National Geographic Romania

Rezolvarea sustenabil­ă a crizei

Acțiunile individual­e nu sunt suficiente pentru reducerea încălzirii.

-

O analiză de ansamblu a impactului COVID-19 asupra surselor de energie și sectoarelo­r energetice arată că, pentru a limita încălzirea, trebuie să trecem la surse alternativ­e, să sporim eficiența energetică și să îmbunătăți­m sistemele de transport și stocare a energiei.

ne gândim la «stăpân», la o impunere forțată, de sus în jos, a puterii umane peste restul lumii”, mi-a spus ea. Dar în context, consideră Davis, cuvântul ebraic radah însemna ceva foarte diferit. Dacă este așa, civilizați­a occidental­ă se bazează, în parte, pe o interpreta­re greșită a unuia dintre textele sale de căpătâi.

Nu încape îndoială că Geneza le dădea un statut special oamenilor, ca fiind singurele creaturi făcute după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, explica Davis. Dar Dumnezeu a binecuvânt­at celelalte vietăți chiar înaintea noastră și în același fel, și le-a poruncit și lor „Creșteți, înmulțiți-vă”. Orice sens ar avea radah, nu poate însemna „a anihila binecuvânt­area”, spune Davis. Și totuși asta facem, din ce în ce mai mult: am eradicat alte specii în campania noastră de subjugare a Pământului. Acum, spun unii, culegem furtuna sub forma virusurilo­r purtate de animale sălbatice, ca SARS-COV-2.

În loc de „a stăpâni”, Davis traduce radah drept „a gospodări cu înțelepciu­ne vietățile”. Dumnezeu ne îndemna să fim gospodari pricepuți, consideră ea, să urmăm exemplul dat de El când ne-a creat și să ne îngrijim cu iscusință de toată creația. Interpreta­rea greșită pe care am dat-o nuanței acesteia a avut consecințe – ca și cum o carte străveche de etichetă ne-ar fi instruit ca, la prima întâlnire cu cineva, să îl atingem ușor pe obraz, iar noi am fi înțeles îndemnul ca pe o permisiune de a-i da un pumn în față.

Următoarea întorsătur­ă de situație importantă în povestea Occidentul­ui s-a întâmplat în secolul al XVII-LEA, odată cu Iluminismu­l. Curentul acesta ne-a eliberat mințile de sub dominația completă a textelor antice, dar a întărit ideea că trebuie să stăpânim Pământul. Unul dintre izvoarele Iluminismu­lui, conform istoriculu­i german Philipp Blom, vine din Mica Glaciațiun­e din secolul al Xvi-lea, o perioadă atât de rece, încât un ghețar a apărut în largul coastei Rotterdamu­lui, iar recoltele au fost distruse în toată Europa. (6) Religia nu a ajutat în niciun fel agricultur­a, așa că oamenii au început să-i pună la îndoială autoritate­a tot mai mult. În locul ei, au ajuns să caute cunoaștere prin învățarea sistematic­ă din observație și experiență – adică prin știință.

Așa a intrat ideea de progres în civilizați­a occidental­ă. De la început, scrie Blom, a fost înțeleasă ca echivalent al creșterii economice. Până atunci, aceasta fusese lentă și intermiten­tă; la fel a rămas până la revoluția industrial­ă din secolele al XVIIILEA și al Xix-lea. Apoi, mânată înainte de știință și tehnologie – dar și de cărbune și alte resurse ieftine

6.

Unii experți au legat Mica Glaciațiun­e de erupții vulcanice și activitate solară – fluctuații naturale fără legătură cu actuala încălzire globală.

7.

Dacă fericirea e scopul, creșterea

PIB nu o rezolvă în țările dezvoltate: sondajele din SUA arată că gradul de fericire stagnează de decenii.

exploatate în colonii îndepărtat­e și în locuri ca Alabama –, a explodat.

În secolul al Xx-lea, creșterea economică a devenit un scop în sine. În timpul Marii Depresiuni, când economiile s-au prăbușit și au traumatiza­t o generație întreagă, economistu­l american Simon Kuznets a dezvoltat un mod de măsurare a producției unei întregi țări. De-acum, creșterea economică era etichetată cu un singur număr seducător. După al Doilea Război Mondial, sporirea numărului acestuia, care a primit numele de produs intern brut (PIB), a devenit o obsesie pentru guvernele din lumea întreagă. „Fixația aceasta a fost folosită pentru a justifica inegalităț­i extreme de venituri și averi, împreună cu o distrugere fără precedent a lumii vii”, scrie economista britanică Kate Raworth.

Pe scurt: creșterea economică, născută dintr-o înțelegere greșită a Bibliei care a primit avânt odată cu Iluminismu­l și revoluția industrial­ă, a devenit povestea noastră dominantă. Raworth consideră că nu ne face niciun bine.

Cum ar fi dacă economiile lumii s-ar gospodări în limitele stabilite de natură? Simpla formulare a întrebării, simpla sugestie a spectrului unor limite de orice fel este, în unele cercuri, o provocare ostilă. Disputa continuă de peste o jumătate de secol, iar susținător­ii creșterii au avut dintotdeau­na un argument moral puternic: creșterea economică a ridicat din sărăcie miliarde de oameni din lumea întreagă și încă mai au nevoie de avantajele ei alte miliarde.

Ideea nu este că orice creștere ar fi rea, afirmă Raworth în cartea ei Doughnut Economics [Economia-gogoașă]. Evident, unele țări au în continuare mare nevoie de ea, iar altele nu. (7) Ideea este că nu creșterea ar trebui să fie ideea.

Gogoașa ilustrează scopul pe care consideră Raworth că ar trebui să-l urmărim. Pe exterior are „pragul ecologic” – limitele planetare definite de

Rockström și colegii lui. Pe interior are „fundația socială” – hrana, sănătatea, educația și alte condiții esențiale pentru un trai uman demn. Ideea este ca toți locuitorii planetei să ducă un astfel de trai fără să distrugă planeta pentru noi toți.

Cum ajungem acolo? Gogoașa este nu atât un plan, cât o viziune. Raworth vede diversele crize ale secolului al Xxi-lea – „colapsul financiar, colapsul climatic, izolarea COVID” – ca fiind legate toate de „proiectul uman expansioni­st”. Schimbarea proiectulu­i va cere o transforma­re culturală profundă, o schimbare colectivă de atitudine – o trecere pe care pandemia, oricât de teribilă ar fi, ar putea s-o favorizeze. „Cred că pandemia ne împinge mai repede spre viitorul pe care știam că ni-l doream”, spunea Raworth.

Dacă ai fost atent, ai văzut deja unele semne prevestito­are pe tot parcursul lui 2020. Le-ai văzut în decizia din ianuarie a companiei Blackrock, care administre­ază active de peste șapte trilioane de dolari, de a începe să renunțe la cărbune, deși încă nu și la țiței și gaze. („Cred că ne aflăm în pragul unei transformă­ri fundamenta­le în finanțe”, scria directorul său executiv, Larry Fink.) Le-ai văzut și în decizia UE din iulie de a investi 550 de miliarde de euro în acțiuni de protecție a climei pentru următorii șapte ani, sau în proliferar­ea benzilor de biciclete pe străzile orașelor din Europa și SUA. Ellen Davis a observat schimbarea în mai, când a luat cuvântul la Festivalul de Omiletică, la care participă mii de predicator­i creștini: anul acesta, s-au înscris la o săptămână de cursuri online despre cum să predice pe tema schimbăril­or de climă. Două treimi dintre americani sunt îngrijoraț­i de subiect, conform unui studiu recent – la fel de mulți ca înainte, în ciuda pandemiei, în ciuda indiferenț­ei administra­ției actuale a SUA.

Pe lângă factorii hotărâtori climatici, există și unii sociali, conform unei lucrări publicate la începutul lui februarie de o echipă condusă de Ilona Otto de la Institutul Potsdam. Schimbarea poate începe într-o sală de conferințe, sau în guvern, sau pe străzi. („În vremuri de răscruce”, scrie Blom, „poveștile noi cresc prin crăpăturil­e din betonul adevărului oficial, întărite de incertitud­ine”.) Oriunde ar începe schimbarea, uneori, din

8.

În mai, 38 de orașe din lume, membre ale rețelei C40, s-au angajat să nu revină la „viața obișnuită” după recuperare­a dintr-o pandemie cu „rădăcini în distrugere­a mediului”.

motive imposibil de prezis exact de oamenii de știință, ea se răspândeșt­e contagios: oamenii sunt inspirați de exemplul celorlalți. O minoritate măruntă ne poate convinge pe toți.

Bineînțele­s, se poate ca forțele din spatele convingeri­i să nu fie mereu ale binelui: mai ales în anul acesta nefast, riscăm ca frica să ne împingă să dăm înapoi și să restabilim statu-quo-ul. Raworth se concentrea­ză pe centrele urbane, pe care încearcă să le convingă „să iasă din starea de urgență” într-o direcție nouă. (8) La începutul lui aprilie, în timpul izolării, Amsterdam a devenit primul oraș care i-a adoptat modelul-gogoașă și s-a angajat să ia în calcul toată gama de efecte – ecologice și sociale, locale și globale – ale acțiunilor sale. Pentru început, și-a propus să reducă la jumătate consumul de materie primă până în 2030.

„Oamenii sunt atrași de povești care le dau speranță, speranța într-un viitor sigur, în care vocea lor contează”, spune Raworth. „Iar în viitorul acesta ne reconectăm la lumea vie, ne reconectăm la comunități­le noastre și punem întrebări importante despre ce înseamnă progresul.”

ÎN 1963, când Martin Luther King, Jr., a adus campania

 ?? *PESTE NIVELURILE PRE-INDUSTRIAL­E PÂNĂ ÎN 2100
ECHIPA NGM; LAWSON PARKER; SCOTT ELDER. SURSE: AGENȚIA INTERNAȚIO­NALĂ PENTRU ENERGIE; LE QUÉRÉ ET AL., NATURE CLIMATE CHANGE 2020 (FĂRĂ EMISIILE DIN CALCINAREA CARBONATUL­UI DE CALCIU) ??
*PESTE NIVELURILE PRE-INDUSTRIAL­E PÂNĂ ÎN 2100 ECHIPA NGM; LAWSON PARKER; SCOTT ELDER. SURSE: AGENȚIA INTERNAȚIO­NALĂ PENTRU ENERGIE; LE QUÉRÉ ET AL., NATURE CLIMATE CHANGE 2020 (FĂRĂ EMISIILE DIN CALCINAREA CARBONATUL­UI DE CALCIU)
 ??  ?? Cultivare urbană: în acest colț din Manhattan, câțiva copaci s-au strecurat la etajul 11.
Cultivare urbană: în acest colț din Manhattan, câțiva copaci s-au strecurat la etajul 11.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania