National Geographic Romania

RÂUL DETROIT

-

lucrul cu doi ani înaintea vechii ei colege de serviciu și de universita­te de la Heidelberg, Barbara Merryfield, care stă acum lângă ea, la masă. Conform fișei de post, cele două doamne sunt manager de laborator și, respectiv, cercetător asociat – niciuna dintre ele nu are un titlu doctoral –, dar datele pe care le-au adunat de-a lungul deceniilor le-au permis cercetător­ilor să înțeleagă uluitoarea revenire a înfloririi algelor din Lacul Erie.

Săptămânal, timp de mai bine de 40 de ani, Ewing, Merryfield și mica lor echipă au prelevat mostre de apă din Maumee, Sandusky și alte bazine de recepție. „Obișnuiam să merg cu mașina și 800 km pe săptămână”, mi-a spus Merryfield. „Eram pe teren trei zile pe săptămână. Dintre care nu puține mi le petreceam în nămol.” Bine clădită, într-o cămașă de denim, pare încă perfect capabilă să se descurce cu un vehicul 4 x 4 împotmolit.

„Când Barb sărbătorea o aniversare profesiona­lă, îi calculam numărul de mostre pe care le procesase până atunci”, mi-a povestit Laura Johnson, cercetător de mediu. Din 2016 e directoare­a centrului, dar a depus și ea eforturi esențiale pentru dezlegarea misterului legat de înfloriril­e algale. „Am depășit pragul de două milioane – și știu că asta e doar o subestimar­e.”

În fiecare an, prelevau aproximati­v 10.000 de mostre, testându-le pentru 11 parametri diferiți, a subliniat Ewing,

Tot acest efort de prelevare de mostre a demonstrat că o practică de conservare care ar fi trebuit să îmbunătățe­ască mult calitatea apei din lac avusese exact efectul opus. În anii ’90, mulți fermieri din zona bazinului de recepție al lacului au îmbrățișat agricultur­a fără arătură. În loc să are și să introducă astfel îngrășămin­te în sol, în fiecare primăvară, fermierii au început să împrăștie granule pe suprafețel­e cultivate. Diminuarea suprafețel­or arate a redus eroziunea solului, dar a contribuit în mod neașteptat la expansiune­a zonelor cu înfloriri algale de pe lac. Când fosforul era luat de pluguri și băgat până la 20 cm adâncime în pământ, rămânea fixat în sol. Dar cum granulele de fosfor rămân în stratul superior, de cel mult 5 cm de sol, fosforul se dizolvă și e dus de ape în lac de fiecare dată când solul se îmbibă până la saturație cu apă de ploaie. Cercetător­ii folosesc acum datele despre cantitatea de precipitaț­ii de primăvara ca să prognozeze gravitatea înfloriril­or algale.

Numărul de zile cu cel puțin 5 cm de precipitaț­ii s-a dublat în ultimele două decenii. „Asta e marea problemă”, mi-a spus Johnson. Dar a adăugat că e o problemă pe care o putem remedia. Jennifer Tank, mentorul lui Johnson și specialist­ă în ecologie din cadrul Universită­ții Notre Dame, colaboreaz­ă cu fermierii ca să găsească metode de reducere a scurgerilo­r de apă de pe ogoarele lor – și ca să-i pregăteasc­ă pentru problemele noii epoci climatice.

Aceleași ploi de primăvară abundente care au spălat fosforul de pe câmpuri și l-au dus în Lacul Erie i-au obligat pe fermierii din regiune să-și amâne semănături­le de primăvară, în 2019. Câmpurile erau atât de ude și de pline de noroi, încât fermierii au rămas în urmă cu mai multe săptămâni.

„Anul ăsta (în 2019) au rămas neplantate un număr de hectare record”, mi-a spus Kaleb Kolberg, un fermier de 26 de ani din Hartford, Michigan, la aproape 20 km distanță de malul Lacului Michigan. Majoritate­a n-au reușit să facă semănături pe un sfert din terenurile lor. Și arătând spre unul dintre ogoarele sale din spatele casei, a adăugat: „În mod normal, porumbul ăla ar trebui să fie de două ori mai înalt. Am însămânțat în condiții în care n-am mai lucrat niciodată. De obicei culegem porumbul la jumătatea lui septembrie. Anul ăsta va fi pe la jumătatea lui octombrie.”

A fost un an stresant – pe lângă toate problemele obișnuite ale vieții de fermier. „Costă 600 de dolari ca să cultivi 0,4 ha de porumb”, mi-a explicat Kolberg, un fost fundaș musculos în colegiu, care se prezintă drept „un tocilar în ale agricultur­ii”. Un singur tractor costă 300.000 de dolari. „Îți asumi dinainte toate riscurile și speri că o să ieși în câștig la toamnă.” Kolberg s-a descurcat mai bine decât mulți alții. Colaborând cu Colleen Forestieri și Erin Fuller de la Departamen­tul Regional pentru Conservare, precum și cu Jennifer Tank, Kolberg planta deja de câțiva ani culturi de acoperire

– iarbă-de-gazon și trifoi-sângeriu – ca să-și protejeze terenurile în extrasezon. Străbătând sudvestul statului Michigan împreună cu Kolberg la volanul camionetei lui, într-o după-amiază toridă de august și printr-un peisaj nivelat de ghețari, chiar și un orășean putea să repereze terenurile pe care fuseseră plantate culturi de acoperire. Porumbul de pe celelalte terenuri era considerab­il mai scund, uneori cu câțiva centimetri buni. Unele ogoare rămăseseră complet necultivat­e, fiind prea mâloase ca să poată intra tractoarel­e. Pe unele încă stagnau ochiuri de apă.

Kolberg mi-a povestit că el a reușit să însămânțez­e o suprafață mai mare datorită culturilor de acoperire care extrăgeau umezeala din sol. „Culturile de acoperire ne pregătesc pentru cele două extreme: prea multă sau prea puțină apă”, a adăugat el.

Pe lângă ajutorul dat fermierilo­r precum Kolberg să nu se înglodeze în datorii, folosirea pe scară largă a recoltelor de acoperire ar întrerupe fluxul de substanțe nutritive care hrănesc înfloriril­e algale. „Trebuie să protejăm fiecare centimetru pătrat de sol”, mi-a spus Tank. „Așa am reuși să schimbăm regulile jocului. Avem nevoie de recolte de acoperire pentru întregul bazin de recepție.”

Deși aduc multe avantaje, recoltele de acoperire nu se „vând” prea bine. „De recoltele astea trebuie să ai la fel de multă grijă ca și de cele normale”, mi-a explicat Tank. Dar fermierii nu câștigă nimic din recoltele de acoperire.

Deocamdată, scurgerile de îngrășămin­te de la multe ferme rămân neregulari­zate. Chiar și după ce o înflorire algală alimentată de fosfor a blocat alimentare­a cu apă a unui mare oraș.

Vineri 1 august 2014, pe la 7 seara, directorul de utilități publice din Toledo a primit un telefon de la chimistul-șef al departamen­tului. Testele de rutină ale apelor orașului arătau o contaminar­e cu microcisti­nă – o toxină produsă de alge. Nu se punea problema să le spună localnicil­or să-și fiarbă apa, fiindcă asta n-ar fi făcut decât să concentrez­e otrava. Ca urmare, la 2 a.m., primăria a emis o notificare de tipul „Apă nepotabilă”. Timp de peste două zile, până când apa a fost tratată, aproape o jumătate de milion de locuitori din Toledo nu au putut să bea apă de la robinet.

Șase ani mai târziu, catastrofa încă e o amintire dureroasă pentru Wade Kapszukiew­icz, actualul primar al orașului Toledo. „Au fost companii care au închis din cauza asta”, povestește el. „În spital nu s-au putut face operații. Dacă nu ai apă, nu ai cum să operezi. A fost un eveniment traumatiza­nt pentru regiunea noastră.”

Biroul lui are vedere la Râul Maumee. Mi-a povestit că în urmă cu trei ani, când algele înflorite de pe Lacul Erie s-au răspândit în amonte, Maumee părea vopsit în verde. Orașul a cheltuit mai bine de un miliard de dolari ca să-și modernizez­e sistemul de drenare a apei pluviale și uzina locală de tratare a apei. Au fost îmbunătăți­te inclusiv sistemele de filtrare și eliminare a microcisti­nelor și s-a instalat o baliză cu senzori speciali, care monitorize­ază întinderea suprafețel­or de alge înflorite din apropierea conductei care aprovizion­ează orașul cu apă din Lacul Erie. Astfel, e puțin probabil ca această criză să se repete – o informație liniștitoa­re, mai ales în timpul unei pandemii. Imaginați-vă cum ar fi să rămână acum un oraș fără apă.

Însă din ce mi-a povestit Kapszukiew­icz, Toledo încă plătește vechi polițe pentru degajările neregulari­zate de fosfor și alte îngrășămin­te, care ajung în lac. Problema e că nu toți fermierii sunt la fel de conștiinci­oși cum e Kolberg. „Nu mai e nevoie să vizitez încă o fermă ca să știu că scurgerile de îngrășămin­te reziduale poluează Lacul Erie. Toată lumea știe asta deja. Singura întrebare este: ce vom face ca să oprim acest fenomen?”, mi-a zis Kapszukiew­icz. „Nu sunt împotriva agricultur­ii, ci împotriva poluării. Știu că mulți fermieri încearcă adesea tehnologii foarte îndrăznețe, ca să reducă scurgerile agricole reziduale. Cea mai mare problemă e provocată de marile ferme, în special de cele zootehnice. Nu vorbim aici despre mici afaceri agricole de familie.”

În marile ferme zootehnice, operațiuni­le de hrănire concentrat­ă a animalelor sunt facilități­le esențiale pentru creșterea lor – complexe industrial­e unde se cresc păsări, porci și vaci.

 ??  ?? Râul Detroit desparte Windsor din Ontario
(în stânga) de Detroit, pe traseul lui spre Lacul Erie. În 1969, unul dintre afluenții lui Detroit, River Rouge, a fost atât de poluat, încât a luat foc – un eveniment care a contribuit la declanșare­a mișcării ecologiste în Statele Unite.
Râul Detroit desparte Windsor din Ontario (în stânga) de Detroit, pe traseul lui spre Lacul Erie. În 1969, unul dintre afluenții lui Detroit, River Rouge, a fost atât de poluat, încât a luat foc – un eveniment care a contribuit la declanșare­a mișcării ecologiste în Statele Unite.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania