National Geographic Traveller Romania

TOKYO

- —Rob Goss

Dacă există un oraș care să refuze să se conformeze unei singure etichete, acela e Tokyo. Capitala Japoniei rareori ezită să se reinventez­e – mai ales acum, când se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice și Paralimpic­e din 2020 și Cupa Mondială de Rugby din 2019 –, dar orașul și cele 13,6 milioane de locuitori ai săi își păstrează în continuare, cu mândrie, tradițiile.

Din explozia de minifabric­i de bere și setea recentă de cafea artizanală – dar și din mulțimea de oameni care se împiedică prin tot orașul ca o invazie de zombi, cu telefoanel­e în mână, în căutare de pokemoni – este destul de evident că Tokyo iubește tot ce e nou. Se observă aproape peste tot: în arhitectur­ă, tehnologie, modă și chiar și în valul nesfârșit de produse inovatoare.

Dar să nu uităm moștenirea veche. Localnicii se îmbulzesc în continuare la altarele shintoiste să întâmpine noul an. Multe dintre marile festivalur­i din oraș – ca Sanja Matsuri, din mai – nu s-au schimbat mai deloc de generații întregi. Grădinile tradiționa­le și alte oaze de calm supraviețu­iesc în jungla urbană. Din fericire, supraviețu­iesc și aromele japoneze clasice. Niciuna nu e mai plăcută decât ceea ce japonezii numesc

– mâncarea simplă și ieftină care îți încălzește sufletul: tarabele cu cu aromă de fum și localurile cu de pe străzi lăturalnic­e, descoperir­i delicioase în orice sezon. Nu e nevoie să aștepți până la Jocurile Olimpice ca să ai o scuză să vizitezi Tokyo.

 ??  ?? Orizontul aglomerat din Tokyo are chiar și o imitație de
turn Eiffel.
Orizontul aglomerat din Tokyo are chiar și o imitație de turn Eiffel.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania