National Geographic Traveller Romania

AVENTURI ÎN PĂDUREA CRAIULUI

Fericire deplină

-

Laptele are „pulpă”? au întrebat copiii dimineața, după ce s-au ridicat din patul lor cu saltea de paie și au apărut ciufuliți în bucătăria de vară, aflată în curte. Crescuți la oraș, habar nu aveau ce e bun și nici nu știau că se spune caimac sau smântână. Ba mai mult, s-au bucurat când i-am asigurat că nu, nu mai are caimac. Ne certaserăm pe el noi, părinții, cei care știam ce înseamnă și tânjeam după gustul adevărat al alimentelo­r de la țară. Primul gând, atunci când am sosit la Casa Țara Beiușului din Drăgoteni, județul Bihor, a fost să cumpărăm de la o vecină lapte, brânză, slăninuță și ouă. Un festin pe cinste care aburea acum pe masă, în dimineața încă răcoroasă. Aveam nevoie de energie bună.

1. PEȘTERA MEZIAD, PEȘTERA FARCU Frumuseți subternane

O zi petrecută în Pădurea Craiului fără să vizităm o peșteră ar fi fost o zi irosită. Nu pentru că la suprafață n-am fi avut de ales între multe drumeții și trasee culturale sau prin natură, ci pentru că Pădurea Craiului este cu adevărat unică prin numărul și frumusețea spațiilor sale subterane.

Pe lângă peșterile amenajate, cunoscute deja călătorilo­r – Meziad, Peștera cu cristale din mina Farcu, Unguru

Mare sau Vadu Crișului –, destinația se mai laudă cu prima reţea de peșteri speoturist­ice din România care pot fi vizitate de către oricine și la orice vârstă, cu echipament­ul specializa­t de siguranță pus la dispoziție de organizato­ri și în compania unor ghizi experiment­ați și specializa­ți.

Pe de altă parte, Meziad, prin spațiile sale ample, cu largi bulevarde subterane și cupole ca de catedrale, ne-a impresiona­t prin dimensiuni și ne-a dat o lecție despre relieful carstic, specific zonei. Peștera cu cristale din mina Farcu este mult mai mică și singura din România în care călătorii obișnuiți, echipați doar cu o cască de protecție, pot admira delicatele cristale de calcite, bijuterii care numai acolo, sub pământ, își găsesc adevărata strălucire. Cât te afli în peșteră ai senzația că, printr-un miracol, ai pătruns într-o geodă.

 ??  ?? Priveliște de toamnă spre Cheile Lazuri, din punctul de belvedereS­tanu Cârnului.
Priveliște de toamnă spre Cheile Lazuri, din punctul de belvedereS­tanu Cârnului.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania