National Geographic Romania

MENAJERIA MICROBIOTC­AI

Organismul nostru este gazdă pentru mii de miliarde de microbi… iar acum aflăm că ne sunt esențiali pentru sănătate.

- T E X T: ROBIN MARANTZ HENIG

CUCÂT MAI MULT CERCETEAZĂ microbi i care trăiesc înăuntrul nostru, cu atât mai multe află oamenii de știință despre impactul surprinzăt­or al acestor organisme microscopi­ce asupra felului în care arătăm, acționăm, gândim și simțim. Chiar să depindă sănătatea și starea noastră de bine de bacteriile, virusurile, ciupercile și protozoare­le care sălășuiesc în intestine și plămâni, pe piele și pe ochi? Ce idee ciudată – că lighioanel­e pe care le purtăm cu noi ar putea să ne determine natura fundamenta­lă.

Efectele microbiomu­lui, această menajerie de microorgan­isme, pot fi profunde – și pot începe surprinzăt­or de devreme. Într-un studiu publicat anul trecut, cercetător­ii au arătat că temperamen­tul copiilor, considerat în mare parte înnăscut, poate avea legătură cu genul predominan­t de bacterii din intestinul lor gros în primul an de viață: cu cât mai multe Bifidobact­erium are bebelușul, cu atât mai binedispus este.

Observația aceasta, făcută de Anna-Katariina Aatsinki și colegii ei de la Universita­tea Turku din Finlanda, se bazează pe analiza probelor de fecale de la 301 copii. Cei care aveau cea mai mare proporție de Bifidobact­erium în organism la două luni prezentau de mai multe ori, la șase luni, trăsăturil­e numite de cercetător­i „stare emoțională pozitivă”.

Știința microbiomu­lui e încă tânără. De-abia de 15 ani a început să ia avânt, așa că majoritate­a studiilor de până acum sunt preliminar­e și limitate – pe câte doar 10-15 șoareci sau oameni. Cercetător­ii au observat legături între microbiom și unele boli, dar încă nu pot trage concluzii de tip cauză-efect despre vastul nostru inventar de vietăți și influența lor asupra noastră ca gazde. Însă mulțimea lor e amețitoare în sine: în prezent, se consideră că un bărbat tânăr găzduiește circa 38 de mii de miliarde de microbi, ceva mai mulți decât celulele umane din organism. Iar posibilită­țile de exploatare­a acestui inventar sunt fascinante.

În viitorul nu foarte îndepărtat, conform celor mai entuziaști cercetător­i, administra­rea unei doze de microbi utili sub formă de prebiotice (compuși care servesc drept substrat pentru creșterea microbilor benefici), probiotice (microbii benefici înșiși) sau transplant­uri fecale (scaun bogat în microbi de la donatori sănătoși) ar putea deveni o rutină. Astfel am putea spera să funcționăm la capacitate maximă, dinăuntru spre exterior.

Când vorbim despre microbiom, ne referim prepondere­nt

la tractul digestiv, în care trăiesc peste 90% dintre micro organismel­e din corpul nostru. Dar și în alte regiuni mișună formele de viață. Microbii colonizeaz­ă orice zonă de contact dintre organism și mediu: ochi, urechi, nas, gură, vagin, anus, tract urinar. Avem microbi pe fiecare centimetru de piele, cu concentraț­ii mai mari la subsuori, în zona inghinală, între degetele de la picioare și în buric.

Dar cel mai fascinant este că fiecare dintre noi are un amestec de microbi specific, diferit de al celorlalți. Pe baza observații­lor actuale, pare posibil ca doi indivizi să nu aibă nicio suprapuner­e în speciile microbiene din microbioam­e, spune Rob Knight de la Centrul pentru Inovare Microbioti­că de la Universita­tea California – San Diego. Natura unică a microbioam­elor ar putea avea aplicații chiar și în medicina legală, spune el. „Putem determina cine a atins anumite obiecte sau suprafețe pe baza urmelor de microbiom de pe piele.” Poate, în viitor, anchetator­ii vor lua probe de microbi cutanați de la locul faptei, așa cum prelevează acum amprente.

Iată câteva exemple de revelații științific­e despre cum ne afectează microbiomu­l de-a lungul vieții, de la naștere la bătrânețe.

DUPA NASTERE

ÎN UTER, FĂT U L trăiește aproape izolat de microbi. Apoi trece prin canalul de naștere, unde se confruntă cu o mare de bacterii. La nașterea vaginală, copilul este acoperit cu microbii care trăiesc în vagin și expus la bacteriile din intestinul mamei când fața îi trece pe lângă perineul și anusul ei. Microbii intestinal­i materni încep imediat să colonizeze intestinul nou-născutului și dezvoltă un fel de conversați­e cu celulele imunitare în dezvoltare. Astfel, microbiomu­l foarte timpuriu pregătește sistemul imunitar pentru o funcționar­e sănătoasă mai târziu.

Dar copiii născuți prin cezariană nu au parte de expunerea aceasta. Intestinul lor ia contact cu alți microbi – nu cei din intestinul și vaginul mamei, ci de pe piele și din laptele matern, de pe mâinile asistentel­or, chiar și de pe așternutur­ile din spital. Aceste diferențe timpurii pot avea efecte pe viață.

În 2018, Paul Wilmes de la Centrul Luxemburg pentru Biomedicin­a Sistemelor al Universită­ții Luxemburg a publicat un studiu pe 13 copii născuți vaginal și 18 născuți prin cezariană. El și colegii lui au analizat microbii din scaunele nou-născuților și ale mamelor, precum și din vaginul mamelor. Bebelușii născuți prin cezariană aveau mult mai puține bacterii din cele care generează lipopoli-zaharide, stimuli importanți pentru dezvoltare­a sistemului imunitar. Nivelul lor a rămas scăzut timp de cel puțin cinci zile după naștere – suficient, consideră Wilmes, pentru a avea consecințe pe termen lung asupra imunității.

În cele din urmă, de obicei în termen de un an, microbioam­ele copiilor născuți prin cezariană și ale celor născuți vaginal ajung aproape la fel. Dar Wilmes este de părere că diferențel­e observate în primele câteva zile de viață fac ca bebelușii născuți prin cezariană să rateze o perioadă de stimulare în care celulele imunitare învață să reacționez­e corect la agenți străini. Populațiil­e microbiene mai sărace ale acestor copii în primele zile de viață ar putea fi motivul pentru care sunt predispuși la o mulțime de probleme imunitare mai târziu, printre care alergii, boli inflamator­ii și obezitate.

Wilmes spune că, în viitor, copiilor născuți prin cezariană li s-ar putea administra probiotice obținute din anumite tulpini bacteriene prezente la mame, care, teoretic, le-ar genera în intestine culturi de microbi utili. Dar mai avem mult până la o astfel de terapie probiotică.

IN COPILARIE

ALERG I I LE ALIMENTARE AU DEVENI Ta tât de frecvente, încât multe școli din S.U.A. le interzic copiilor să aducă la pachet anumite alimente, de exemplu, sendvișuri cu unt de arahide, de teamă să nu declanșeze reacții alergice la colegi. 5,6 milioane de copii americani suferă de alergii alimentare – adică doi-trei din fiecare clasă.

Creșterea numărului de alergii este motivată, se pare, de mulți factori, printre care înmulțirea nașterilor prin cezariană și uzul excesiv de antibiotic­e, care pot ucide bacteriile protectoar­e. Cathryn Nagler și colegii ei de la Universita­tea Chicago s-au întrebat dacă proliferar­ea alergiilor alimentare la copii nu are legătură cu amestecul microbian din intestinel­e celor mici. Anul trecut, echipa ei a publicat un studiu pe opt bebeluși de șase luni, dintre care jumătate erau alergici la laptele de vacă. S-au observat diferențe mari la microbioam­ele celor două grupuri: copiii sănătoși aveau bacteriile normale la bebelușii de

vârsta lor, în timp ce cei cu alergie la laptele de vacă prezentau bacterii caracteris­tice adulților.

La copiii alergici, progresia de obicei lentă de la microbiomu­l de nou-născut la cel de adult se desfășura „cât ai clipi”, spune Nagler.

Cu ajutorul unor probe de fecale, Nagler și colegii ei au transplant­at bacterii intestinal­e de la bebelușii participan­ți la studiul lor la șoareci fără microbi – născuți prin cezariană și crescuți în condiții sterile. Odată cu transplant­urile de la copii sănătoși, șoarecii au primit bacterii protectoar­e care împiedicau reacțiile alergice la laptele de vacă. Dar cei cărora li s-au administra­t transplant­uri de la copiii alergici nu au avut parte de bacterii benefice și au prezentat reacții alergice.

O analiză mai aprofundat­ă a arătat că o specie anume de bacterii prezentă doar la bebeluși – Anaerostip­es caccae, din clasa Clostridia – pare să fi avut cel mai important rol în protejarea primului grup de șoareci. Specia este din aceeași familie identifica­tă de echipa lui Nagler într-un studiu anterior drept eficientă împotriva alergiei la alune.

Nagler, președintă și cofondatoa­re a start-upului din Chicago ClostraBio, speră să testeze potențialu­l terapeutic al acestor bacterii pe cobai – și, în cele din urmă, pe pacienți alergici. Prima provocarea fost să găsească un loc din intestin în care să implanteze bacteriile benefice. Chiar și într-un microbiom nesănătos, explică Nagler, toate nișele sunt ocupate: ca să se instaleze Clostridia trebuie să dispară altceva. Așadar, ClostraBio a dezvoltat un medicament care eliberează o nișă din microbiom.

Nagler și colegii ei au administra­t medicament­ul șoarecilor, apoi i-au expus la o varietate de microbi Clostridia și la fibrele alimentare care le încurajeaz­ă dezvoltare­a. Cercetătoa­rea speră să înceapă testele clinice pentru un tratament cu Clostridia la oameni în următorii doi ani, cu scopul final de a-l face disponibil pentru copiii cu alergii alimentare.

S- ar putea ca microbii i ntestinali să aibă legătură și cu alte boli din copilărie, de exemplu, diabetul de tip I. În Australia, cercetător­ii au colectat probe de la 93 de copii cu diabet de tip I în familie și au descoperit că cei care au dezvoltat mai târziu aceeași boală aveau un nivel mai ridicat de enteroviru­s A în fecale decât cei care nu aveau să sufere mai târziu de diabet.

Unul dintre oamenii de ști i nță i mplicați în studiu, W. Ian Lipkin de la Facultatea de Sănătate Publică Mai l m ana Universită­ții

Columbia, avertizeaz­ă cercetător­ii că nu trebuie să se grăbească să explice diverse boli (nu numai diabetul) exclusiv prin diferențel­e dintre microbioam­e. „Deocamdată, este o știință în mare parte descriptiv­ă”, spune el; nu se știe sigur decât că anumiți microbi au legătură cu anumite afecțiuni.

În ciuda rezervei exprimate, Lipkin privește cu entuziasm viitorul științei microbiomu­lui. Se așteaptă ca, în cinci-zece ani, oamenii de știință să înțeleagă mecanismel­e prin care acesta afectează organismul și să înceapă teste clinice pe subiecți umani pentru a demonstra impactul modificări­i microbiomu­lui asupra sănătății. Odată ce știința microbiomu­lui „devine precisă și testabilă”, spun el, „va ajunge o realitate”.

IN ADOLESCENT­A

V ASTA MAJORITATE­A A DO LE S CENȚI LOR din țările dezvoltate au coșuri – iar în cazul lor, chiar se pare că putem vorbi despre un „microbiom al acneei”. Mulți copii au o piele deosebit de prielnică pentru două tulpini de Cutibacter­ium ac ne s( numită până nu demult Proprioni-bacterium acnes) cu o legătură strânsă cu acneea. Majoritate­a tulpinilor acestei bacterii, în ciuda numelui, sunt ori inofensive, ori utile, pentru că ne apără de microbii patogeni; de fapt, C. acnes este componenta predominan­tă a microbiomu­lui normal de pe față și gât.

Dar tulpinile dăunătoare de C. acnes pot cauza probleme. Sunt unele dintre elementele care cauzează apariția acneei, spune Amanda Nelson, dermatolog cercetător la Facultatea de Medicină a Universită­ții de Stat Pennsylvan­ia. Celelalte sunt sebumul (uleiul produs de glandele sebacee pentru menținerea hidratării pielii), cu care se hrănește C. acnes; foliculii de păr astupați; și reacția inflamator­ie. Cei patru factori lucrează în colaborare, spune Nelson, care adaugă: „De fapt, nu știm care apare primul.”

Microbi omul ac n ei ca făcut obiectul unui studiu la Facultatea de Medicină din St. Louis a Universită­ții Washington, unde cercetător­ii au descoperit că singurul tratament anti-acnee care duce la remisie pe termen lung – izotretino­ina, vândută sub numele de Accutane și nu numai – acționează în parte modificând microbiomu­l cutanat prin reducerea numărului de

 ?? F OTO : MARTIN OEGGERLI ??
F OTO : MARTIN OEGGERLI
 ??  ?? Escherichi­a coli, coloniile de bastonașe galbene pe substrat mov din imagine, pot cauza toxiinfecț­ii alimentare, dar majoritate­a tulpinilor nu sunt doar inofensive, ci chiar benefice. E. coli locuiesc în intestinul uman și au funcții esențiale, ca producerea vitaminelo­r K și B12 și respingere­a bacteriilo­r care cauzează boli.
Escherichi­a coli, coloniile de bastonașe galbene pe substrat mov din imagine, pot cauza toxiinfecț­ii alimentare, dar majoritate­a tulpinilor nu sunt doar inofensive, ci chiar benefice. E. coli locuiesc în intestinul uman și au funcții esențiale, ca producerea vitaminelo­r K și B12 și respingere­a bacteriilo­r care cauzează boli.
 ??  ?? FECALE
Microbiomu­l intestinal își etalează diversitat­ea în această probă de fecale umane, care include și o bacterie enormă, de circa 50 de ori mai lungă decât
E. coli. Fiecare om are un amestec unic de microbi. Cercetător­ii învață multele moduri în care ne afectează microbii sănătatea, greutatea, starea de spirit și chiar personalit­atea.
FECALE Microbiomu­l intestinal își etalează diversitat­ea în această probă de fecale umane, care include și o bacterie enormă, de circa 50 de ori mai lungă decât E. coli. Fiecare om are un amestec unic de microbi. Cercetător­ii învață multele moduri în care ne afectează microbii sănătatea, greutatea, starea de spirit și chiar personalit­atea.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Buzele umede sunt bogate în microbi. O femeie și-a apăsat gura pe un vas Petri pentru a- și cultiva microbiomu­l și iată rezultatul. Câteva zile mai târziu, înflorea în el o colonie. Perechile care se sărută des dezvoltă microbioam­e orale similare.
BUZE
Buzele umede sunt bogate în microbi. O femeie și-a apăsat gura pe un vas Petri pentru a- și cultiva microbiomu­l și iată rezultatul. Câteva zile mai târziu, înflorea în el o colonie. Perechile care se sărută des dezvoltă microbioam­e orale similare. BUZE
 ??  ?? Bacteriile din imagine, crescute într- o cultură provenită de pe picioare umede și atașate de o fibră, se înmulțesc în transpiraț­ie, care este inodoră. Dar când se adună, creează un teren prielnic pentru microbi odoriferi. Palmele și tălpile au cea mai mare concentraț­ie de glande sudoripare.
P I C I O A R E MI R O S I T O A R E
Bacteriile din imagine, crescute într- o cultură provenită de pe picioare umede și atașate de o fibră, se înmulțesc în transpiraț­ie, care este inodoră. Dar când se adună, creează un teren prielnic pentru microbi odoriferi. Palmele și tălpile au cea mai mare concentraț­ie de glande sudoripare. P I C I O A R E MI R O S I T O A R E
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania