National Geographic Traveller Romania

2. CHEILE LAZURI

-

Drumeție

După ce am ieșit din mina Farcu, am pornit în sus pe culme, pe itinerarul tematic Descoperă

Valea Roșiei. Urcarea nu a fost lungă și în curând am ajuns la punctul de belvedere Stanu Cârnului, de unde am admirat Valea Lazurilor și am început coborârea către chei. Știam că va trebui să parcurgem o parte din traseul care urma firul râului prin apă și abia așteptam. În plină vară nici măcar umbra pădurii nu ne putea răcori la fel de bine ca apa rece și limpede ce curgea liniștită la vale, prin peisajul sălbatic și încă puțin bătut de om.

Alături de faleza de la Peștera Osoi și Defileul Crișului Repede, Cheile Lazuri e un loc tot mai popular printre alpiniști și amatori de escaladă.

3. CRIȘUL REPEDE

Rafting

Nu a fost pentru prima dată când am mers la rafting pe Crișul Repede, pe un parcurs cu ape destul de liniștite, foarte potrivit pentru distracție fără riscuri în familie. Mai întâi am făcut plimbarea aceasta într-o toamnă târzie, când apa părea mai caldă decât aerul de afară, și tot ne-am bucurat de peisaj. De data aceasta, soarele a încurajat temerarii să facă sărituri repetate în bazinul săpat de cascada Vadu Crișului, chiar dacă apa nu era mai caldă sau mai rece ca altădată și, imediat ce intrau în contact cu ea, ţâșneau afară chiuind și povestind cum ghearele ei reci te strâng atât de tare, că-ți taie respirația.

4. VADU CRIȘULUI

Tradiții și obiceiuri

La Drăgoteni, satul în care ne-am cazat, se păstrează încă obiceiul împistritu­lui ouălor de Paște. Puțin mai departe, în Vadu Crișului, am exersat olăritul. Iar când ne-am întors de la rafting, obosiți și mulțumiți, am admirat pe străzile unui sat o nuntă la care cântăreții foloseau încă vioara cu goarnă, un instrument unic al cărui făuritor, Dorel Codoban, nu mai trăiește. Paștele vine în fiecare an și obișnuim să decorăm ouă, o tradiție care are șanse să supraviețu­iască, în ciuda tendințelo­r noi care le transformă în minioni sau cine mai știe ce personaje din cele mai recente succese cinematogr­afice. Olăritul e practicat tot mai des și în scopuri turistice sau recreative, dar cât va mai dura până vor dispărea de tot viorile cu goarnă, nimeni nu poate ști.

5. REMETEA Langoși cu smântână și usturoi

Într-o dimineață am degustat langoșile proaspete de la Pensiunea Turul. Cu smântână și cu mujdei sau cu miere, mai degrabă pâinici decât gogoșile pe care le știm noi, le-am rupt în timp ce ne frigeau încă degetele și, printre aburi și gemete de plăcere, le-am pierdut numărul și șirul. Într-o altă zi am folosit cuptorul din curte pentru a ne coace singuri o pâine, să o luăm cu noi la drum. Iar dacă laptele a avut caimac, nu am putut decât să zâmbim și să savurăm, într-o pioasă tăcere, bucuria simplă cu care am întâmpinat fiecare zi în Pădurea Craiului.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania