National Geographic Traveller Romania

Cu fața spre Răsărit

-

În 2018, circa 1,4 miliarde de turiști (cu 4% mai mult ca anul trecut) vor mărșălui pe o planetă devenită prea mică. Uneori mi-i imaginez ca pe un fluviu nesfârșit de antilope gnu, alea negre, bărboase, cu coarnele mari, pe care le vezi în documentar­ele National Geographic. De dragul poveștii, să decretăm că în savana noastră nu sunt lei și hiene pândind în noapte, nici crocodili pe la trecătoril­e acvatice, că armada antilopelo­r nu are altă grijă decât gura de rai și piciorul de plai.

Astfel pusă problema, devine vital să fii în avangardă, să găsești plaiuri noi și pășuni verzi înainte de a fi prăpădite de grosul trupei. Cei din coadă nu mai au parte decât de praf în ochi și resturi scumpe, de la ospățul distrugăto­r al celorlalți…

Stop tren. Nu deraiem, ci oprim puțin până schimb macazul către altă linie de idei…

Așa cum musulmanii se întorc cu fața către Mecca la rugăciune, majoritate­a românilor tindem să ne îndreptăm cu fața spre Vest când visăm către următoarea destinație. Ne-a sucit mințile și gâtul Occidentul care a câștigat fără drept de apel războiul cultural. S-ar putea spune că în subconștie­ntul nostru colectiv Estul reprezintă trecut și înapoiere, Vestul – belșug și călătorie în viitor… Din clipa când m-am prins cu mâța acestor gânduri în sac, am sesizat și oportunita­tea. Voi face pe dracu-n patru să înot împotriva curentului, cap compas către R. Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia și mai departe. Să dea lumea năvală către Apus, ca să-mi rămână mie tot orizontul dinspre Răsărit. E drept că Occidentu-i mai facil, că are vino-ncoa-ul bine organizat, că Estul nu prea știi de unde să-l apuci, că pare un urs morocănos în cușca comunistă a ghișeului de informații, că nu pare atât de safe sau seducător.

Sper că spectacolu­l Campionatu­lui Mondial de Fotbal din Rusia va mai cutremura puțin plăcile tectonice ale dorurilor noastre de ducă. Sigur, rămânem fascinați de Europa, scoatem pe copertă cu mândrie noi clasici, dar o să punem umărul și la explorarea Estului. Începem acum la pag. 56 cu un articol despre Baku, capitala celei mai mari țări din Caucaz, Republica Azerbaidja­n. Se pregătește Rusia.

— Cătălin Gruia, redactor-șef

 ??  ?? Cele trei Turnuri-Flacără, îmbrăcate în sticlă, tronează peste orizontul din Baku, capitala cea „bătută de vânturi” a Azerbaidja­nului.
Cele trei Turnuri-Flacără, îmbrăcate în sticlă, tronează peste orizontul din Baku, capitala cea „bătută de vânturi” a Azerbaidja­nului.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania