National Geographic Romania

Vieți furate

-

În fiecare an, mii de fete din Bangladesh și Bengalul de Vest, din India, sunt vândute ca sclave sexuale. Copiii pe care lipsa de oportunită­ți îi face vulnerabil­i sunt păcăliți sau răpiți și apoi obligați să lucreze în bordeluri și cartiere rău-famate.

și a încerca să reducă numărul celor omorâte intenționa­t. În timpul întâlniril­or sale cu 180 de proprietar­i de terenuri a văzut fotografii cu oameni care țineau în mână harpii moarte sau părți din corpul lor și a calculat că aceștia împușcaser­ă cel puțin 180 de vulturi în decurs de doi ani. Peste 80% spuneau că nu văzuseră niciodată așa o pasăre uriașă și voiau doar să se uite mai de aproape.

„În portugheză, avem expresia aceasta: «Trebuie să vedem cu mâinile»”, spune Miranda. „Mulți oameni mi-au zis că voiau să vadă pasărea cu mâinile.” Totuși, Miranda a fost încurajat când mulți proprietar­i de terenuri i-au spus, de asemenea, că regretă că au împușcat o harpie, mai ales după ce au aflat mai multe despre păsările periclitat­e.

„Astăzi toată lumea își dă seama că harpiile reprezintă un lucru pozitiv pentru regiune, așa că oamenii nu le mai omoară”, spune Roberto Stofel, fost tăietor de lemne și vânător care lucrează cu Miranda în calitate de cățărător profesioni­st în copaci. În două cazuri, un tăietor de lemne și un fermier au salvat chiar pui de harpie care altfel ar fi fost omorâți. Miranda, Stofel și colegii lor i-au preluat și i-au eliberat.

PREVENIREA ÎMPUȘCĂRII VULTURILOR este utilă, dar adevărata provocare, spune Miranda, este găsirea unor modalități de a face bani din pădure care nu presupun defrișarea unor suprafețe imense. „Ardem pădurea cu cea mai mare biodiversi­tate din lume ca să creștem câteva vaci costelive”, spune el. „Pentru a opri despădurir­ea, trebuie să găsim o metodă inteligent­ă de a integra Amazonul în economia globală.”

Vestea bună, adaugă el, este că brazilieni­i pot face bani fără să taie copaci. Culegerea nucilor braziliene și acvacultur­a, de exemplu, sunt mai profitabil­e și mai sustenabil­e decât creșterea vitelor, potrivit mai multor studii științific­e. Turismul ar putea oferi o altă alternativ­ă viabilă.

În decembrie 2016, Miranda a luat legătura cu Charles Munn, cofondator și proprietar al Southwild, o companie de ecoturism cu sediul în Cuiabá, Brazilia, iar după o lună aveau un contract semnat. „Mulți oameni de știință sunt interesați strict de cercetarea de bază, nu de aplicarea constatări­lor lor pentru căutarea unor soluții sustenabil­e”, spune Munn. „Everton este neobișnuit, îi pasă cu adevărat de crearea unor locuri de muncă ecologice și de protejarea naturii.”

Munn, care organizeaz­ă safariuri foto de lux în America de Sud, are experiență în a face conservare­a profitabil­ă. El a fost primul care a adus turiști ca să vadă jaguarii acum celebri din regiunea Pantanal din Brazilia, cea mai mare zonă mlăștinoas­ă tropicală din lume. Un studiu a arătat că turismul cu jaguari a generat venituri anuale de aproape șapte milioane de dolari pentru șapte cabane din Pantanalul brazilian. Fermierii care beneficiaz­ă de pe urma turismului nu mai împușcă jaguari – chiar dacă felinele le omoară vitele din când în când.

„Este ca un capital de risc cu specii sălbatice”, spune Munn. „Încercăm să ne dăm seama care sunt lucrurile care ar putea funcționa ca să ne folosim de aceste animale pentru a le proteja habitatul de noi.” În iulie 2020, Miranda recrutase în program 35 de proprietar­i de pământ cu terenuri care adăposteau cuiburi de harpie. Când cuiburile produc un pui, compania lui Munn angajează localnici care construies­c turnuri de observație pentru turiști, înalte de aproape 30 m. Proprietar­ii de terenuri primesc 20 de dolari pe zi per vizitator, iar alții din comunitate câștigă bani ca hamali, șoferi și bucătari. Munn oferă oaspeților o garanție cu banii înapoi că vor vedea o harpie la nivelul ochilor.

Miranda crede că, anual, Mato Grosso ar putea atrage în cele din urmă circa 700 de vizitatori în jurul cuiburilor de harpie. Asta ar fi profitabil pentru compania lui Munn – și un noroc neașteptat pentru vulturi.

Chiar și în acest stadiu incipient, turismul are un efect, spune Miranda, convingând proprietar­ii de terenuri că „pădurea nu este un loc steril din punct de vedere economic”. Unii se implică nu doar pentru profit. „Oricât de importanți ar fi banii în plus, îmi place și să fiu implicat direct în prevenirea extincției speciilor”, spune Cenomar Picouto, care a găzduit turiști la ferma lui de 24 ha.

Miranda spune că se angajează să asigure un viitor pentru harpii și biodiversi­tatea pe care o reprezintă aceste păsări. Plănuiește să lanseze anul viitor un institut pentru animale de pradă la Alta Floresta, dedicat extinderii cercetării de bază și soluțiilor practice. „Conservare­a în Amazon va funcționa doar dacă oamenii care trăiesc aici dețin și conduc conservare­a”, spune Miranda. „La un moment dat, ne vom da seama că Amazonul este cel mai mare atu al Braziliei.”

Rachel Nuwer este autoarea cărții Poached: Inside the Dark World of Wildlife Traffickin­g. Fotografa Karine Aigner se concentrea­ză asupra relației dintre animale și oameni. Acesta este primul ei articol pentru revistă.

 ??  ?? Ecoturismu­l are deja un efect pozitiv asupra harpiilor, spune biologul Everton Miranda, arătându-le proprietar­ilor de terenuri că „pădurea nu este un loc steril din punct de vedere economic”. Crede că în cele din urmă, regiunea din Amazon unde lucrează el ar putea atrage anual sute de vizitatori care vin să vadă harpiile. Asta ar fi favorabil pentru răpitoare și nenumărate alte specii din pădure, precum și pentru comunități­le locale.
Ecoturismu­l are deja un efect pozitiv asupra harpiilor, spune biologul Everton Miranda, arătându-le proprietar­ilor de terenuri că „pădurea nu este un loc steril din punct de vedere economic”. Crede că în cele din urmă, regiunea din Amazon unde lucrează el ar putea atrage anual sute de vizitatori care vin să vadă harpiile. Asta ar fi favorabil pentru răpitoare și nenumărate alte specii din pădure, precum și pentru comunități­le locale.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania