National Geographic Traveller Romania

Pontul din interior

-

Regiunea Kham nu este deloc ușor de explorat. Clima este aspră, altitudini­le ridicate necesită un timp adecvat pentru aclimatiza­re și sunt șanse minime să poți comunica în limba engleză cu cineva. Dar dacă te încumeți să vizitezi poate cea mai autentică parte a Tibetului, nu vei regreta.

Mic glosar de tibetană

Cea mai scurtă cale spre bunăvoința oamenilor este să le vorbești pe limba lor:

Bună ziua! = Tashi deleg! Mulțumesc = Thoo jaychay

Cum te cheamă? = Khye-ranggi ming-la ka-re re?

Apă = Chu

Mi-e foame = Nga dhro-go-togi-du

Autobuz = Lam-kor

Tren = Ri-li

1,2, 3,4, 5,6, 7,8, 9, 10 =

Chig, Nyee, Sum, Zhi, Nga, Dug, Dhun, Gyey, Gu, Chu

La revedere = Kale shoo.

Despre transport

Hong Kong, Beijing și toate marile orașe din China sunt conectate aerian și feroviar cu cele două capitale de provincie prin care poți accesa Tibet Kham, respectiv, Chengdu (în Sichuan) și Kunming (în Yunnan). Rezervă-ți cu cel puțin câteva zile înainte biletul de tren pe www.chinaticke­tonline.com și evită cu orice preț să călătoreșt­i în perioada Anului Nou chinezesc sau în prima săptămână din octombrie, când are loc a doua mare sărbătoare națională. Între localități se poate circula ieftin cu autobuzul. Bilete și informații concrete despre orar nu poți găsi decât la fața locului. Dacă te pricepi să negociezi la sânge, poți face autostopul sau închiria un taxi. Preferi să pedalezi? Atunci hidratează-te frecvent, monitorize­ază atent starea vremii și informează-te corespunză­tor asupra simptomelo­r răului de altitudine, care poate produce efecte începând de la 2.500 de metri. Cetățenilo­r străini nu le este permis să conducă vehicule motorizate pe teritoriul Chinei decât dacă sunt în posesia unui permis de rezident sau dacă sunt însoțiți de ghid autorizat în cadrul unui tur oficial.

Neapărat să încerci

Bucătăria Sichuan este printre cele mai apreciate și faimoase din lume, dar și printre cele mai condimenta­te. Piperul Sichuan îți va declanșa un adevărat vulcan în stomac. Nu rata patru feluri iconice mapo doufu (vedeta este tofu), huigou rou (porc prăjit de două ori), yu xiang qie zi (literalmen­te vinete cu gust de pește, deși rețeta este strict vegetarian­ă), și ma la huo guo sau hotpot, un adevărat ritual la care este indicat să participi într-un grup numeros și care constă în prepararea bucăților de carne și legume într-o supă foarte iute și foarte fierbinte.

Unde dormi

Hotelurile și pensiunile rurale oferă condiții foarte agreabile la prețuri extrem de mici. Tibetanii au obiceiul să bea apă fierbinte pentru a ușura digestia alimentelo­r bogate în proteine, așa că în prețul camerei vei avea inclus și un termos plin. Locurile de campat sunt rare. Localnicii sunt timizi și relativ reticenți să primească oaspeți străini în casă. Nu aștepta să fii invitat și bate singur la ușa gospodărie­i unde ai vrea să dormi.

Pentru munțomani

Poți organiza o ascensiune ceva mai tehnică în masivul Siguniang (prin compania www.dragonexpe­ditions.com care oferă tururi de până la o săptămână) sau o drumeție pe muntele sacru Ya La (altitudine maximă pe traseu – 4.216 m), cu start și finiș în Chengdu, prin www.3rdpoletou­r.com. Sezonul ideal se întinde din mai până în ianuarie.

Urși panda?

Baza de cercetare și reproducer­e în captivitat­e aflată la

10 km de Chengdu seamănă, din păcate, cu o grădină zoologică, dar este singurul loc din lume care îți permite să vezi panda în condiții foarte apropiate de mediul lor natural. Urșii sunt mai activi până pe la 9 dimineața. Biletul de intrare costă 58 RMB/persoană. Află mai multe pe www.panda.org.cn

Documente de călătorie pentru Kham

Ambasada Chinei din București emite vize turistice în termen de 5 zile lucrătoare sau în 3 zile contra unei taxe de urgență. Sunt necesare biletul de avion dus-întors, rezervarea de cazare și formularul pe care îl descarci de pe site-ul www.chinaembas­sy.org.ro. Poți aplica de luni până vineri, cu minimum 5 săptămâni și maximum 3 luni înainte de călătorie. Pentru a vizita Regiunea Autonomă Tibet sunt necesare 3 permise speciale, în afara vizei turistice. Informații detaliate pe www.thelandofs­nows.com.

 ??  ?? Lamaseria Ganden Sumtseling Gompa încurajeaz­ă turiștii să creadă că mitica Shambhala, Paradisul Tibetan, se află în Shangri-La.
Lamaseria Ganden Sumtseling Gompa încurajeaz­ă turiștii să creadă că mitica Shambhala, Paradisul Tibetan, se află în Shangri-La.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania