National Geographic Traveller Romania

Tramvaiele din Lisabona

- Text și foto: Sorin Ghencea

Străduţele sale în pante sunt urcate pieptiș de vechi tramvaie – emblema turistică a orașului. Și o să vă minunaţi cum de reușesc, iar atunci când trec, nu de puţine ori trebuie să vă lipiţi de perete, atât de înguste sunt străzile în anumite zone… Reţeaua de tramvaie vechi, cu ferestre cu ramă din lemn și fără geamuri, unele dintre ele având peste 70 de ani și care, aproape la orice oră din zi sunt aglomerate – în cea mai mare parte cu turiști − este probabil cea mai mare atracţie a orașului.

În orice altă parte a lumii, aceste tramvaie se pot vedea doar la muzeu. Aici vă plimbaţi cu ele. Există și varianta specială pentru turiști – acestea nefiind așa aglomerate.

Reţeaua istorică de tramvaie este completată cu liftul Santa Justa, o frumoasă construcţi­e metalică ce face legătura între partea de jos și cea de sus a orașului și cu încă trei „funiculare” – Bica, Lavra și Gloria – în fapt, tot un fel de tramvaie vechi, dar care urcă niște străzi cu o pantă foarte mare, fiind trase de un cablu. Transportu­l nu e tocmai ieftin dacă luaţi biletele direct de la vatman, însă de la chioșc sau cu abonament, preţul e simţitor mai mic.

Dar Lisabona este un oraș care merită din plin și să fie luat la picior – și nu neapărat cu hartă. În afara zonelor turistice clasice, cum ar fi Praça do Comércio sau Rossio, este o experienţă absolut încântătoa­re să vă rătăciţi prin labirintul de străduţe din cartiere precum Bairro Alto – Cartierul de Sus, sau prin Alfama – ale cărui origini maure se văd și azi.

Atenţie însă că orașul are multe pante (este construit pe nu mai puţin de șapte coline), deci e absolut necesară încălţămin­te comodă.

Tramvaiele, clădirile vechi, spectacolu­l străzii, amestecul rasial și cultural istoric, care vă duce cu gândul la Africa ori Brazilia, toate fac din Lisabona un oraș care vă îndeamnă să stați cât mai mult cu aparatul de fotografia­t la ochi.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania