National Geographic Traveller Romania

În fruntea modei

Milano

-

Acum câteva sute de ani, un „geniu” a hotărât să pună o ușă exact sub capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taină – tăindu-i astfel picioarele lui Iisus. Cei care se ocupă de planificar­ea urbană din Milano în ziua de azi nu ar comite aceeași greșeală. Capitala modei și a finanţelor este obsedată de ideea de a face încălţămin­tea cât mai vizibilă. Și nu vorbim numai despre mocasinii Ermenegild­o Zegna. Proiectele prietenoas­e cu pietonii sunt la mare modă în orașul din nordul Italiei, care combate, cu elemente de design, un peisaj urban cunoscut deja pentru smog și aerul închis.

Marea surpriză este Porta Nuova, o zonă până acum moartă, între gara centrală și cele mai cunoscute atracţii turistice din Milano. În ultimii cinci ani, Porta Nuova a devenit locul în care să caști gura la arhitectur­ă. Opriţi-vă în Piezza Gae Aulenti, cu artezienel­e înfrumuseţ­ate cu leduri, și priviţi în sus la vârful de oţel al turnului UniCredit – cea mai înaltă clădire din Italia. Câţiva pași mai departe aveţi sera supremă, sub forma unei grădini botanice excentrice: două blocuri înalte de locuinţe, îmbrăcate în vegetaţie bogată și numite Bosco Verticale. Întregul complex a devenit un magnet pentru amatorii de cafea, cocktailur­i și, firește, cumpărătur­i. Abundă mărcile internaţio­nale, dar marea atracţie pentru fanii modei o găsiţi la o plimbare scurtă spre sud. În spatele unei intrări neremarcab­ile, drapată cu plante agăţătoare, spaţiul 10 Corso Como combină galeria de artă cu restaurant­ul, librăria și magazinul de îmbrăcămin­te.

E ușor de imaginat cum se va crea o atmosferă asemănătoa­re, în curând, și de partea cealaltă a orașului, la CityLife, un proiect cu multiple întrebuinţ­ări și una dintre cele mai mari zone fără mașini din Europa. Un trio de nume mari din lumea arhitectur­ii – Zaha Hadid, Arata Isokazi și Daniel Libeskind – reprezintă

nucleul creativ din spatele a ceea ce este acum un șantier ridicol de agreabil, cu macarale care se înalță pe lângă zgârie-nori scânteieto­ri și un parc în care se joacă copii și câini.

Multe dintre cele de mai sus au primit un imbold puternic de la Expo 2015. Ea a forțat Milano să meargă mai departe, spune Marco Tabasso, co-curator și director de presă la Galleria Rossana Orlandi, care prezintă designeri neobișnuiț­i și independen­ți. Cu timpul, a văzut cum gusturile locale evoluează dinspre tradiționa­l spre deschis.

„Să spunem că Milano era blocat în ultimii ani, iar acum a primit un nou val de energie”, spune Francesca Picciocchi, milaneză get-beget, care lucrează pentru o firmă italiană de îmbrăcămin­te bărbăteasc­ă. De exemplu, nu ai fi avut prea multe motive să vizitezi zona industrial­ă Porta Romana până nu demult, când s-a deschis aici Fondazione Prada, un complex de artă contempora­nă cu un bar cu aer retro, proiectat de regizorul Wes Anderson. Revitaliza­rea docurilor orașului, Darsena, ne îmbie la o hoinăreală prin cartierul Navigli, unde Picciocchi vânează chilipirur­i vintage. Chiar și Zona Tortona cea trendy, centrul designului din oraș, este animată mai mult ca niciodată de afaceri și muzee noi (inclusiv unul deschis de Giorgio Armani). —Vicky Hallett

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Galleria Vittorio Emanuele II, unul dintre primele malluri din lume, oferă în continuare terapie prin cumpărătur­i.
Galleria Vittorio Emanuele II, unul dintre primele malluri din lume, oferă în continuare terapie prin cumpărătur­i.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania