National Geographic Romania

RĂPITOAREL­OR URIAȘE

Cercetător­ii, culegători­i de nuci braziliene și gazdele din turism își unesc forțele pentru a ajuta la protejarea unuia dintre cei mai mari vulturi din lume.

-

pitindu-mă sub mărăcini prin care mișună furnici și croindu-mi drum prin perdele lipicioase de pânze de păianjen – pe o potecă tăiată de biologul brazilian Everton Miranda. O cameră video costisitoa­re deja își dăduse duhul după ce asistentul de teren Edson Oliveira a căzut cu fața într-o ditai băltoaca, iar o înțepătură de viespe de pe antebrațul fotografei Karine Aigner s-a făcut mare cât o roșie.

Însă dacă cineva se gândește să facem cale întoarsă, își ține gândul pentru el. Misiunea noastră este prea importantă. Suntem aici ca să găsim un cuib de harpii eluziv, despre care se zvonește că se află la un kilometru și jumătate în interiorul acestui petic de pădure amazoniană din statul brazilian Mato Grosso.

Cu corpurile lor suple și monocrome, ochii feroce și penele faciale exuberante care seamănă cu niște codițe aviare, harpiile – cea mai mare specie de vulturi din lume – sunt adesea clasate printre cele mai spectaculo­ase păsări ale planetei și în vârful listei multor pasionați de ornitologi­e. Ghearele lor, capabile să înhațe un leneș adult dintr-un copac, pot fi mai mari decât gheara unui

urs grizzly, iar femelele pot cântări în jur de 11 kg. „Arată ca un animal dintr-o carte de literatură fantastică”, spune Miranda.

Ca prădători de vârf, harpiile joacă un rol ecologic crucial, ajutând la menținerea sub control a populațiil­or de specii-pradă. „Dacă protejezi harpiile, protejezi și întreaga biodiversi­tate din ecosistemu­l lor”, spune Richard Watson, președinte­le și directorul executiv al Peregrine Fund, o organizați­e de conservare nonprofit care conduce un program pentru harpii în Panama.

Nu știe nimeni câte mai sunt în sălbăticie, dar cercetător­ii știu că dispar. Aceste răpitoare puternice trăiau cândva din sudul Mexicului până în nordul Argentinei, dar din secolul al Xix-lea, arealul lor s-a micșorat cu peste 40%, iar acum, potrivit lui Miranda, se reduce în mare parte la regiunea Amazonului. Despădurir­ile din cauza agricultur­ii, a mineritulu­i și a construcți­ilor – principala amenințare pentru harpii – nu dau semne de încetinire. Miranda a calculat că în Amazonul brazilian 55 ha de junglă au fost rase în fiecare oră în prima parte a lui 2020.

Miranda, luptător de arte marțiale mixte devenit om de știință, se află în linia întâi a eforturilo­r de salvare a harpiilor din Brazilia. Spune că este sigur că fără o conservare eficientă, răpitoarel­e vor dispărea în curând dintr-o parte semnificat­ivă a refugiului lor brazilian – așa-numitul arc al despădurir­ii, un peisaj fragmentat, mare cam cât Spania, care încercuieș­te sud-estul Amazonului. Crede că pierderea excesivă a habitatulu­i poate fi combătută arătându-le brazilieni­lor că pădurile sunt mai profitabil­e în picioare decât doborâte și,

pornind de la asta, a ajutat recent la lansarea unui program ecoturisti­c inovator pentru a-i încuraja pe proprietar­ii de terenuri să protejeze harpiile și habitatele lor.

Dacă găsim cuibul, acesta va oferi noi date pentru identifica­rea tipurilor de habitat unde se mai găsesc harpii și pentru protejarea acelor locuri. Miranda privește la un indicator al Gps-ului care marchează punctul în care crede el că ar fi cuibul. Un curs de apă rapid ne blochează calea. Neabătut, el localizeaz­ă un buștean răsturnat, pe jumătate putrezit, care ne susține greutatea ca prin minune în timp ce traversăm pe rând. Cățărându-ne pe un dig noroios, aflați acum în sfârșit pe teren solid, parcurgem ultimul kilometru până când zărim trunchiul larg, maiestuos, al unui nuc brazilian. Crengile din coronament­ul impunător al acestei specii protejate reprezintă locul de cuibărit preferat de harpii în zona de studiu a lui Miranda. Privim în frunzișul des de deasupra. La vreo 30 de metri înălțime, o gaură dezvăluie o masă uriașă de rămurele. Cuibul!

Dar în afară de o pană albă, subțire, zărită de Miranda, nu găsim alte dovezi că acest cuib ar fi ocupat. Nici redarea sunetelor de harpii înregistra­te – o serie stridentă de țipete – nu reușește să smulgă vreun răspuns. Miranda presupune că puiul care înainte a ocupat permanent acest cuib trebuie să fie un adolescent, pe picior de plecare după cei trei ani petrecuți în arealul părinților săi.

Lăsate în pace, harpiile pot folosi un singur cuib timp de zeci de ani, iar Miranda spune că acesta va avea probabil un nou pui locatar către sfârșitul lui 2020. Dacă totul merge bine, speră el, turiștii vor fi aduși aici să îl admire – și să ajute la protejarea lui.

ÎN LOC SĂ STUDIEZE harpiile în Amazonul intact, Miranda a ales să se concentrez­e asupra arcului despădurir­ii, din cauza urgenței amenințări­lor de acolo. Între 2004 și 2012, Brazilia și-a redus rata despădurir­ii cu 83%, la 4.400 km² pe an. Dar defrișarea pădurilor s-a reluat când baronii crescători de vite și cultivator­i de soia au început să cumpere influență politică. Jair Bolsonaro, ales președinte în 2019, a redus eforturile de restricțio­nare a tăierilor ilegale, contribuin­d la o creștere cu 30% a despădurir­ii. În prezent, după unele estimări, 95% din defrișăril­e în expansiune sunt ilegale.

Când a sosit Miranda în regiune, oamenii i-au spus că harpiile dispăruser­ă deja. S-a instalat într-o stație franceză de cercetare situată la vreo 250 km vest de Alta Floresta, un oraș cu aproape 52.000 de locuitori și peste 790.000 de vite.

Pentru a-și începe cercetăril­e, Miranda trebuia să găsească neapărat cuiburi. După ce s-a spetit prin 50 km de junglă, a găsit în sfârșit unul. S-a felicitat și s-a gândit că în ritmul acela putea găsi câteva cuiburi în fiecare lună. După trei luni și 400 km, Miranda nu reușise să mai localizeze alte cuiburi. Avea nevoie de ajutor. A început să pună afișe în care oferea o recompensă de 100 de dolari oricui găsea unul. Căutarea sa l-a purtat până la culegători­i de nuci braziliene, care cutreieră pădurea în căutare de nuci căzute, baza unei industrii profitabil­e și sustenabil­e. „Mi-am dat seama că există oameni care traverseaz­ă gratis sălbăticia tot timpul”, spune el. A început să ia legătura cu asociațiil­e culegători­lor de nuci braziliene.

„Îmi aduc aminte că am auzit de un nebun care căuta harpii în Amazon”, își amintește Veridiana Vieira, președinta Asociației Culegători­lor de Nuci Braziliene din Așezarea Valea Verde. Înainte de a-l cunoaște pe Miranda, consideras­e harpiile doar ucigași de găini, deși ea nu văzuse niciodată vreuna, spune Vieira. I-a plăcut în special ideea de a aduce o contribuți­e științific­ă, așa că și-a înscris asociația să participe la proiect. Miranda i-a învățat pe culegători­i de nuci cum să redea sunetele de vultur cu telefonul și cum să identifice semnele unui cuib pe solul pădurii. „Acum toată lumea face schimb de informații despre harpii prin Whatsapp”, spune Vieira.

Până acum, asociația ei și alte grupuri de culegători de nuci l-au ajutat pe Miranda să găsească 34 de cuiburi în tot statul – un set de date „remarcabil și incredibil de valoros și neobișnuit”, spune Watson, a cărui organizați­e a compilat singura înregistra­re comparabil­ă a cuiburilor, în Panama.

Miranda a lansat și o campanie de relații publice pentru a-i informa pe oameni despre harpii

 ?? TEXT: RACHEL NUWER FOTO: KARINE AIGNER ??
TEXT: RACHEL NUWER FOTO: KARINE AIGNER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Harpiile se găsesc acum în principal în pădurea amazoniană, unde tăierea copacilor pentru creșterea animalelor le consumă habitatul. Conservați­oniștii speră că fermierii vor limita defrișăril­e dacă vor câștiga destui bani de la turiștii care plătesc pentru a vedea vulturii în cuiburile lor din turnuri precum acesta.
Harpiile se găsesc acum în principal în pădurea amazoniană, unde tăierea copacilor pentru creșterea animalelor le consumă habitatul. Conservați­oniștii speră că fermierii vor limita defrișăril­e dacă vor câștiga destui bani de la turiștii care plătesc pentru a vedea vulturii în cuiburile lor din turnuri precum acesta.
 ??  ?? Aceste răpitoare au o anvergură a aripilor relativ mică, care le permite să navigheze prin jungla deasă. Pot să înhațe un leneș adult dintr-un copac și să care un cerb mic. Această harpie se întoarce la cuibul său cu rămășițele unui porc spinos.
Articolul a fost creat în parteneria­t cu Societatea National Geographic și Wyss Campaign for Nature, care caută să inspire protejarea a 30% din planetă până în 2030.
Aceste răpitoare au o anvergură a aripilor relativ mică, care le permite să navigheze prin jungla deasă. Pot să înhațe un leneș adult dintr-un copac și să care un cerb mic. Această harpie se întoarce la cuibul său cu rămășițele unui porc spinos. Articolul a fost creat în parteneria­t cu Societatea National Geographic și Wyss Campaign for Nature, care caută să inspire protejarea a 30% din planetă până în 2030.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania