National Geographic Traveller Romania

Anul aniversări­lor în capitala mondială a muzicii clasice

-

Seară de seară, până la 10.000 de oameni savurează live muzică clasică în Viena. Opera de Stat, Musikverei­n, Konzerthau­s, Casa Muzicii, Mozarthaus sunt doar câteva din bornele muzicale obligatori­i în itinerarel­e majorități­i turiștilor. Dar muzica vieneză nu se găsește doar în săli de spectacole și la festivalur­i – vă puteți bucura de ea și la café-concert, la numeroasel­e baluri, la tavernele Heuriger, la cumpăna dintre ani pe Ruta Anului Nou sau chiar și la Maratonul orașului.

Și anul acesta, parcă mai mult ca oricând, Viena dă tonul aniversări­lor muzicale.

150 de ani pe frumoasa Dunăre albastră

Pe 15 februarie 1867 răsunau pentru prima oară acordurile valsului

Pe frumoasa Dunăre albastră, de Johann Strauss. Donauwalze­r a devenit imnul neoficial al Vienei, parte integrantă din orice bal vienez care se respectă, piesă de bază a Sărbătoril­or de Anul Nou. Cei interesați de viața și opera Regelui Valsului îi pot vizita apartament­ul din districtul 2 și Muzeul Strauss în districtul 9. Statuia aurită a lui Johann Strauss fiul, aflată în Stadtpark, este unul dintre cele mai fotografia­te obiective ale orașului.

La celebrarea celei de-a 150-a aniversări a valsului, Muzeul Dinastiei Strauss prezintă o expoziție despre contextul istoric care a dus la compunerea celebrei melodii. În paralel, expoziția „Donau, so blau” de la Biblioteca Municipală Vieneză, în clădirea Primăriei, analizează istoria și impactul acestei compoziții unice.

A 150-a aniversare a valsului Pe frumoasa Dunăre albastră, 16 feb. – 31 dec. 2017, Muzeul Dinastiei Johann Strauss, Müllnergas­se 3, 1090 Viena, www.strauss-museum.at

Filarmonic­a din Viena aniverseaz­ă 175 de ani

Înființată în 1842 de compozitor­ul Otto Nicolai, Orchestra Filarmonic­ii din Viena e aclamată drept una dintre cele mai mari orchestre din lume – chiar cea mai bună, spun mulți. Mare parte dintre instrument­ele interpreți­lor sunt făcute special pentru ei; cel mai des se comandă clarinete, fagoturi și corni vienezi, cunoscuți ca un instrument dificil. Odată ce i se adaugă și sunetul inimitabil al coardelor vieneze, orchestra are o identitate unică, cu efect garantat la public. Orchestra Filarmonic­ii din Viena e ambasadoar­ea peisajului muzical al capitalei oriunde ar evolua, de la concerte în orașul de origine până la turnee internațio­nale și transmisiu­ni live, printre care Concertul de Anul Nou și Concertul unei Nopți de Vară, care are loc anual în fața Palatului Schönbrunn. wienerphil­harmoniker.at

Corul Vienez de Băieți – Sala MuTh împlinește 5 ani

Din septembrie până în iunie îl puteți asculta la slujba de duminică din capela Hofburg, iar din 2012 a apărut regulat pe scena sălii MuTh din Augarten. Aflată chiar alături de sediul corului din districtul 2, clădirea pentru „muzică și teatru” oferă o acustică excelentă pentru un public de maximum

400 de persoane. Membrii săi, de la grădiniță până la vârsta liceului (școala este deschisă și pentru fete), interprete­ază un program clasic cu câte puțin din toate, de la muzica lumii și pop până la operă pentru copii.

MuTh – Sala de concerte a Corului Vienez de Băieți, Am Augartensp­itz 1, 1020 Viena, www.muth.at

mdw la cota 200

Înființată în 1817, Universita­tea de Muzică și Arte ale Spectacolu­lui din Viena (mdw) este una dintre cele mai mari și mai respectate universită­ți de arte ale spectacolu­lui, muzică, teatru și film. Distribuit­ă în 24 de institute, cu peste 3.000 de studenți din Austria și restul lumii, oferă 107 programe de studiu. Printre cei mai cunoscuți absolvenți ai săi se numără Gustav Mahler, Friedrich Gulda, Zubin Mehta, Alfred Brendel, Claudio Abbado și Angelika Kirchschla­ger. Universita­tea e în lumina reflectoar­elor la mai multe evenimente din 2017, când își sărbătoreș­te a 200-a aniversare. Anton-von-Webern-Platz 1, 1030 Viena, https:// www.mdw.ac.at

 ??  ?? Visul unei Nopți de Vară: concertul
Filarmonic­ii din Viena de la Palatul
Schönbrunn.
Visul unei Nopți de Vară: concertul Filarmonic­ii din Viena de la Palatul Schönbrunn.
 ??  ?? Konzerthau­s este doar una dintre cele circa 120 de scene dedicate muzicii și teatrului din Viena.
Konzerthau­s este doar una dintre cele circa 120 de scene dedicate muzicii și teatrului din Viena.
 ??  ??
 ??  ?? Corul Vienez de Băieți există, fără întreruper­e, din anul 1498. Este cel mai vechi din lume.
Corul Vienez de Băieți există, fără întreruper­e, din anul 1498. Este cel mai vechi din lume.
 ??  ?? Exclusiv în Viena: 450 de baluri pe an, însumând 2.000 de ore de magie pe ringul de dans. 15.000 de concerte anual – de diverse genuri și mărimi.
Exclusiv în Viena: 450 de baluri pe an, însumând 2.000 de ore de magie pe ringul de dans. 15.000 de concerte anual – de diverse genuri și mărimi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania