National Geographic Traveller Romania

Cusco, cu cântec, înainte!

- Text: Hannah Lott-Schwartz

Atelier ascuns

Într-un magazin cu firma „Luthier”, instrument­ele din Anzi, făurite cu măiestrie, stau împrăștiat­e în jurul creatorulu­i lor. Sabino Huamán vă va arăta cum să cântați la charango, bandurria, chitară și flautul quena. Wissler vă sfătuiește să cereți să îi vizitați atelierul de la etaj – și, chiar dacă nu cumpărați nimic, nu uitați să îi lăsați lui Huamán un bacșiș pentru timpul pe care vi l-a dedicat.

Imnurile Anzilor

Cu greu ai putea da din întâmplare peste muzica tradiționa­lă a Anzilor – trebuie să o cauți. Wissler sugerează să îl contactați pe Santos Machacca Apaza, un etnic q’ero, pentru a asista la o ofrandă pentru zeii munților și Mama Pământ în casa familiei lui, la 20 de minute de Cusco. Cereți muzică dinainte, ca mama lui să vină să cânte, acompaniat­ă de pinkyllu de tatăl lui, după ce oficiază ceremonia de o oră.

Cină și divertisme­nt

Muzica de stânga, antidictat­orială, din anii 1960 și 1970, a devenit folkul Anzilor, acompaniat la chitară, charango, diverse flaute și tobe. „Sunt foarte populare”, spune Wissler despre melodiile fascinante, savurate cel mai bine la cină, în multe restaurant­e din Cusco, printre care Ayasqa, recent deschis în Plaza de Armas, care servește feluri peruviene „ca la mama acasă”, foarte lăudate.

Electric Inca

După spectacol, treceți la băuturi și dans în localul acesta, unde rockul din Anzi e nelipsit. Ukukus cântă live, iar duminica puteți asculta formația Amaru Pumac Kuntur, botezată după cele trei figuri cosmice ale incașilor (șarpele, puma și condorul). Aici, muzica folk capătă note electrice, naiurile și flautele quena sunt reinventat­e în stil rock-androll, iar versurile sunt ba în quechua, ba în spaniolă.

În perioada cât a trăit printre indigenii q’ero din Anzi, în sudul statului Peru, Holly Wissler a fost captivată de muzica lor. Etno-muzicologu­l și expertul Nat Geo Expedition­s, care locuiește acum în Cusco, ne îndrumă spre cele mai bune ritmuri locale.

 ??  ?? Un șaman cântă la
flaut lângă „Râul Clocotit” din partea amazoniană a țării.
Un șaman cântă la flaut lângă „Râul Clocotit” din partea amazoniană a țării.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania