National Geographic Traveller Romania

Băuturi divine

Capri

-

Pe insula italiană Capri, lămâile grele de suc atârnă de pergole vopsite în alb. Aici, aerul are gust de sare din Marea Tireniană, iar fructele, ceva mai mari decât niște mingi de tenis, cu coaja groasă și brobonită, emană un parfum amețitor. Lămâile de Sorrento (specifice regiunii sud-vestice a Italiei), lucitoare în lumina soarelui, dau un farmec organic insulei Capri, celebră de multă vreme ca loc de relaxare pentru celebrităț­i. Din ele, localnicii produc faimosul limoncello – un lichior dulce ca mierea și mai tare decât pare, bun de savurat după cină, sau de băut la amurg în cafenelele elegante alfresco din piazza orașului Capri.

Nu toată lumea vizitează Capri în pantofi Gucci. Trei excursioni­ști în adidași și îmbrăcămin­te de camuflaj trec pe lângă un grădinar, care le oferă felii de lămâie din copacul lui. Grădinarul, îmbrăcat și el cu mult sub standardul insulei, a tăiat o lămâie, a feliat-o în spirală și îi dă fiecărui călător să guste din ea.

Când excursioni­știi ezită, ia o bucată și și-o aruncă în gură – cu tot cu coajă. Străinii îi urmează exemplul, iar omul dă din cap aprobator. Sub ei, într-o prăpastie la 90 de grade, o mare de safir dansează în vârtejuri ca cerul nopții pictat de van Gogh.

„Tocmai ați gustat Insula Capri”, spune el, apoi îi oferă fiecăruia un fruct de un galben țipător.

Capri, care împarte statutul de denumire geografică protejată cu Peninsula Sorrentină, se află la 30 de minute cu feribotul de coasta Amalfi și are un rol important în legenda provenienț­ei lichiorulu­i limoncello. Unii spun că, pe vremuri, păstorii beau tărie aromată cu lămâie ca să se ferească de boli. La un moment dat, localnicii au început să își producă propria băutură cu aromă de lămâie, fiecare după rețete de familie păzite cu strictețe. În ziua de azi, în magazinele de pe întreaga insulă deluroasă și mărginită de stânci se vând sticle de digestiv produs în Capri, adevărat elixir din lumina soarelui de Amalfi.

Aici au trăit păstori, rătăcitori greci, împărați romani, emigranți ruși și artiști ai secolului al XX-lea; tot aici și-au petrecut vacanțele nenumărate celebrităț­i, de la Elton John la Sophia Loren și Giorgio Armani. Dar insula mai înseamnă și altceva decât șalupe rapide, pahare cu picior înalt și prosecco.

Oricine îi poate explora lagunele de un albastru intens, peșterile pline de povești și vilele impresiona­nte. Pe lângă lămâi, aici găsiți și măsline și struguri, ca să nu mai vorbim de ierburile aromatice, ca rozmarinul și busuiocul. La începutul verii, grozama galbenă ca untul luminează câmpurile, iar bougainvil­lea în nuanțe de lavandă punctează lumina stranie, trandafiri­e, de pe insulă. În zilele când marea e liniștită, puteți vizita Grota Albastră într-un gozzo vopsit azuriu, o barcă tradiționa­lă, pescăreasc­ă, din lemn. Priviți cum apa își schimbă culoarea din albastru de cobalt în argintiu ca de beteală.

Dar dacă este să aveți parte de un singur moment local autentic, gustați Insula Capri într-o gură de limoncello produs acolo. Puteți învăța să îl faceți și voi, prin operatorii de turism locali specializa­ți în tururi culinare, cum este Capri Time (206 $ pentru două persoane).

În fond, când Capri îți dă lămâi, nu e cazul să faci limoncello? —Becca Hensley

 ??  ??
 ??  ?? Galben de soare: Sticlele de limoncello se găsesc sub toate formele pe Via Roma, mărginită de magazine, din orașul Capri; pe coastă se adună iahturile și bărcile cu pânze (alături).
Galben de soare: Sticlele de limoncello se găsesc sub toate formele pe Via Roma, mărginită de magazine, din orașul Capri; pe coastă se adună iahturile și bărcile cu pânze (alături).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania