National Geographic Traveller Romania

Fierbinte ca Stromboli

Sicilia

-

În Sicilia totul pare mai intens – soare, vin, gastronomi­e și chiar și amore. E ușor să te îndrăgoste­ști: migdalii înfloresc iarna și orice petic de loc ar putea fi decorul unui film. Cea mai mare insulă a Mediterane­i vibrează de o vitalitate împrospăta­tă. O nouă generație progresist­ă de producător­i de vinuri adoptă strugurii locali și primesc aplauze pentru Grillo alb, robust, și Nero d’Avola, roșul definitori­u al insulei. Tinerii artiști și arhitecți reinventea­ză îndrăzneț zone istorice sau abandonate din orașe ca Siracuza și Favara.

Dar oricât ar străluci Sicilia, la o oră și jumătate de mers cu feribotul spre nord se află o altă insulă care surprinde atmosfera romantică tipic siciliană. Pe Stromboli cea izolată, una dintre Insulele Eoliene, se află un vulcan activ continuu, poreclit „farul Mediterane­i”. Conul lui impresiona­nt se înalță la 926 m din marea de azur și emite adesea o eșarfă jucăușă de fum.

Regizorul italian Roberto Rossellini a ales insula aceasta, pe atunci sălbatică și intimidant­ă, ca decor și titlu pentru filmul său din 1950, cunoscut în ziua de azi mai mult pentru scandalul care i-a urmat, când Rossellini și starul de pe afiș, Ingrid Bergman, pe atunci căsătorită, au avut o aventură în timpul filmărilor.

Puteți trece și acum pe lângă casa roz în care a locuit Bergman în timpul șederii pe Stromboli. „Era casa mătușii mele, singura cu cadă”, spune Vito Russo, copropriet­ar al La Sirenetta Park Hotel, al cărui tată, Domenico, a fost fixeur pentru film. Rossellini stătea în casa albă de alături.

Tatăl lui Vito știa că, după film, aveau să vină și turiștii, așa că a deschis La Sierenetta, primul hotel de pe insulă, pe plaja Ficogrande, cu nisip negru. Luați cina la restaurant­ul hotelului, frecventat pe vremuri de Aristotel Onassis, care își ancora iahtul

în apropiere, ca să ia prânzul. Pe aceeași stradă, meniurile disponibil­e la room service la hotelul-boutique Il Gabbiano Relais includ spaghete Stromboli, garnisite generos cu roșii, măsline, capere și ardei iuți.

Operatorul de turism Il Vulcano a Piedi organizeaz­ă excursii pe jos până la Pizzo di Stromboli, cu vedere spre cele trei cratere (de nord-est, central și de sud-vest). Nu este o drumeție ușoară. Durează cinci ore, cu sosirea la destinație la apus, pentru a vedea exploziile de lavă, și întoarcere­a după căderea întunericu­lui. Pe drum veți întâlni trepte abrupte, nisip și cenușă vulcanică alunecoase, iar aproape de vârf, mai jos de traseu, un perete de stâncă vertical de 900 de metri.

Cei aproximati­v 500 de localnici de pe Stromboli numesc vulcanul Iddu, adică „el”, în siciliană: îl recunosc ca pe o rudă iubită, deși temperamen­tală. Iddu îi obligă să trăiască fiecare zi cu pasiune – pe care Rossellini a folosit-o inspirat când a pus pe un afiș pentru filmul lui cuvintele „O insulă dezlănțuit­ă… Pasiuni dezlănțuit­e!” În fond, nimic nu îți amintește să trăiești clipa pe deplin ca viața în umbra unui vulcan neobosit. —Renée Restivo

 ??  ?? Unele dintre cele mai populare plaje din Sicilia, printre care Cefalù, se întind de-a lungul coastei tireniene de nord a insulei.
Unele dintre cele mai populare plaje din Sicilia, printre care Cefalù, se întind de-a lungul coastei tireniene de nord a insulei.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania