National Geographic Traveller Romania

Cum să vezi Tokyo ca un localnic, în patru pași

- Text: Rob Goss

Băi publice

Băile sento erau odinioară nucleul comunități­lor locale. Unele cartiere încă mai sunt punctate, din loc în loc, de câte un coș de sento impunător, dar majoritate­a au dispărut. În locul lor au răsărit „super-sento”, ca Oedo Onsen Monogatari din zona Odaiba, o colecție de băi acoperite și în aer liber din cadrul unui parc de distracții în stilul vechiului Edo, care include și servicii de spa și restaurant­e. Pune-ți o yukata (un chimono ușor) și bucură-te de răsfăț.

Magazine de cartier

De la 7-Eleven și Ministop la Family -Mart, locuitorii din Tokyo ar fi pierduți fără lanțurile omniprezen­te de konbini. Sunt deschise non-stop și vând aproape orice, de la bento și onigiri (bulgărași de orez) ieftine la gustări și băuturi precum Kit Kat cu aromă de ceai verde și Pepsi cu lămâie și mentă. Pe lângă comestibil­e, tot aici poți trimite scrisori, plăti facturi și cumpăra bilete la concerte. Unele au chiar și cămăși, în caz că te pătezi cu ramen-ul lor instant.

Verdeață

Tokyo are reputația unui ocean de beton, dar are și tot felul de spații verzi, printre care parcurile mari, ca Shinjuku Gyoen, și grădinile tradiționa­le, ca Rikugien. Aceasta din urmă, inspirată din temele poeziilor waka de la sfârșitul secolului al XVII-lea, e o grădină clasică, numai bună pentru plimbări, cu un lac mare și cărări care duc vizitatoru­l printr-un șir de popasuri atent amenajate pentru admirarea priveliști­i și ceainării cu istorie, care te transportă într-o Japonie străveche.

Piețe

Celebra piață Tsukiji – nelipsită din ghiduri – se află într-un lung proces de mutare. Din fericire, Târgul de Vechituri Oedo, care se ține de două ori pe lună la Tokyo Internatio­nal Forum, aproape de centru, este la fel de animat. Cele circa 250 de tarabe cu de toate, de la mobilă și ceramică veche la obiecte retro (chimonouri, opere de artă și chiar și lacăte vechi), reprezintă un loc excelent pentru suvenire unice.

În capitala Japoniei, fă o baie la sento sau bea ceai într-o grădină tradiționa­lă.

 ??  ?? Cireși în floare, în Grădina Națională Gyoen din Shinjuku.
Cireși în floare, în Grădina Națională Gyoen din Shinjuku.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania