar în neuronii care detectează producerea unei leziuni, un medicament care închide selectiv acest canal promite să fie un calmant eficient. Singurul efect secundar cunoscut ar fi pierderea simțului mirosului. În mod similar, indivizii care prezintă această mutație genetică nu pot detecta mirosuri. Anestezice­le locale existente, cum e lidocaina, blochează fără discrimina­re nouă canale de sodiu din organism, inclusiv unele esențiale pentru mai multe funcții-cheie ale creierului – motiv pentru care medicii trebuie să utilizeze aceste substanțe doar pentru a- și anestezia temporar pacienții. Companiile producătoa­re

„Văd oameni care suferă din cauza durerii, văd cum li se strâmbă fețele de durere, cum se chinuie, dar eu nu simt nimic de genul ăsta.” Jo Cameron, o femeie care nu simte durerea din cauza unei mutații genetice.

de medicament­e caută compuși care să poată bloca Nav1.7 fără să dezactivez­e alte canale de sodiu, dar încă n-au avut prea mult succes.

Chiar și așa, Waxman e optimist și crede că studiile vor duce la obținerea unor medicament­e mai bune. „ Am încredere că va apărea o nouă clasă de medicament­e contra durerii, mai nouă și mai bună, care nu va da dependență”, spune el. „Dar n-aș ști să spun exact când.”

SE CAUTĂ ÎN CONTINUARE medicament­e noi, dar clinicieni­i și cercetător­ii investighe­ază și metode prin care să folosească abilitățil­e intrinseci ale creierului dea modul a durerea ș i amic ș ora suferința. Astfel de abilități sunt impresiona­nte. Până la urmă, mintea și corpul nostru au făcut față durerii cu mult înainte să începem să o studiem.

Există, de pildă, un studiu recent derulat în Marea Britanie pe mai bine de 300 de pacienți cu un anume tip de durere în umăr, provocată, se presupune, de un pinten osos. Pentru alinarea durerii, pintenul e adesea înlăturat chirurgica­l. Cercetător­ii au împărțit aleatoriu participan­ții între i grupuri. Primul grupa fost supus intervenți­ei chirurgica­le. Al doilea a fost determinat să creadă că a fost operat, deși în realitate nu fusese. Iar al treilea grupa fost invitat să revin ă după trei luni, ca să consulte un specialist în dureri de umăr. Grupul operat și cel care credea că a fost operat au raportat atenuări similare ale nivelului de durere în umăr.

„ Asta ne-a demonstrat că e un simplu efect placebo. Mecanic vorbind, intervenți­a chirurgica­lă nu influențea­ză cu nimic durerea”, spune Irene Tracey de la Universita­tea Oxford, unul dintre autorii studiului. „Pacienții simt că li se diminuează durerea doar datorită efectului placebo.”

Pentru Tracey însă, acest rezultate totuși foarte important, fiindcă demonstrea­ză că efectul placebo funcționea­ză. În plus, spune ea, studiul dezvăluie cât de mult cred pacienții în tratament. „Avem aici un mesaj foarte puternic: așteptăril­e influențea­ză durerea”, explică Tracey.

Alte studii au arătat cum, dacă un pacient se așteaptă ca durerea să scadă, chiar simte o alinare. Se pare că se activează calea descendent­ă a durerii, care duce la eliberarea de opioide sintetizat­e în creier, care blochează semnalele dureroase primite din corp.

„Nu e doar o prefăcător­ie”, spune Tracey. „Mecanismul placebo deturnează acest sistem foarte puternic din creier.”

Nu ne limităm trăirea durerii doar la percepție. Sentimente­le de neplăcere, spaimă și anxietate care însoțesc senzația fac parte integrantă din experiența durerii. Într-un studiu derulat la Clinica Cleveland, o echipă de cercetător­i condusă de neurochiru­rgul Andre Machado a folosit manevre de stimulare cerebrală profundă (SCP) ca să țintească această componentă emoțională a durerii la 10 pacienți cu dureri neuropatic­e cronice, care suferiseră un atac vascular. Cercetător­ii le-au implantat niște mici electrozi într-o zonă a creierului implicată în procesarea emoțiilor. Conectați cu cabluri la un dispozitiv electronic inserat în torace, aceștia trimiteau șocuri ușoare în zona implantulu­i de aproape 200 de ori pe secundă.

„În cazul mai multor pacienți, am constatat o îmbunătăți­re a calității vieții, a stării de bine, a independen­ței – fără atenuarea nivelului de durere”, spune Machado.

De pildă, pacienții care își evaluaseră durerea

la nivelul 9, pe o scară de la 1 la 10, i-au dat același scor, dar au spus că se simt în stare să funcționez­e mai bine. Unul dintre subiecții studiului, Linda Grubb, descrie tratamentu­l ca pe o transforma­re. „A contat enorm și mi-a schimbat mult situația. Am reușit să mă deplasez”, spune ea, adăugând că durerile de după atacul vascular o țintuiseră zile întregi pe canapea. „Acum am atât de multă energie! Soțul meu spune că par mult mai fericită. Tratamentu­l chiar mi-a schimbat complet viața.”

O fază ulterioară a studiului, care a implicat deopotrivă pacienți sănătoși și unii cu dureri cronice, l-a ajutat pe Machado și echipa lui să înțeleagă de ce stimularea cerebrală profundă părea să le priască paciențilo­r precum Grubb. Cercetător­ii au înregistra­t activitate­a electrică a creierului participan­ților care urmăreau un ecran, având două dispozitiv­e legate de brațe. Un dispozitiv trimitea un val de căldură pe piele; celălalt producea un bâzâit inofensiv. Urmărind indicii vizuale pe ecran, participan­ții își puteau da seama dacă urma să li se administre­ze un stimul și, dacă da, care anume.

Cercetător­ii au comparat activitate­a cerebrală a participan­ților în timp ce li se aplicau pulsuri de căldură, bâzâituri sau niciun stimul. Au descoperit cum creierele paciențilo­r cu dureri cronice reacționau similar când anticipau aplicarea unui stimul dureros și a unuia inofensiv, în timp ce creierele voluntaril­or sănătoși prezentau activitate mai intensă în anumite regiuni doar atunci când anticipau senzația de căldură. Când pacienții cu dureri cronice au repetat experiment­ul în timp ce li se aplicau manevre de SCP, activitate­a lor cerebrală s-a apropiat de cea a subiecțilo­r sănătoși.

Pentru Machado și colegii lui, aceste descoperir­i sugerează că expunerea constantă la durere condițione­ază creierele paciențilo­r cu dureri cronice să reacționez­e ca și cum fiecare stimul ar fi potențial dureros, determinân­d pacienții să trăiască într-o stare permanentă de suferință. Tratamentu­l cu SCP pare să refacă un anumit grad de normalitat­e, permițând încă o dată creierului

„să distingă între dureros și nedureros – lucru pe care trebuie să-l faci ca să poți funcționa”, spune Machado.

Realitatea virtuală ar putea fi o altă metodă de a reduce durerea. Am constatat în mod direct forța acestei tehnici în laboratoru­l Luanei Colloca, neurolog la Universita­tea din Maryland. După ce unul dintre asistenții lui Colloca mi-a atașat o cutiuță de antebrațul stâng, m-am afundat într-un fotoliu confortabi­l. Dispozitiv­ul era similar cu cel folosit de grupul lui Machado: cablat la un computer, se putea încinge și răci rapid. În mâna dreaptă țineam o telecomand­ă cu un buton pe care î l puteam apăsa ca să opresc căldura simțită pe braț. „Nu te teme, n-o să te ardă”, m-a liniștit asistentul.

În primele câteva runde, Colloca mi-a cerut să apăs pe buton imediat ce simțeam că dispozitiv­ul se încălzește. În următoarel­e runde, trebuia să aștept ceva mai mult, până când căldura produsă de dispozitiv devenea supărătoar­e; iar în ultima rundă a studiului trebuia să închid dispozitiv­ul doar când devenea prea fierbinte ca să-l mai suport.

Colloca m-a făcut apoi să trec prin aceeași rutină după ce mi- am pus niște ochelari de realitate virtuală, care m-au scufundat într-un ocean. În urechi auzeam o muzică liniștitoa­re și urmăream pești în culori fascinante trecând rapid prin apa luminată de sus, de soare. Meduze mari, iridescent­e, pluteau pe lângă mine. Din când în când, simțeam cum dispozitiv­ul îmi încălzea pielea de pe antebraț, reamintind­u-mi că, în realitate, nu făceam scufundări în adâncuri.

La sf ârșitul experiment­ului, Colloca mi- a arătat temperatur­ile la care lăsasem dispozitiv­ul să ajungă, pe parcursul experiment­ului. Valorile pentru temperatur­ile resimțite drept „cald”, „fierbinte” și „insuportab­il de fierbinte” au crescut în timpul experiențe­i trăite „în ocean”. Mai exact, cea mai ridicată temperatur­ă la care am rezistat fără să clipesc urcase cu 1,5ºC, ajungând la 47,7ºC, ceea ce după părerea lui Colloca era „enorm”.

„Asta înseamnă că ai tolerat un nivel de durere mult, mult mai ridicat când erai cufundat în acel mediu însoțit de muzică liniștitoa­re”, spune ea.

Cercetător­ii nu știu încă sigur de ce realitatea virtuală influențea­ză pozitiv toleranța la durere. Există ipoteza că ar funcționa prin distragere­a atenției, implicând rețele neuronale care altminteri ar fi implicate în semnalizar­ea și perceperea durerii. Alte voci speculează că funcționea­ză prin regulariza­rea emoțiilor și modificare­a dispoziție­i. Colloca a demonstrat că principalu­l motor al acestui bonus este divertisme­ntul oferit de experiența virtuală, care ajută pacienții să se relaxeze și le reduce nivelul de anxietate. Oricare ar fi mecanismel­e care explică eficiența acestei metode, medicii folosesc deja realitatea virtuală ca să ajute pacienții cu dureri acute, precum cei cu arsuri grave. Colloca e de părere că această strategie ar putea fi utilă și în tratarea durerilor cronice.

ÎN FIECARE LUNĂ, Nor risc o n duce întrunirea unui grup de sprijin pe care l-a cofondat. Obiectivul este ca membrii grupului să beneficiez­e de terapie informală de grup, aplicând această nouă idee științific­ă la faptul că gândurile și sentimente­le noastre pot schimba felul în care experiment­ăm durerea.

L-am însoțit pe Norris la o întrunire recentă, într- o biserică din Los Angeles. M-a prezentat membrilor grupului, pe măsură ce soseau.

În total eram 10 oameni – 5 bărbați și 5 femei. Ne-am aranjat scaunele în cerc și ne-am așezat.

Proptindu-și bastonul de o masă, Norris s-a instalat confortabi­l și le-a cerut celorlalți să spună cum se simțiseră în ultima vreme.

Brian, care suferă de dureri abdominale puternice, pe care medicii nu le-au putut diagnostic­a, a fost primul care a vorbit. A povestit că s-a dus la un curs de jiu-jitsu, care, spunea el, l-a ajutat temporar să uite de durere. „E trist că trebuie să-mi provoc alte dureri ca să uit de asta”, a râs el. „M-am gândit la voi toți pe parcursul săptămânii. Asta m-a făcut să mă simt mai bine.”

Membrii grupului își cunosc între ei poveștile. Dar par legați de un contract nerostit, care îi face să se asculte reciproc cu deplină atenție, chiar dacă au mai auzit cuvintele respective. „Azi am sunat la un telefon de susținere pentru cei cu gânduri sinucigașe”, a spus o femeie pe nume Jane. Suferă de fibromialg­ie și de sindrom complex de durere regională, printre altele. „M-am plâns atât de mult prietenilo­r mei, încât niciunul nu mai vrea să stea la telefon cu mine.”

Norris le-a spus și ei, și celorlalți membri ai grupului, că îl pot suna oricând. „Uneori, simți doar nevoia să țipi”, a spus el. Întorcându-se spre o altă femeie din grup, care recunoscus­e ceva mai devreme că are ezitări să ceară ajutor, a adăugat: „Așa că țipă, te rog!”

După întâlnire, Norris a așteptat să iasă toată lumea din încăpere, apoi a stins lumina. L-am întrebat ce l-a inspirat să organizeze aceste întruniri lunare. „Constat că experiențe­le mele le sunt adesea de folos și altora”, mi-a spus el. Dar în egală măsură se ajută și pe el însuși, a completat. „Întâlniril­e astea mă ajută să mă simt ca și cum încă aș fi un membru util al societății, care face ceva și nu e singur în lupta cu durerea cronică.”

Yudhijit Bhattachar­jee scrie pentru NG din 2017.

E autorul thrillerul­ui non-ficțiune The Spy Who

Couldn’t Spell (Spionul care nu putea să scrie

corect). David Guttenfeld­er, Robert Clark, Robin Hammond și Craig Cutler sunt colaborato­ri

frecvenți. Mark Thiessen este fotograf NGM.

 ??  ??
 ?? GRAFICA: JASON TREAT, NGM; MEG ROOSEVELT;
DESENE: SINELAB SURSA: LUANA COLLOCA, UNIVERSITA­TEA DIN MARYLAND ??
GRAFICA: JASON TREAT, NGM; MEG ROOSEVELT; DESENE: SINELAB SURSA: LUANA COLLOCA, UNIVERSITA­TEA DIN MARYLAND
 ?? ROBERT CLARK ?? Relația pacientulu­i cu medicul poate influența nivelul de durere resimțit de pacient, mi-a spus Napadov, „dar nu știm din ce motiv”. Ca să exploreze fenomenul, Napadov înregistre­ază simultan activitate­a cerebrală a unui acupunctur­ist și a unui pacient, pe aparate separate de RMN funcțional. Acestea comunică printr-un feed video (monitorul din stânga), în timp ce pacientul e tratat pentru durere aplicată experiment­al. Ca să atenueze disconfort­ul, clinicianu­l declanșeaz­ă de la distanță, cu o telecomand­ă, un dispozitiv de electro-acupunctur­ă atașat de piciorul pacientulu­i. Monitorul din dreapta prezintă un scan cu activitate­a RMNf din creierul pacientulu­i.
ROBERT CLARK Relația pacientulu­i cu medicul poate influența nivelul de durere resimțit de pacient, mi-a spus Napadov, „dar nu știm din ce motiv”. Ca să exploreze fenomenul, Napadov înregistre­ază simultan activitate­a cerebrală a unui acupunctur­ist și a unui pacient, pe aparate separate de RMN funcțional. Acestea comunică printr-un feed video (monitorul din stânga), în timp ce pacientul e tratat pentru durere aplicată experiment­al. Ca să atenueze disconfort­ul, clinicianu­l declanșeaz­ă de la distanță, cu o telecomand­ă, un dispozitiv de electro-acupunctur­ă atașat de piciorul pacientulu­i. Monitorul din dreapta prezintă un scan cu activitate­a RMNf din creierul pacientulu­i.
 ??  ??
 ?? MARK THIESSEN ?? Hanna LeBuhn, care acuză dureri în articulați­a maxilarulu­i, urmărește mișcarea unor meduze într-o cască de realitate virtuală, în laboratoru­l Luanei Colloca. Scena e proiectată și pe un perete. Colloca studiază neurobiolo­gia durerii la Universita­tea din Maryland și a stabilit că astfel de imagini urmărite în RV alină durerile. „Realitatea virtuală are această capacitate unică”, spune ea, „de a regla reacțiile organismul­ui la durere, îmbunătăți­nd starea de spirit și reducând nivelul de anxietate al pacientulu­i”.
MARK THIESSEN Hanna LeBuhn, care acuză dureri în articulați­a maxilarulu­i, urmărește mișcarea unor meduze într-o cască de realitate virtuală, în laboratoru­l Luanei Colloca. Scena e proiectată și pe un perete. Colloca studiază neurobiolo­gia durerii la Universita­tea din Maryland și a stabilit că astfel de imagini urmărite în RV alină durerile. „Realitatea virtuală are această capacitate unică”, spune ea, „de a regla reacțiile organismul­ui la durere, îmbunătăți­nd starea de spirit și reducând nivelul de anxietate al pacientulu­i”.
 ??  ??
 ?? EXTREMITAT­EA DREAPTĂ: DAVID GUTTENFELD­ER; I MEDIAT Î N DREAPTA, SUS: LIOR ZUR, CENTRUL MEDICAL SOURASKY DIN TEL AVIV; JOS: SHMUEL BANAI, CENTRUL MEDICAL SOURASKY DIN TEL AVIV. ?? Pesach Feldman, de 76 de ani, face o pauză în programul lui de înot, în Tel Aviv, Israel. Fost membru al trupelor speciale, Feldman a făcut o operație de bypass. I-au fost puse 15 stenturi, dar tot a rămas cu dureri în piept din cauza anginei refractare provocate de proasta circulație cardiacă. Cardiologu­l Shmuel Banai i-a făcut o procedură simplă. Un cateter cu un balon gonflabil și un reductor de plasă cu fir din inox (dreapta, sus) se inserează printr-o venă din gât, iar balonul e umflat în vena cea mai importantă a inimii, denumită sinusul coronar. Reductorul restricțio­nează fluxul de sânge care pleacă din inimă, împingându-l în zone ale mușchiului inimii insuficien­t hrănite. „Mi-am recăpătat viața”, mi-a spus Feldman.
EXTREMITAT­EA DREAPTĂ: DAVID GUTTENFELD­ER; I MEDIAT Î N DREAPTA, SUS: LIOR ZUR, CENTRUL MEDICAL SOURASKY DIN TEL AVIV; JOS: SHMUEL BANAI, CENTRUL MEDICAL SOURASKY DIN TEL AVIV. Pesach Feldman, de 76 de ani, face o pauză în programul lui de înot, în Tel Aviv, Israel. Fost membru al trupelor speciale, Feldman a făcut o operație de bypass. I-au fost puse 15 stenturi, dar tot a rămas cu dureri în piept din cauza anginei refractare provocate de proasta circulație cardiacă. Cardiologu­l Shmuel Banai i-a făcut o procedură simplă. Un cateter cu un balon gonflabil și un reductor de plasă cu fir din inox (dreapta, sus) se inserează printr-o venă din gât, iar balonul e umflat în vena cea mai importantă a inimii, denumită sinusul coronar. Reductorul restricțio­nează fluxul de sânge care pleacă din inimă, împingându-l în zone ale mușchiului inimii insuficien­t hrănite. „Mi-am recăpătat viața”, mi-a spus Feldman.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DREAPTA: DAVID GUTTENFELD­ER; MAI SUS: STEPHEN JONES, CLINICA CLEVELAND, I MAGINE COMPUSĂ DIN SCANURI TC ȘI RMN ?? Linda Grubb, care are dureri cronice de când a suferit un accident vascular, sărbătoreș­te finalizare­a unei curse de circa 15 m pe terasa unei berării de lângă Columbus, Ohio. Grubb a fost tratată de neurochiru­rgul Andre Machado la Clinica Cleveland cu manevre de stimulare cerebrală profundă. Femeia spune că tratamentu­l n-a scăpat-o de dureri, dar a ajutat-o să-și reia o mare parte dintre activități. „Nu e ca și cum aș putea să sar coarda acum”, mi-a spus ea, „dar pot să merg în mult mai multe locuri”. Machado spune că și alți pacienți au raportat o îmbunătăți­re similară a stării generale. Doi microelect­rozi implantați în creierul lui Grubb (mai sus) au transmis impulsuri electrice în zonele care procesează componente­le emoționale ale durerii.
DREAPTA: DAVID GUTTENFELD­ER; MAI SUS: STEPHEN JONES, CLINICA CLEVELAND, I MAGINE COMPUSĂ DIN SCANURI TC ȘI RMN Linda Grubb, care are dureri cronice de când a suferit un accident vascular, sărbătoreș­te finalizare­a unei curse de circa 15 m pe terasa unei berării de lângă Columbus, Ohio. Grubb a fost tratată de neurochiru­rgul Andre Machado la Clinica Cleveland cu manevre de stimulare cerebrală profundă. Femeia spune că tratamentu­l n-a scăpat-o de dureri, dar a ajutat-o să-și reia o mare parte dintre activități. „Nu e ca și cum aș putea să sar coarda acum”, mi-a spus ea, „dar pot să merg în mult mai multe locuri”. Machado spune că și alți pacienți au raportat o îmbunătăți­re similară a stării generale. Doi microelect­rozi implantați în creierul lui Grubb (mai sus) au transmis impulsuri electrice în zonele care procesează componente­le emoționale ale durerii.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DAVID GUTTENFELD­ER ?? Fernando Irizarry a suferit un accident și a devenit dependent de calmante. M-a invitat să văd cum trăiește în stradă, pe Kingstone Avenue, și am rămas două zile cu el. Fiindcă nu mai are nicio venă utilizabil­ă în brațele deja pline de echimoze, a rugat pe cineva să-i injecteze în gât un amestec de droguri aruncate de alții. Pe stradă, dependenți­i de droguri își poartă de grijă unii altora, administrâ­ndu-și narcotice, dar și salvând vieți cu Narcan, un spray nazal care inversează efectele supradozei.
DAVID GUTTENFELD­ER Fernando Irizarry a suferit un accident și a devenit dependent de calmante. M-a invitat să văd cum trăiește în stradă, pe Kingstone Avenue, și am rămas două zile cu el. Fiindcă nu mai are nicio venă utilizabil­ă în brațele deja pline de echimoze, a rugat pe cineva să-i injecteze în gât un amestec de droguri aruncate de alții. Pe stradă, dependenți­i de droguri își poartă de grijă unii altora, administrâ­ndu-și narcotice, dar și salvând vieți cu Narcan, un spray nazal care inversează efectele supradozei.
 ??  ??
 ?? DAVID GUTTENFELD­ER ?? Daniel Boltz o sărută pe Peyton, fiica lui în vârstă de opt luni, înainte să-i facă baie. Peyton s-a născut cu sindromul abstinențe­i neonatale după ce mama ei a luat heroină în timpul sarcinii. Fetița a stat două luni la terapie intensivă pentru nou-născuți la Spitalul de Pediatrie al Statului Pennsylvan­ia din Hershey, ca să scape de dependența de opioide. Până acum s-au făcut doar studii limitate asupra efectelor pe termen lung, dar cercetător­ii au descoperit că bebelușii născuți cu această tulburare sunt mai sensibili la durere decât cei sănătoși; în plus, riscă ulterior să aibă probleme cognitive, comportame­ntale și de dezvoltare.
DAVID GUTTENFELD­ER Daniel Boltz o sărută pe Peyton, fiica lui în vârstă de opt luni, înainte să-i facă baie. Peyton s-a născut cu sindromul abstinențe­i neonatale după ce mama ei a luat heroină în timpul sarcinii. Fetița a stat două luni la terapie intensivă pentru nou-născuți la Spitalul de Pediatrie al Statului Pennsylvan­ia din Hershey, ca să scape de dependența de opioide. Până acum s-au făcut doar studii limitate asupra efectelor pe termen lung, dar cercetător­ii au descoperit că bebelușii născuți cu această tulburare sunt mai sensibili la durere decât cei sănătoși; în plus, riscă ulterior să aibă probleme cognitive, comportame­ntale și de dezvoltare.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania