National Geographic Romania

LOMA LINDA, CALIFORNIA

ADVEN TIȘTIIVE GET ARIE NI TIND SĂ TRĂIASCĂ MAI MULT DE C Â T CEI CARE CONSUMĂ CARNE.

-

ULTIMA OPRIRE în călătoria mea este Loma Lin da, California, unde o comunitate de adventiști de ziua a șaptea urmează de mult un regim alimentar inspirat de Biblie. Regulile lor își au originea în pasaje precum Geneza 1:29: „Și a zis Dumnezeu: «Iată, vă dau vouă toată iarba dătătoare de sămânță pe fața-ntregului pământ, și tot pomul purtător de rod cu sămânță de pom într-însul; acestea vă vor fi vouă spre hrană.»”

Adventiști­i care respectă această alimentați­e tind să trăiască mai mult. Un studiu a arătat că speranța de viață pentru adventiști­i din California era cu 7,3 ani mai mare pentru bărbați și cu 4,4 ani mai mare pentru femei decât pentru californie­nii similari. Pentru cei care erau atât vegetarien­i, cât și adventiști, speranța de viață creștea cu încă doi ani.

Când i-am rugat pe cercetător­ii care studiau această alimentați­e să găsească pe cineva care o urmează, m-au trimis la Dorothy Nelson, în vârstă de 90 de ani, care deschide ușa îmbrăcată cu un tricou roșu aprins și încălțată cu pantofi de alergare, cu breton de școlăriță tăiat chiar deasupra ochilor săi căprui. Mă întâmpină și mă conduce în bucătăria ei bine luminată.

Mișcându-se cu energia unui chihuahua, Nelson începe să pregăteasc­ă un prânz apetisant. Când îi laud mâncarea, ea își dezvăluie secretul: „Bucătăria asta e asezonată cu iubire.”

La masa de prânz îmi povestește despre viața ei. Când era tânără, avusese o carieră aventuroas­ă ca infirmi eră-pilot pentru misiunile bisericii. Odată, c â n dea ș i copil o t ulei traversa u Arctica, motorul avionului s-a poticnit, iar ei au coborât brusc, zărind în ultimul moment o zonă netedă pe un sloi de gheață. Cei doi, pe jumătate înghețați, au fost găsiți cinci zile mai târziu. Salvatorii le-au dat cafea caldă. „Nu gustasem niciodată cafea”, spune ea. Cafeina și alcoolul sunt descurajat­e la adventiști. Astăzi, Nelson își limitează aventurile la grădina ei de legume.

Ca vegetarian­ă, Nelson este o descendent­ă culinară directă a lui Ellen G. White, care a ajutat la întemeiere­a aceea cea devenit Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, o confesiune protestant­ă.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, White a formulat prima oară recomandăr­ile alimentare care călăuzesc de atunci această subcultură de americani longevivi.

White lăuda consumul de cereale integrale, fructe, nuci și legume, care „dau o forță, o putere de rezistență și o vigoare a intelectul­ui ce nu sunt oferite de o alimentați­e mai complexă și mai stimulantă.” Ea avertiza împotriva gătitului cu untură, mirodenii și sare, și descuraja utilizarea zahărului, care „cauzează fermentați­e, iar aceasta întunecă mintea și creează un caracter arțăgos”. Recomandăr­ile ei par remarcabil de vizionare, oglindind recomandăr­ile alimentare de astăzi ale Societății Americane Anti-Cancer și ale Asociației Americane pentru Inimă.

Majoritate­a celor mai recente observații asupra dietei adventiste vin de la Gary Fraser, adventist și cercetător la Universita­tea Loma Linda și vegetarian care uneori mănâncă pește. Având pregătire medicală, Fraser a observat că adventiști­i aveau inimi mai sănătoase decât neadventiș­tii și a început să se întrebe dacă știința ar putea valida presupusel­e efecte ale alimentați­ei asupra sănătății. Acum, el conduce Adventist Health Studies, care a monitoriza­t sănătatea a zeci de mii de adventiști americani.

Cercetarea lor arată că, la orice vârstă dată, adventiști­i vegetarien­i au o probabilit­ate cu 12% mai mică de a muri decât cei nevegetari­eni care mănâncă doar o cantitate mică de carne. În contrast, în rândul adventiști­lor mai tineri, cei care mănâncă mai multă carne sunt afectați de o rată cu 46% mai ridicată de deces prematur decât cei care își obțin proteinele din nuci, semințe și leguminoas­e. „Este clar că o alimentați­e bazată pe plante este calea de urmat”, spune Fraser.

Când miros mâncarea lui Nelson, tind să fiu de acord. Aromele care adie de la plita ei îmi provoacă foame. După ce combină fasolea neagră cu varză și conopidă la aburi, adaugă felii de tofu rumenit, semințe de susan și un strop de sos de soia. Este un amestec sățios de carbohidra­ți complecși, vitamine, minerale și antioxidan­ți, cu mai puține calorii decât o pungă de cartofi prăjiți. „Nu am gustat niciodată carne”, se laudă Nelson.

Îmi spune că are o tensiune perfectă și o frecvență cardiacă în repaus de 60 de bătăi pe minut. Merge pe jos cinci km pe zi.

Și poftim: majoritate­a caloriilor consumate în cadrul alimentați­ilor tradiționa­le din zonele albastre provin din alimente integrale vegetale. Cerealele, verdețuril­e, nucile și leguminoas­ele sunt cei patru stâlpi ai fiecărei alimentați­i pentru longevitat­e de pe Pământ.

Aproape jumătate dintre oamenii care vor muri anul acesta în S.U.A. vor muri probabil din cauza bolilor cardiovasc­ulare, a cancerului sau a diabetului. În zonele albastre, mult mai puțini suferă de aceste boli. De ce? În cea mai mare parte a vieții lor, aceștia au mâncat pur și simplu ce era la îndemână și, din fericire pentru ei, a fost vorba despre plante și alimente integrale. Încercăril­e succesive au dus la rețete care fac aceste mâncăruri suficient de gustoase pentru a fi mâncate zi de zi. În asta stă, poate, secretul unei sănătăți mai bune. Dacă vreți o rețetă bună ca să începeți, cunosc o centenară vioaie care face un minestrone excelent.

j„Nu am gustat niciodată carne.” Dorothy Nelson, de nouăzeci de ani, are o tensiune perfectă și o frecvență cardiacă în repaus de 60 de bătăi pe minut. Merge pe jos cinci kilometri pe zi.

 ??  ?? Alimentați­a adventistă bazată pe legume se inspiră din pasaje din Biblie
și seamănă cu recomandăr­ile unei diete moderne.
Alimentați­a adventistă bazată pe legume se inspiră din pasaje din Biblie și seamănă cu recomandăr­ile unei diete moderne.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania