National Geographic Traveller Romania

Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din ClujNapoca

-

Dacă e marți (când am ajuns noi), e închis. Am avut însă norocul chior să găsim în muzeografa Flavia Stoica o doamnă pe cât de competentă, pe atât de amabilă, care ne-a fost ghid în acest paradis rural, primul muzeu în aer liber din România și una dintre cele mai vechi expoziții de acest tip din lume, înfiinţat în 1929.

Circa 30.000 de vizitatori pe an ajung aici, admirându-i cele peste 50 de gospodării, monumente arhitectur­ale sau instalații tradiționa­le răsfirate pe o suprafață de 15 ha în Pădurea Hoia.

O vizită tihnită presupune circa două ore. Dar dacă te grăbești, muzeografa Flavia Stoica recomandă trei obiective importante: 1. Biserica din Cizer, judeţul Sălaj, restaurată recent cu fonduri norvegiene, a fost construită în anul 1773 de o echipă de dulgheri condusă de revoluțion­arul Horea (Nicola Ursu). 2. Gospodăria secuiască din Cașin Iper, Harghita, de la 1678, e probabil cea mai veche din Transilvan­ia expusă într-un muzeu. 3. Gospodăria săsească din Jelna, Bistrița-Năsăud, ridicată în 1789 din bârne de stejar.

Nu există multe indicatoar­e și nici autobuze care să te ducă direct la Parcul Etnografic al Clujului. Deocamdată, unui străin de oraș îi e relativ greu să ajungă aici. Dar fă efortul și mergi acum să-l vezi. Investiții serioase îl vor transforma în anii următori într-un mușuroi viu mișunând de oameni, un complex cu carapace etnografic­ă de clădiri vechi infuzat de viață modernă. Muzeul Etnografic „Romulus Vuia” e primul din România cu un masterplan de dezvoltare gândit de Asociaţia Nordic Urban Design din Norvegia, vizând conectarea cu orașul și transforma­rea sa treptată într-o super-atracţie turistică regională.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania