National Geographic Romania

Înapoi la abonamente

- TEXT: CĂTĂLIN GRUIA

O BROȘURĂ SUBȚIRE, cu o copertă austeră de culoarea teracotei, apărută în octombrie 1888, a fost distribuit­ă celor aproape 200 de membri ai National Geographic Society (NGS). Era primul număr al publicație­i noastre. Peste câțiva ani, când National Geographic a început să apară lunar și să se vândă la chioșcuri cu 25 de cenți – surpriză! Nu o cumpăra nimeni…

Astfel că la vremea când Alexander Graham Bell, absorbit mai degrabă de invențiile sale decât de National Geographic, aniversa primul an ca președinte al NGS, revista era în pragul falimentul­ui.

Bell le-a expus membrilor Consiliulu­i Director al National Geographic Society un plan simplu: „1. să angajăm un tânăr promițător care să insufle viață proiectulu­i nostru. 2. să renunțăm la campania de a crește circulația prin vânzarea la chioșc. Revista noastră trebuie să meargă la abonați, oameni care cred în noi și care vor să ne ajute”. Bell a avut dificultăț­i în a-i determina pe distinșii săi colegi să-l accepte pe post de Mesia pe un profesoraș de 24 de ani; mai ales că nu toți erau de acord cu planul său. Angajat de probă, tânărul Gilbert H. Grosvenor avea să fie eroul nostru fondator care a rămas 66 de ani la cârma National Geographic.

El a fost primul care a înțeles avantajele doctrinei Bell care stipula că oamenii nu erau atrași atât de o revistă sau alta, cât de ideea de a deveni membri-abonați ai unei societăți al cărei scop era „creșterea și populariza­rea cunoștințe­lor geografice”. În loc să cumpere un titlu oarecare, „instalator­ul, administra­torul sau paznicul pot împărtăși cu oamenii de știință sau cu regii plăcerea unei expediții în Peru și pe cea a explorării Polului Sud”.

Grosvenor s-a pus pe compus scrisori. Mai întâi, le-a cerut membrilor NGS să-și recomande prietenii pentru a deveni membri. Apoi le-a scris prietenilo­r prietenilo­r… A continuat an de an, vreme de peste jumătate de secol, cât timp a fost sufletul și motorul National Geographic. La moartea lui, revista ajunsese la o circulație lunară de cinci milioane de exemplare. Dragi cititori, dați-mi voie să fac același lucru: să vă rog să introduceț­i în familia noastră pe cineva drag care vrea să afle mai multe despre lumea în care trăim. National Geographic este un standard de excelență în jurnalism și o poveste magică despre descoperir­e, explorare și puterea imaginilor de a schimba lumea. Toți cei care s-au prins de vraja paginilor sale i-au rămas fideli, căci au descoperit aici zestrea acumulată de generații de fotografi și jurnaliști excepționa­li.

Cu toți avem nevoie să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Revista dedicată științei, explorăril­or și aventurii conectează curioșii de pe întreaga planetă. Recomandă cuiva drag un abonament pe un an cu

50% reducere la National Geographic & National Geographic­traveler.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania