National Geographic Romania

Această oceanograf­ă folosește în explorare tehnologia și diversitat­ea.

- TEXT: ANNIE ROTH FOTO: REBECCA HALE

Cea mai mare parte din adâncul Oceanului Planetar, cel mai mare habitat de pe Pământ, încă nu a fost explorată. Chiar și după decenii de cercetare și scanare cu submarine și vehicule teleghidat­e, oamenii de știință au văzut doar o fracțiune din ce se află acolo. În acele ape neexplorat­e, Katy Croff Bell vede o excelentă ocazie de a implica femeile și persoanele de culoare în știință.

Asociat al Societății National Geographic și expertă în apele de adâncime (sub 200 de metri), Bell a participat la peste 40 de expediții oceanograf­ice și arheologic­e din 1999 încoace. Când a început, în domeniu erau puține femei.

„Dacă o să explorăm într-adevăr întregul ocean, nu avem nevoie numai de tehnologie nouă, ci și de noi comunități implicate”, spune Bell. Ea a construit o coaliție diversă de explorator­i de adâncime și studenți și a dezvoltat modalități de a face zona mai accesibilă pentru ei.

Noile tehnologii robotice și de „teleprezen­ță” le-au permis lui Bell și altora să facă descoperir­i semnificat­ive în ultimii ani. În 2019, studenții care monitoriza­u camerele de adâncime, în colaborare cu Laboratoru­l de Tehnologie de Explorare al National Geographic, au fost primii care au documentat prezența unor rechini-cu-șase-branhii în Insulele Galápagos.

Acei studenți nu sunt singurii care i se alătură lui Bell în adâncurile oceanului. Instalând camere și transmițân­d în direct expedițiil­e ei, Bell permite ca mii de oameni din întreaga lume să exploreze oceanul împreună cu ea.

j

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania