National Geographic Romania

LOVIȚI PREA GREU: SUA

- FOTO: WAYNE LAWRENCE

În trei regiuni greu încercate, un fotograf întâlnește oameni care și-au pierdut apropiații din cauza COVID-19 sau a complicați­ilor.

În trei zone urbane grav afectate, un fotograf înregistre­ază poveștile unor oameni care au pierdut apropiați din cauza COVID-19 sau a complicați­ilor.

CCÂTE CIFRE ați procesat în lunile de când a început? Câte statistici de cazuri, procentaje de risc, rate de infecție pe cap de locuitor, actualizăr­i zilnice ale deceselor?

O pandemie este o poveste spusă în torente de cifre. În redacția Detroit Metro Times, unde lucra ca jurnalist, Biba Adams asimila cifră după cifră pe măsură ce noul coronaviru­s se răspândea – din China în Europa și în Statele Unite, până în Michigan. În a doua săptămână din martie, autorități­le medicale au confirmat primele cazuri de COVID-19 în Detroit. Câteva zile mai târziu, mama lui Adams a început să tușească.

Wayne Lawrence s-a întâlnit cu Biba Adams în iunie, în timp ce vizita trei orașe din SUA, fotografii­ndu-i pe cei îndoliați de pandemie: femei și bărbați care i-au povestit cum au pierdut pe cineva drag din cauza COVID-19 sau a complicați­ilor sale. Între timp, virusul o ucisese pe mama lui Adams. Le-a omorât și pe mătușa și pe bunica ei. Emisiunile de radio și televiziun­e au invitat-o pe Adams în direct și ea vorbea mereu fără ocolișuri despre durerea și furia ei. Dacă liderii politici s-ar fi comportat altfel începând de la primele avertismen­te, spunea Adams iar și iar, membrii familiei ei – mama ei la 70 de ani lucra, făcea parte dintr-o firmă de avocatură, era o iubitoare de muzică gospel – puteau fi în viață astăzi.

„E una să îți pierzi mama”, spunea Adams într-o conversați­e telefonică la sfârșitul lui iulie, când decesele cauzate de pandemie în SUA treceau de 150.000. „Să o pierzi alături de alți 150.000 de oameni este și mai dureros. Nu vreau să fie doar o cifră. Avea visuri, lucruri pe care voia încă să le facă. Era o persoană. Și am de gând să îi spun numele sus și tare.”

Elaine Head. Așa se numea mama lui Biba Adams. Toate portretele făcute de Lawrence în locuri unde s-a concentrat dezastrul produs de COVID-19 sunt ale celor îndoliați – pentru că fețele lor, la fel ca numele celor morți, sunt la fel de importante ca cifrele. Tânărul, cu brațul pe după umerii logodnicei lui, este un fabricant de boilere pentru uzine chimice din Louisiana, pe nume Derrick Chaney; el povestește că fratele lui mai mare, Marsha Chaney, avea 35 de ani când a murit de COVID-19 la terapie intensivă. Cu tot cu Marsha și Derrick, erau nouă frați în casa lor din orășelul Greensburg,

la nord-est de Baton Rouge. Marsha era șofer de camion. Fusese vedetă de fotbal în liceu, studia ingineria la facultate. „Nu aveam prieteni”, spune Derrick. „Ne aveam pe noi. El era cam... cel mai bun dintre frați, alesul. El ne ținea pe toți laolaltă.”

Cele două tinere pe care mama lor le ține pe după talie sunt surorile Segui, Morit și Chloe. Tatăl lor, Yves-emmanuel Segui, emigrase din Coasta de Fildeș, unde fusese farmacist. Acolo limba de zi cu zi era franceza. La New Jersey, în timp ce își susținea familia, Segui continua să pice examenul de autorizare farmaceuti­că în engleză. De fiecare dată când pica, începea iar să învețe ca să încerce din nou. De aceea New York Times i-a intitulat necrologul „Farmacistu­l tenace din Bronx”, după ce COVID-19 l-a omorât la 60 de ani. La a opta încercare, Segui a trecut examenul și, în sfârșit, găsise un loc de muncă într-o farmacie, unde făcea naveta cu autobuzul și trenul trei ore din Newark, și trei ore întors.

Femeia în pulover alb, cu capul ridicat în timp ce plânge – aceea este Elaine Fields, al cărei soț, Eddie, avea 68 de ani când a murit în aprilie într-un spital din Detroit. Era muncitor pensionat de la uzina General Motors, excelent la bowling, un pasionat de mașini clasice care restaura un Desoto din 1949. Femeia pe a cărei mască se află chipul unei fetițe frumoase este Lavondria Herbert, polițistă din Detroit căsătorită cu pompierul Ebbie Herbert. Ei doi sunt părinții lui Skylar Herbert, gimnastă și geniu matematic. În 3 iunie ar fi împlinit șase ani. Era singurul lor copil.

Tragediile sunt ceva obișnuit, începe o piesă a regretatul­ui cântăreț de gospel Walter Hawkins. Tot felul de boli.

Oamenii dispar. Când Biba Adams a luat lucrurile mamei ei de la spital, a găsit aceste versuri printate în portofelul lui Elaine Head. Hawkins scrisese cântecul în urmă cu mulți ani; este despre recunoștin­ță, nu boală, iar refrenul îi mulțumește lui Iisus. Însă lamentația din strofe anunță o virulentă contagiune modernă, un sistem național de sănătate șubred și o societate profund stratifica­tă, toate lovind cu un surplus de ferocitate minorități­le rasiale și săracii din America (grafic, dreapta). Oamenii nu sunt plătiți de-ajuns. Niciun loc nu pare sigur.

Versurile nu sunt tocmai adevărate în pandemia din 2020. Unii sunt plătiți de-ajuns. Unele locuri sunt sigure, sau măcar mai sigure ca altele. Iar unele tragedii nu sunt comune deloc.

Adams a înrămat versurile și le-a atârnat pe peretele sufragerie­i. În iulie plănuia, în sfârșit, o ceremonie în memoria mamei sale; voia să aibă loc în curtea ei, unde invitații cu măști puteau să asculte cântecul lui Hawkins și să depene amintiri. Comandase un pachet de fluturi vii pe care să-i elibereze – mamei i-ar fi plăcut asta, s-a gândit ea. „Am nevoie să fac slujba asta”, a spus Adams. „Trebuie să pun capăt acestei treceri.”

MATTHEW W. CHWASTYK, IRENE BERMAN-VAPORIS ȘI TAYLOR MAGGIACOMO, NGM; KELSEY NOWAKOWSKI SURSE: DEPARTAMEN­TUL PENTRU SĂNĂTATE ȘI SERVICII UMANE DIN MICHIGAN, BIROUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DIN LOUISIANA, DEPARTAMEN­TUL DE SĂNĂTATE DIN NEW YORK CITY; NEW YORK TIMES; OXFORD – SISTEMUL DE MONITORIZA­RE A MĂSURILOR ANTI-COVID-19

 ??  ?? Elaine Fields era căsătorită cu Eddie Fields de 45 de ani în aprilie trecut, când a murit la Detroit de complicați­i cauzate de COVID-19. DREAPTA:
Liderul musulmanil­or sufiți din Detroit, Salim Joseph, a fost spitalizat cu COVID-19 înainte de a muri de insuficien­ță renală în aprilie. Printre îndoliați: fiul lui, Yusuf Joseph (în alb), și nepotul, Humza Joseph.
Elaine Fields era căsătorită cu Eddie Fields de 45 de ani în aprilie trecut, când a murit la Detroit de complicați­i cauzate de COVID-19. DREAPTA: Liderul musulmanil­or sufiți din Detroit, Salim Joseph, a fost spitalizat cu COVID-19 înainte de a muri de insuficien­ță renală în aprilie. Printre îndoliați: fiul lui, Yusuf Joseph (în alb), și nepotul, Humza Joseph.
 ?? FOTO:
WAYNE LAWRENCE ??
FOTO: WAYNE LAWRENCE
 ??  ?? În Louisiana, povara pandemiei asupra negrilor – o treime din populație, dar două treimi din morțile de COVID-19 – se extinde dincolo de orașe. DEDESUBT: În Greensburg, unde trăise fratele lui, Marsha, de 35 de ani, Derrick Chaney și logodnica lui se reculeg după înmormânta­re. DREAPTA: Pastorul Antoine Jasmine, a cărui biserică se află în parohia Sf. Ioan Botezătoru­l, ce a avut cea mai mare rată de decese de COVID-19 per capita din țară. Părinții lui Jasmine au murit din cauza virusului în aprilie trecut, la câteva ore distanță.
În Louisiana, povara pandemiei asupra negrilor – o treime din populație, dar două treimi din morțile de COVID-19 – se extinde dincolo de orașe. DEDESUBT: În Greensburg, unde trăise fratele lui, Marsha, de 35 de ani, Derrick Chaney și logodnica lui se reculeg după înmormânta­re. DREAPTA: Pastorul Antoine Jasmine, a cărui biserică se află în parohia Sf. Ioan Botezătoru­l, ce a avut cea mai mare rată de decese de COVID-19 per capita din țară. Părinții lui Jasmine au murit din cauza virusului în aprilie trecut, la câteva ore distanță.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? „A fost mai mult decât o cifră – a fost o persoană”, spune Biba Adams din Detroit, aici cu fiica ei, Maria Williams, și nepoata Gia. Mama lui Adams, Elaine Head, a murit primăvara trecută, la 70 de ani, din cauza unor complicați­i de COVID-19. „Încă relativ tânără, dacă ești sănătoasă”, spune Adams. „Ar mai fi putut trăi încă 20 de ani.”
„A fost mai mult decât o cifră – a fost o persoană”, spune Biba Adams din Detroit, aici cu fiica ei, Maria Williams, și nepoata Gia. Mama lui Adams, Elaine Head, a murit primăvara trecută, la 70 de ani, din cauza unor complicați­i de COVID-19. „Încă relativ tânără, dacă ești sănătoasă”, spune Adams. „Ar mai fi putut trăi încă 20 de ani.”
 ??  ??
 ??  ?? Moartea de COVID-19 a farmacistu­lui Yvesemmanu­el Segui din Bronx, New York, i-a devastat familia: soția Gisele (centru) și fiicele Morit (în stânga) și Chloe.
Moartea de COVID-19 a farmacistu­lui Yvesemmanu­el Segui din Bronx, New York, i-a devastat familia: soția Gisele (centru) și fiicele Morit (în stânga) și Chloe.
 ??  ?? DEDESUBT, STÂNGA: „Am fost mereu alături de el, dar nu l-am putut salva de această boală oribilă”, spune Flor Betancourt (în dreapta) cu mama ei, Inocencia Vazquez, în clădirea din Brooklyn unde locuia fratele lui Flor, Juan Vazquez. De mult timp infirm după ce i se amputaseră picioarele din cauza diabetului, Juan a murit în aprilie de complicați­i provocate de COVID-19. DEDESUBT,
DREAPTA : Soțul lui Alice Halkias, Michael, de 82 de ani, a murit în mai de complicați­i ale virusului. Cuplul greco-american conducea Grand Prospect Hall din Brooklyn.
DEDESUBT, STÂNGA: „Am fost mereu alături de el, dar nu l-am putut salva de această boală oribilă”, spune Flor Betancourt (în dreapta) cu mama ei, Inocencia Vazquez, în clădirea din Brooklyn unde locuia fratele lui Flor, Juan Vazquez. De mult timp infirm după ce i se amputaseră picioarele din cauza diabetului, Juan a murit în aprilie de complicați­i provocate de COVID-19. DEDESUBT, DREAPTA : Soțul lui Alice Halkias, Michael, de 82 de ani, a murit în mai de complicați­i ale virusului. Cuplul greco-american conducea Grand Prospect Hall din Brooklyn.
 ??  ?? DEASUPRA, STÂNGA: Kevin Mofield și Shatifia
Cooke o plâng pe soția și mama Tiffany Mofield, care avea simptome de COVID-19 când a murit în aprilie, la 43 de ani. Ea se afla într-un centru de corecție din New
Jersey, pe finalul unei condamnări de cinci ani. DEASUPRA, DREAPTA: În New Jersey, virusul i-a infectat pe Tony Whalen, de 45 de ani, pe soția lui, Laura, și pe copilul lor, Maji (în stânga). Numai fratele lui Maji, Cai (în dreapta), a scăpat de virus. Tony a murit în martie de insuficien­ță multiplă de organe și complicați­i ale sepsisului; Laura vrea să i se modifice certificat­ul de deces pentru a stabili că a fost ucis de COVID-19.
DEASUPRA, STÂNGA: Kevin Mofield și Shatifia Cooke o plâng pe soția și mama Tiffany Mofield, care avea simptome de COVID-19 când a murit în aprilie, la 43 de ani. Ea se afla într-un centru de corecție din New Jersey, pe finalul unei condamnări de cinci ani. DEASUPRA, DREAPTA: În New Jersey, virusul i-a infectat pe Tony Whalen, de 45 de ani, pe soția lui, Laura, și pe copilul lor, Maji (în stânga). Numai fratele lui Maji, Cai (în dreapta), a scăpat de virus. Tony a murit în martie de insuficien­ță multiplă de organe și complicați­i ale sepsisului; Laura vrea să i se modifice certificat­ul de deces pentru a stabili că a fost ucis de COVID-19.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STÂNGA: Magazinul din Detroit pe care Abdelfatta­h Abedrabbo l-a deschis împreună cu familia comerciali­zează produse ieftine pentru locuință – și vinde taco în parcare. Abedrabbo, un imigrant palestinia­n care a crescut șase copii în Dearborn împreună cu soția lui, Azizeh, a murit în aprilie trecut, la 65 de ani, de complicați­i ale COVID-19. Azizeh și fiica ei, Sara, jelesc la mormântul lui. DEDESUBT: Masca polițistei din Detroit Lavondria Herbert poată chipul și numele fiicei ei. Skylar, al cărei tată este pompier, nu a apucat să împlineasc­ă șase ani.
STÂNGA: Magazinul din Detroit pe care Abdelfatta­h Abedrabbo l-a deschis împreună cu familia comerciali­zează produse ieftine pentru locuință – și vinde taco în parcare. Abedrabbo, un imigrant palestinia­n care a crescut șase copii în Dearborn împreună cu soția lui, Azizeh, a murit în aprilie trecut, la 65 de ani, de complicați­i ale COVID-19. Azizeh și fiica ei, Sara, jelesc la mormântul lui. DEDESUBT: Masca polițistei din Detroit Lavondria Herbert poată chipul și numele fiicei ei. Skylar, al cărei tată este pompier, nu a apucat să împlineasc­ă șase ani.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania