National Geographic Traveller Romania

10 ani cu National Geographic Traveler

-

Au fost odată că niciodată un băiat și o pereche de sandale. Când s-au urcat în avionul acela spre Washington, sandalele erau ca și băiatul – nou-nouțe. Mă uit acum la ele, și mă uit în oglindă. Și văd piele îmbătrânit­ă, ponosită și zbârcită … Pe unde naiba or fi trecut 10 ani?!

Le-am luat dintr-un bazar din Istanbul cu câteva săptămâni înainte de călătoria la Washington, în toamna lui 2008, când am pornit discuțiile pentru a aduce în România licența National Geographic Traveler. Habar n-aveam că, pentru mine, aceste încălțări aveau să fie sandalele lui Hermes. Nu știam, dar parcă presimțeam ceva: erau mai scumpe decât aveam eu în portofel, dar nu m-am lăsat până nu le-am cumpărat.

Va rog să nu mă credeți mai nebun decât sunt. Martin Heidegger a scos un eseu nemuritor despre originea operei de artă dintr-o pereche de pantofi ponosiți ai unei bătrâne țărănci, dintr-un tablou de Vincent van Gogh.

Se prea poate că voi să nu vedeți în ele decât niște jerpelitur­i. Eu văd însă toate bătăliile duse de-a lungul timpului, pentru a schimba Traveler-ul din Cenușăreas­ă în Prințesa care e azi.

Văd toate locurile pe unde m-au purtat în călătoriil­e făcute cu și pentru Traveler, ca ambasador mic al unui rege mare. Cultul pe care îl au oamenii pentru National Geographic este zestrea acumulată în ani de generații de fotografi și jurnaliști excepționa­li care și-au făcut treaba la cel mai înalt nivel.

Când aud de National Geographic, oamenii nu te tratează ca pe un simplu jurnalist. Și nu este întotdeaun­a treabă ușoară să întruchipe­zi valorile acestui brand de iarbă a fiarelor, a cărei magie deschide peste tot lacăte și inimi.

Dar mai bine să mă întorc la sandalele mele înainte să mă fure nostalgia …

Câtă lume nu mi-a râs în nas, că-s vechi, că locul lor e în lada de gunoi, că aș face mai bine să le arunc.

No way! Le-am reparat deja de câteva ori, așa cum m-am reinventat pe mine de câteva ori, și am să le port până vine momentul să le las moștenire următorulu­i redactor-șef NG Traveler. — Cătălin Gruia, catalin.gruia@burda.ro

 ??  ?? Într-o insulă sudică din Thailanda, sandalele magice se pot odihni, căci un fotograf excepționa­l e în stare să-ți aducă magia în fața ochilor.
Într-o insulă sudică din Thailanda, sandalele magice se pot odihni, căci un fotograf excepționa­l e în stare să-ți aducă magia în fața ochilor.
 ??  ?? Habar n-aveam acum 10 ani, când le-am luat, că pentru mine aceste încălțări aveau să fie sandalele lui Hermes.
Habar n-aveam acum 10 ani, când le-am luat, că pentru mine aceste încălțări aveau să fie sandalele lui Hermes.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania