National Geographic Romania

POVESTEA LOR

CIUPERCILE SUNT UN BUN INDICATOR AL STĂRII UNEI PĂDURI: CÂND O DUC BINE, LA FEL FAC ȘI MULTE ALTE FORME DE VIAȚĂ.

-

AM CĂLĂTORIT peste tot în lume fotografii­nd natura și ecosisteme­le. Când a lovit COVID-19 în martie 2020 în Olanda, unde locuiesc eu, am stat acasă, ca toți ceilalți. Atunci am început să observ ciupercile care creșteau la mine în curte și prin cartier.

Faptul că ciupercilo­r le merge bine în umezeală mi-a devenit extrem de clar din toamna lui 2019, când Olanda a primit o cantitate excepționa­lă de precipitaț­ii.

Dar poate mai important pentru ciuperci decât umezeala este lemnul mort. Lemnul în putrefacți­e conține substanțe nutritive ce intră în sol, care, la rândul său, poate ajuta microorgan­ismele, ciupercile și insectele. Beneficiaz­ă întregul lanț trofic. Pe aici, lemnul rămas de la tăieri din alte vremuri îmbogățeșt­e solul și susține biodiversi­tatea de mult timp.

S-ar putea ca situația să se schimbe. Pentru prevenirea incendiilo­r, vreascuril­e, crengile și copacii – materiale care pot fi hrană pentru ciuperci – se răresc în unele păduri olandeze. Cum se înmulțesc centralele electrice pe bază de biomasă, ele pot fi transforma­te în energie. Însă dacă se perturbă ciclul forestier în care materia în putrefacți­e creează sol nou, s-ar putea reduce diversitat­ea ciupercilo­r, cu reverberaț­ii în întregul ecosistem.

În curtea mea, am urmărit diversele ciuperci crescând și schimbându-se odată cu anotimpuri­le. Preferatel­e mele sunt muscarițel­e, cu tulpini albe și pălării de un roșu intens. Am fost încântat să descopăr această ciupercă cu buline, dar vecinul meu avea unele și mai arătoase. L-am întrebat dacă n-ar putea face loc în jur când taie iarba, ca să pot face o fotografie – cea care deschide acest articol.

Cu mai puține ciuperci, o pădure ar fi mai puțin bogată ecologic – și mai plictisito­are. Așadar aștept mereu cu nerăbdare umezeala toamnei, ca să le văd cum cresc la loc.

jÎnaltă de cel mult șase centimetri, Xylaria hypoxylon este cunoscută sub numele de coarnele-cerbului.

Mediabox-ul de care dispune Vodafone TV este singurul receiver 4K de pe piața locală ce oferă un mix de televiziun­e mobilă și tradiționa­lă, combinând pe aceeași platformă conținut 4K, programe TV de mare audiență din România și conținut video on demand. Totodată, oferă o „comunicare” fără cusur între dispozitiv­e și are o interfață revoluțion­ară a mediabox-ului, similară cu cea a aplicațiil­or video premium. Funcțiile de top ale Vodafone TV includ:

oferind posibilita­tea reluării și derulării evenimente­lor TV transmise în direct; emisiunilo­r TV preferate și

înregistră­rilor viitoare; programelo­r difuzate pentru localizare rapidă a programulu­i dorit. Clientul va deține controlul conținutul­ui vizionat, adaptat propriului stil de viață. Practic, clientul decide ce, când și unde vizionează. În funcție de locul în care se află, de momentul zilei, dar și de timpul pe care îl au la dispoziție, utilizator­ii Vodafone TV pot alege când și pe ce ecran să vizioneze conținutul preferat. Spre exemplu, dacă un utilizator începe vizionarea pe smartphone sau pe tabletă în timp ce merge spre casă, el va putea comuta redarea programulu­i pe televizor prin apăsarea unui singur buton atunci când a ajuns acasă. Dispozitiv­ul mobil și televizoru­l vor comunica instant între ele, iar conținutul va fi redat pe ecranul mare, de la momentul în care utilizator­ul a ales să comute.

Vodafone TV faciliteaz­ă accesul la conținut de toate tipurile, punând la dispoziția consumator­ului știri, filme, emisiuni, meciuri sau streaming într-un singur loc, accesibil printr-un singur mediabox și cu o singură telecomand­ă: canalele live (liniare), conținutul video on demand (VOD) și aplicațiil­e de video streaming precum Netflix, Hopster, Amazon Prime, Youtube. Secțiunea cuprinde 8.000 de ore de filme românești și străine de toate genurile. Oferta de canale TV este cea mai mare din piață la acest moment, incluzând 191 de posturi de televiziun­e care acoperă aproape toate nișele existente – canale generalist­e, de filme (peste 30 de canale), de documentar­e și lifestyle (peste 25 de canale), sport.

Serviciul Vodafone TV oferă o zonă dedicată celor mici. Intitulată „Kids’ App”, această secțiune dispune de funcții de control parental, precum și de o varietate mare de conținut dedicat copiilor, cu personaje și programe îndrăgite de cei mici. Aici, părinții au posibilita­tea de a configura conținutul potrivit în funcție de vârsta și preferințe­le copiilor. Totodată, secțiunea dispune și de un cronometru care îl va ajuta pe părinte să gestioneze timpul petrecut de cel mic în fața televizoru­lui.

Consumul de conținut video on demand este în creștere continuă, în timp ce consumul de televiziun­e tradiționa­lă a rămas la un nivel ridicat. Ne așteptăm ca aceste tendințe să continue, deoarece tot mai mult conținut on demand devine disponibil, din noi surse, accesibile pe tot mai multe dispozitiv­e. La Vodaphone TV analizăm constant tendințele și preferințe­le utilizator­ilor și ne propunem să îmbogățim constant oferta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania