National Geographic Romania

INTESTINE CU INSTINCT

-

Organismel­e noastre găzduiesc mii de miliarde de microbi, o colecție de bacterii, ciuperci și protozoare care începe să se dezvolte la naștere și este unică pentru fiecare om. Micro organismel­e comunică cu creierul nostru pentru a regla funcțiile fiziologic­e și ne influențea­ză chiar starea de spirit, precum și condițiile cronice ca anxietatea, prin căile de comunicare chimică numite axa intestin-creier.

CUM

˘ COMUNICA PRIN SISTEMUL CIRCULATOR ȘI NERVI

Compușii chimici secretați de microbi în nervi sau în sistemul circulator influențea­ză zonele din creier cu rol în memorie. Compușii din sânge transmit semnale și sistemului limbic – zona din creier care procesează emoțiile și stresul – și astfel ne schimbă starea de spirit.

PRIN NERVUL VAG

Neuronii senzoriali primesc semnale chimice de la microbii din intestine și le transmit prin acest canal de semnalizar­e principal între intestin și creier. Creierul răspunde cu semnale care modifică funcția, cum ar fi temperarea reacției inflamator­ii, astfel încât intestinul să funcționez­e chiar dacă omul este bolnav.

CUM NE FOLOSIM „ AL DOILEA CREIER”

Microbii pot sări peste comunicare­a cu creierul și transmite semnale direct la sistemul nervos enteric – o rețea neuronală ca un năvod din sistemul digestiv, numită uneori al doilea creier – pentru a influența independen­t mișcările și secrețiile intestinel­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania