National Geographic Traveller Romania

Dorna activă

-

Pentru cei dornici de mișcare, pasionați de turismul activ, Bazinul Dornelor are o ofertă bogată de activități tot timpul anului.

Drumeții

Aveți la dispoziție numeroase trasee, cu grade diferite de dificultat­e, în Munții Giumalău, Suhard, Călimani și Bistriței. Mai accesibile sunt Masivele Suhard și Giumalău, în timp ce Pietrosul Bistriței, sălbatic și maiestuos, cu o diferență de nivel de peste 1.000 de metri, este recomandat doar celor antrenați. În Munții Călimani dați piept cu creste abrupte, pietrișuri, jnepenișur­i și platouri masive. Creasta principală a calderei vulcanice și principale­le vârfuri:

Vf. Lucaciu (1.770 m) – Vf. 12 Apostoli (1.760 m) – Vf. Pietrele Roşii (1.705 m) – Vf. Tihu (1.852 m) –

Vf. Pietrosul (2.100 m – alt. maximă) – Vf. Negoiul Unguresc (2.081 m) – Vf. Călimani Izvor (2.032 m) –

Vf. Călimanul Cerbului (2.013 m). Pentru informații, recomandăr­i de alte trasee, luați legătura cu Cătălin Ursache / Asociația de Ecoturism Țara Dornelor: 0754.212.800 și taradornel­or.ro/munti.

Alpinism

Cea mai bună zonă de cățărare în regiune se află în Masivul Rarău – Pietrele Doamnei, unde sunt peste 100 de trasee de cățărare, cu grade diferite de dificultat­e.

Schi

Pe lângă pârtiile de schi din stațiunea Vatra Dornei, cu telescaun, teleschi și baby-schi, puteți încerca și schi de tură pe crestele Suhardului, Giumalăulu­i, Bistriței, în Călimani, sau schi fond pe Dealul Runc. Pentru informații: Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, taradornel­or.ro

Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani

La modernul centru de vizitare din Șaru Dornei aflați, într-o manieră interactiv­ă, caracteris­ticile reliefului, ale vegetației și ale rețelei hidrografi­ce din zonă. Aflat pe drumul principal de acces în Masivul Călimani, acesta include: magazin cu suvenire locale, sală cu proiecții de filme, o machetă de mari dimensiuni pentru a înțelege așezarea Bazinului Dornelor, galerie cu imagini vechi de la localnici, expoziție interioară, un observator, o potecă tematică în curtea centrului, o potecă tematică în tinovul Șaru Dornei. Tel./Fax: 0230/371104, 0230/374197.

Zbor cu parapanta

Zonele optime de zbor cu parapanta se află în Masivele Suhard (Vârful Oușorul), Platoul Giumalău, Călimani. Pentru informații: Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, taradornel­or.ro

Rafting

Bistrița și Dorna oferă condiții prielnice pentru acest sport, cu trasee având lungimi cuprinse între 12,5 și 20 km. Sezonul ideal este primăvara. Pentru informații: Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, taradornel­or.ro

Echitație

Puteți descoperi frumusețea locurilor și din șaua calului, în ture gândite pentru începători și avansați. Acestea încep de la 45 de minute, pe Dealul Runc, pentru cei neinițiați, dar pot fi și mai lungi, de o zi. Iarna se organizeaz­ă plimbări cu săniile trase de cai. Traseele presupun abordarea de porţiuni combinate urcare-coborâre, prin pădure, afiniș și locuri cu panoramă asupra zonei. Contact: în vecinătate­a Pensiunii „Vânătorul” de pe Dealul Runc din Vatra Dornei, Pindelea Dănuț: 0742248519.

Cicloturis­m

Bazinul Dornelor are o bogată rețea de trasee. În apriliedec­embrie 2011, Asociaţia de Ecoturism din România (AER) și Asociaţia de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) au implementa­t proiectul „Cu bicicleta în Ţara Dornelor”. Proiectul a avut ca obiective principale identifica­rea și cartarea unor trasee cicloturis­tice. Poiana Negri – Schitul „12 Apostoli” – Apa Rece – Sărişor – Neagra Şarului.

Coşna – Valea Bancului – Mănăstirea „Sf. Cruce” – Faţa nordică Ouşoru – Culmea Urseni – Dorna Candrenilo­r.

Şaru Dornei – Pănaci – Coverca – Pârâul Buciniş.

Pentru informații: Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, taradornel­or.ro

 ??  ?? Tinovul Mare – Poiana Stampei e cea mai întinsă rezervație naturală de turbă din România.
Tinovul Mare – Poiana Stampei e cea mai întinsă rezervație naturală de turbă din România.
 ??  ?? Cicloturis­mul se practică în Bazinul Dornelor în condiții optime în lunile iulie-august, când vremea este mai stabilă.
Cicloturis­mul se practică în Bazinul Dornelor în condiții optime în lunile iulie-august, când vremea este mai stabilă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania