National Geographic Romania

OAȘ: VOTUL ÎN PANDEMIE

- FOTO: REMUS ȚIPLEA

Pandemia a retrezit spiritul civic la alegerile locale, când foamea de normalitat­e i-a mobilizat pe oameni la urne.

Pandemia a adus sare și piper alegerilor locale din septembrie, retrezind simțul civic. Foamea de normalitat­e i-a mobilizat pe oameni la urne.

ˆIÎN 27 SEPTEMBRIE 2020, în România s-au desfășurat alegerile locale în plină pandemie. Cu această ocazie, liniștita regiune a Țării Oașului, unde trăiesc eu, care are peste 70% dintre locuitori stabiliți în străinătat­e, a revenit brusc la viață. De obicei, animația și aglomerați­a creșteau în august și decembrie, când ni se întorceau oșenii acasă pentru nunți și sărbătoril­e de iarnă. În acest august au revenit foarte puțini: măsurile restrictiv­e, lipsa nunților, riscul de a fi obligați să intre în carantină obligatori­e la întoarcere­a în țările adoptive, obligativi­tatea testării la graniță, plus marea nesiguranț­ă și modificare­a măsurilor peste noapte i-a determinat pe marea majoritate să renunțe la concediul de vară acasă. Însă campania electorală și alegerile locale i-a făcut pe foarte mulți să se întoarcă și să aleagă oamenii care ne vor conduce comunitate­a.

În Bixad, actualul primar s-a bătut cu un tânăr antrepreno­r stabilit în Franța, unde conduce o firmă cu 150 de angajați. Au venit să-l susțină sute de oșeni stabiliți acolo. Circulă zvonul că ar fi venit cel puțin trei avioane. Partea adversă a fost susținută de oșeni stabiliți în Austria, și toți au venit acasă să-și susțină favoritul. Satul a fost animat ca într-o lună normală de august sau de decembrie. Lupta s-a terminat la o distanță mai mică de 30 de voturi.

În orășelul meu, primarul în funcție e greu de clintit. Deja cu două mandate, a candidat pentru al treilea bătându-se cu același adversar, dar lupta a fost ca și câștigată de la bun început. Dar a apărut un val nou, un suflu nou, care pe viitor s-ar putea să aibă un cuvânt de spus în acest război. Străzile orașului au fost animate de grupuri de oameni îmbrăcați în tricouri de campanie, în funcție de echipa din care făceau parte, care au prins să bată din poartă în poartă și să-și convingă alegătorii.

Eu așteptam cu mult interes ziua alegerilor, mi-am făcut temele, am citit și respectat reglementă­rile legale pentru a documenta procesul de vot. Fiecare intrare în oricare dintre cele 11 secții de vot a fost un moment stânjenito­r atât pentru mine, cât și pentru membrii secțiilor. Pășeam în secție, căutam președinte­le, mă legitimam, îi arătam legea care-mi permitea, ca jurnalist, să pozez în secție și instant se făcea o liniște de mormânt. Măștile săreau de sub bărbii direct pe

30 fețele lor, dispăreau sucurile, sendvișuri­le și prăjituril­e, păstrau distanța și deveneau foarte gravi. Peste tot s-a întâmplat la fel: toată lumea înțepenea într-o atmosferă de gheață. Simțeam cum îmi vibra masca pe figură de la stresul pe care îl aveau de a nu fi surprinși în vreo situație nelalocul ei. Stresul nu provenea de la faptul că ar fi făcut ilegalităț­i, ci de la măsurile de siguranță impuse de pandemie, greu de respectat.

O categorie care votează altfel sunt cei care fac cerere pentru urna mobilă. De obicei sunt oameni bolnavi care nu se pot deplasa sau internați în spitale. Anul acesta lor li s-au adăugat cei aflați în izolare obligatori­e la domiciliu, bolnavi de COVID sau care au fost în contact direct cu persoane infectate.

Am tot întrebat pe la partide, pe la biroul electoral din oraș, până am aflat că sunt în jur de 30 de cereri și că ora când se pleacă la ei acasă cu urna mobilă o știu doar președinți­i de secții. Dar nu prea știau ei acest program și așa am ajuns la unitatea de jandarmi care asigura buna desfășurar­e a procesului de vot. Nu demult i-am pozat cum verificau persoanele aflate în carantină obligatori­e la domiciliu, am colaborat foarte bine cu ei, deși cunoștință cu unitatea din oraș am făcut într-un mod nedorit… După protestele din august 2019 din București, cu ocazia centenarul­ui a avut loc o manifestar­e la noi în oraș și, dintr-o greșeală, jandarmii m-au împachetat într-o secundă. Așa i-am cunoscut… dintr-o greșeală. După asta, colaborare­a dintre noi a fost foarte faină. Dacă nu erau ei așa bine organizați, nu aș fi putut să pozez plimbarea urnei mobile pe la cetățeni. Jandarmii știau exact unde, la ce oră și din ce secție pleacă urna mobilă.

Primul cetățean la care am ajuns nu mi s-a părut a fi prea emoționat. Mai mari parcă au fost emoțiile noastre, ale mele, ale jandarmilo­r și ale personalul­ui secției de votare care însoțea urna mobilă. Am ajuns, la un moment dat, la un alt domn aflat în scaun cu rotile. Totul era pregătit, masca pusă pe față, buletinul într-o mână și ștampila în cealaltă, foarte hotărât în a-și exercita dreptul la vot.

Apoi am ajuns și la spital, la cei internați, unii au votat emoționați, au fost destui care, de emoții, nu mai știau nici măcar unde le e actul de identitate.

Una peste alta, aceste alegeri desfășurat­e în condițiile impuse de criza sanitară parcă au generat mai multă pasiune, mai mult simț civic, parcă am simțit că și generațiil­e mai tinere încep, încet-încet, să-și spună cuvântul.

 ??  ?? Imediat după ce s-a terminat slujba de la biserică, secțiile de vot s-au umplut de oameni îmbrăcați în port popular care au venit să-și aleagă edilul. Printre ei, Mătușa Maria – foarte implicată în viața comunități­i.
Imediat după ce s-a terminat slujba de la biserică, secțiile de vot s-au umplut de oameni îmbrăcați în port popular care au venit să-și aleagă edilul. Printre ei, Mătușa Maria – foarte implicată în viața comunități­i.
 ??  ??
 ??  ?? DEDESUBT: Aurelia Fedorca, primarul din Negrești-oaș, se află deja de două mandate la conducerea urbei, pe care, de alfel, o va mai păstori încă patru ani de acum înainte. A câștigat încrederea cetățenilo­r pentru a treia oară, rezultat care era destul de previzibil încă dinaintea scrutinulu­i.
JOS: Echipe în formație și uniforme de campanie: membri de partid, candidații la consiliul local, în frunte cu candidatul la postul de primar, au animat străzile. În imagine, unul dintre grupurile care a bătut din poartă în poartă de-a latul și de-a lungul localități­i.
DEDESUBT: Aurelia Fedorca, primarul din Negrești-oaș, se află deja de două mandate la conducerea urbei, pe care, de alfel, o va mai păstori încă patru ani de acum înainte. A câștigat încrederea cetățenilo­r pentru a treia oară, rezultat care era destul de previzibil încă dinaintea scrutinulu­i. JOS: Echipe în formație și uniforme de campanie: membri de partid, candidații la consiliul local, în frunte cu candidatul la postul de primar, au animat străzile. În imagine, unul dintre grupurile care a bătut din poartă în poartă de-a latul și de-a lungul localități­i.
 ??  ??
 ??  ?? Aparținăto­rii persoanelo­r cu dizabilită­ți, bolnave, carantinat­e, izolate sau internate au făcut cereri pentru urna mobilă. În spital, doi dintre membrii secției de vot care s-au deplasat cu urna specială au
Aparținăto­rii persoanelo­r cu dizabilită­ți, bolnave, carantinat­e, izolate sau internate au făcut cereri pentru urna mobilă. În spital, doi dintre membrii secției de vot care s-au deplasat cu urna specială au
 ??  ?? trebuit să folosească tot echipament­ul de protecție impus de criza sanitară. Problemele medicale nu i-au putut împiedica pe bolnavii cu spirit civic să-și aleagă conducător­ii comunități­i.
trebuit să folosească tot echipament­ul de protecție impus de criza sanitară. Problemele medicale nu i-au putut împiedica pe bolnavii cu spirit civic să-și aleagă conducător­ii comunități­i.
 ??  ?? DEDESUBT, STÂNGA: Primarul în funcție din Negrești-oaș, la vot. A câștigat detașat, obținând 3.809 dintr-un total de 5.174 de voturi valide exprimate. DEDESUBT, DREAPTA: Robert
Laszlo, unul dintre candidații la Consiliul Județean Satu Mare, în culorile partidului din care face parte. JOS: Echipele care s-au deplasat cu urna specială au fost formate din doi sau trei membri ai secției de vot și din jandarmi. Datorită lor, această modalitate de exprimare a dreptului la vot s-a desfășurat în cele mai bune condiții, inclusiv cu respectare­a tuturor normelor impuse de pandemie.
DEDESUBT, STÂNGA: Primarul în funcție din Negrești-oaș, la vot. A câștigat detașat, obținând 3.809 dintr-un total de 5.174 de voturi valide exprimate. DEDESUBT, DREAPTA: Robert Laszlo, unul dintre candidații la Consiliul Județean Satu Mare, în culorile partidului din care face parte. JOS: Echipele care s-au deplasat cu urna specială au fost formate din doi sau trei membri ai secției de vot și din jandarmi. Datorită lor, această modalitate de exprimare a dreptului la vot s-a desfășurat în cele mai bune condiții, inclusiv cu respectare­a tuturor normelor impuse de pandemie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania