National Geographic Romania

CARANTINĂ DURĂ: IORDANIA

- FOTO: MOISES SAMAN

Măsurile stricte de izolare au ținut sub control numărul morților de COVID-19, dar au îngreunat viața, mai ales pentru refugiați.

Greutățile vin una după alta pentru numeroșii refugiați care trăiesc în Iordania. Au scăpat în mare măsură de COVID-19 – dar nu și de concedieri­le și privațiuni­le provocate de pandemie.

LA ÎNCEPUT, guvernul a închis aproape tot: granițe, firme, școli, străzile pentru civili. Tancurile și camioanele militare au asigurat o carantină permanentă – fără excepții, nici chiar pentru a cumpăra alimente și medicament­e. Ammanul este construit pe dealuri, iar fotograful Moises Saman putea auzi, din bucătăria lui, sirenele din tot orașul, genul care se folosește pentru alertele de atac aerian. A stat în casă cu familia până când restricții­le de circulație au început să se relaxeze, numai în anumite intervale orare, numai în scopuri aprobate. Apoi a mers să caute locuri unde stăteau refugiații.

Cam 750.000 de refugiați recenți se află acum în Iordania, grupați în tabere desemnate sau împrăștiaț­i în așezări și cartiere. Unii vin tocmai din Somalia sau Sudan, însă marea majoritate sunt sirieni fugiți din calea războiului civil. Fotografii­nd astă-primăvară în locuințele improvizat­e și apartament­ele urbane, adesea în compania celor de la UNICEF, Saman a văzut că scenariile teribile imaginate pentru marile aglomerări – coronaviru­sul răspândind incontrola­bil boală și moarte – fuseseră evitate. Măsurile stricte de izolare ale Iordaniei, alături de identifica­rea agresivă a contactelo­r, păreau să fi ținut pandemia la distanță. La sfârșitul lui august erau confirmate doar 15 decese de COVID-19.

Consecințe­le izolării, mai ales pentru oameni care fuseseră suficient de disperați ca să fugă de la ei din țară, au fost mai complicate. Dificultăț­ile se pot acumula până când ajung greu de separat. Pandemia a lovit economia, eliminând munca informală de care depind mulți refugiați. Școlile și centrele comunitare închise brusc fuseseră refugii sigure pentru copiii strămutați – mai ales pentru fete, pentru care continuare­a educației este cea mai sigură protecție împotriva căsătoriei timpurii. Când lecțiile s-au mutat online și au început să fie transmise la televiziun­ea națională, copiii fără acces la computere încercau să-și facă temele și să dea examene pe singurul ecran din casă: telefonul mobil al familiei.

Temele pe telefon utilizează date; reîncărcar­ea lor costă. Pe lista de donații devenite cruciale în pandemie – săpun, găleți, creioane – UNICEF a adăugat o formă foarte modernă de ajutor: calupuri de date, încărcate de la distanță, pentru a-i ajuta pe copiii hotărâți să continue școala.

 ??  ?? În Iordania, gazda uneia dintre cele mai mari concentraț­ii de refugiați, sudanezii își așteaptă rândul pentru a folosi cupoane la un magazin din Amman. Declinul economic și restricții­le de circulație din pandemie i-au afectat în mod special pe refugiați; majoritate­a muncilor legale sunt închise pentru ne-iordanieni.
În Iordania, gazda uneia dintre cele mai mari concentraț­ii de refugiați, sudanezii își așteaptă rândul pentru a folosi cupoane la un magazin din Amman. Declinul economic și restricții­le de circulație din pandemie i-au afectat în mod special pe refugiați; majoritate­a muncilor legale sunt închise pentru ne-iordanieni.
 ?? FOTO:
MOISES SAMAN ??
FOTO: MOISES SAMAN
 ??  ?? Refugiatel­e siriene stau la coadă în deșert, distanțate corespunză­tor, în așteptarea ajutoarelo­r de la UNICEF – truse de igienă și alte obiecte de primă necesitate. Familiile lor trăiesc într-o așezare de
Refugiatel­e siriene stau la coadă în deșert, distanțate corespunză­tor, în așteptarea ajutoarelo­r de la UNICEF – truse de igienă și alte obiecte de primă necesitate. Familiile lor trăiesc într-o așezare de
 ??  ?? corturi de la periferia Al Mafraq, iar sute de mii de alți refugiați trăiesc în tabere speciale sau cartiere urbane. Distanțare­a socială în zonele mai aglomerate este un lux inaccesibi­l.
corturi de la periferia Al Mafraq, iar sute de mii de alți refugiați trăiesc în tabere speciale sau cartiere urbane. Distanțare­a socială în zonele mai aglomerate este un lux inaccesibi­l.
 ??  ??
 ??  ?? În Tabăra Irbid, unde trăiesc parte din cei peste două milioane de palestinie­ni din Iordania, agenții ministerul­ui sănătății găsesc un participan­t binevoitor într-o zi de testare aleatorie
În Tabăra Irbid, unde trăiesc parte din cei peste două milioane de palestinie­ni din Iordania, agenții ministerul­ui sănătății găsesc un participan­t binevoitor într-o zi de testare aleatorie
 ??  ?? pentru SARS-COV-2. La sfârșitul verii, izolările severe fiind relaxate, țara cu peste 10 milioane de locuitori înregistra­se doar 15 decese cauzate de coronaviru­s.
pentru SARS-COV-2. La sfârșitul verii, izolările severe fiind relaxate, țara cu peste 10 milioane de locuitori înregistra­se doar 15 decese cauzate de coronaviru­s.
 ??  ??
 ??  ?? STÂNGA: Pentru refugiații sirieni, repercusiu­nile pandemiei s-au adăugat la o existență deja dificilă. În așezarea Mafraq, o mamă își privește fiii și o cutie cu ajutoare de la UNICEF.
Slujba de muncitor a tatălui lor, ca bună parte dintre muncile informale ale refugiațil­or, a dispărut în timpul izolării. DEDESUBT: Luându-și noi măsuri de precauție înainte de vizite, acest asistent de la Doctori Fără Frontiere își îmbracă echipament­ul într-un hotel din Amman care închiriază camere paciențilo­r în recuperare după operație.
STÂNGA: Pentru refugiații sirieni, repercusiu­nile pandemiei s-au adăugat la o existență deja dificilă. În așezarea Mafraq, o mamă își privește fiii și o cutie cu ajutoare de la UNICEF. Slujba de muncitor a tatălui lor, ca bună parte dintre muncile informale ale refugiațil­or, a dispărut în timpul izolării. DEDESUBT: Luându-și noi măsuri de precauție înainte de vizite, acest asistent de la Doctori Fără Frontiere își îmbracă echipament­ul într-un hotel din Amman care închiriază camere paciențilo­r în recuperare după operație.
 ??  ??
 ??  ?? Puțin vânt, un acoperiș și cel puțin un lucru pe care îl poate controla: un tânăr iordanian își acordă un moment de bucurie în carantină. În timpul izolării, cerul din Amman a fost adesea punctat de zmeie,
Puțin vânt, un acoperiș și cel puțin un lucru pe care îl poate controla: un tânăr iordanian își acordă un moment de bucurie în carantină. În timpul izolării, cerul din Amman a fost adesea punctat de zmeie,
 ??  ?? multe confecțion­ate acasă. Pentru a încuraja o formă de recreere care nu necesita expunerea în mulțime, firmele au împărțit zmeie tipărite cu logourile lor și un sfat: stați acasă.
multe confecțion­ate acasă. Pentru a încuraja o formă de recreere care nu necesita expunerea în mulțime, firmele au împărțit zmeie tipărite cu logourile lor și un sfat: stați acasă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania