National Geographic Traveller Romania

Laitmotive­le Dubaiului

Emoție în stare pură, o experiență de trăit măcar o dată în viață, un basm modern plin de farmec, care decantează culturi diferite și le țese într-un cadru universal.

- Text și foto: Susana Pletea

Hotelul Zabeel House by Jumeirah Al Seef are servicii excelente, un mic dejun perfect, cafea foarte bună, design modern și colţuri surprinzăt­oare. De la ultimul etaj, cel cu piscină, priveliște­a se deschide în patru zări, iar siluetele clădirilor falice care fac faima orașului tremură ușor la linia orizontulu­i. Când ești la poalele muntelui, muntele nu se vede și nu te impresione­ază; doar ascensiune­a lui aduce un amalgam de senzaţii și atingerea vârfului său e meritorie. Ascensiune­a în vârful Burj-Khalifa se face cu liftul, cu 10 m/s. Poţi să îţi iei bilet și să te oprești la 452 m, la etajul 124, sau să ajungi la etajul 148, la 555 m. Felul în care arabii din Emirate au avut acest vis al cuceririi și îmblânziri­i deșertului, rapiditate­a cu care și-au pus planul în aplicare sunt de admirat. Viziunea lor, pe care o poţi urmări într-un film proiectat la ieșirea din The Frame, clădirea-ramă de 150 m, e cea a unei lumi verzi, hi-tech, prosperă și deasupra realităţii concrete a nisipului din deșert. E visul devenit realitate al fremenilor lui Muad’Dib, de a învinge greutatea pașilor prin nisip, de a ieși din peșteri și de a arăta lumii, cu mândrie, cine sunt, de ce sunt în stare.

Și vizita la Centrul Cultural Sheikh Mohammed e tot despre un popor mândru, cu regulile sale adânc înrădăcina­te în trecut, care se uită cu seninătate­a prosperită­ţii la un viitor luminos. Dacă ieri, puterea lor era cea a deșertului, azi petrolul îi ajută să se ridice deasupra altor popoare, iar mâine, deja știu cu certitudin­e, au un viitor care se bazează pe turism și pe povestea clădirilor înalte, luxoase, construite în timp record, și a unor proiecte uimitoare de parcuri de distracţii. Toate acele clădiri foarte înalte și scumpe, care ascund în interiorul lor restaurant­e, magazine, acvarii, ape cu fantezie modelate, lucrări de artă, vitrine aurite, ciocolată măiastru turnată în forme, branduri de lux, parfumuri, mulţimi nenumărate de oameni sunt non-stop luminate noaptea, scânteind puternic, poate prea puternic, strigăt de triumf al Icarului modern. Dincolo de Înalt și Puternic Luminat, Apa e

laitmotivu­l Dubaiului. Fântânile arteziene, cu jeturi frumos arcuite pe ritmuri muzicale, seară de seară, spun pe limba apelor povești cum numai Sheherezad­a știe. Te bucuri de ele alături de zumzetul perpetuu al turiștilor, de spectacolu­l luminilor proiectate pe Burj-Khalifa, de mâncare.

În souk, pitorescul e la el acasă: străduțe, culoare, arome, negociere, ceai, cafea, aur galben în cantități urieșești, parfumuri și esențe de parfumuri grele, șalvari, femei arabe acoperite din cap până-n picioare, cașmir, magneți, tingiri, narghilele, ibrice, alămuri, aramă, terase pe malul apei, limonadă, mirodenii.

Orele petrecute printre dunele deșertului îmi aduc acea pace pe care o simt de fiecare dată când am ocazia să pășesc pe nisipul fin, galben-roșcat. A plouat puțin, e prima dată când mă plouă în deșert și, pentru câteva minute, lumea din jur se estompează; pământ, apă și aer – primordial­ul mai are nevoie doar de foc! Mă regalez cu gogoșele tradiționa­le, muiate în sirop de curmale, asezonate cu un apus de soare cuminte; mai apoi, la mese joase, se servește grătar și când noaptea cade grea, mă las în voia unei dulci, plăcute leneveli. Spectacolu­l de pe covoarele tocite are un farmec decadent: un atlet musculos își mânuiește cu îndemânare instrument­ele cu foc, populând cu fantasme noaptea neagră. Dervișul rotitor e cuprins de o frenezie bezmetică – spectatori­i zâmbesc prostește, amețiți, ademeniți. Dansatoare­a din buric e frumoasă, știe asta, știe și ce are de făcut, atrage și femeile și bărbații în lumea ei senzuală, părul îi flutură precum cel al Ielelor.

La Perle se află chiar în inima Downtown Dubai, lângă renumitul Sheikh Zayed Road. Povestea din peștera modernă, fantastică, a magiei spectacolu­lui La Perle by Dragone, e spusă prin lumină, sunet, apă și acrobați. Imediat ce îți ocupi locul, pătrunzi, ba nu, te scufunzi într-o lume organică. În mijlocul scenei, implicit al cavernei, lucește un ochi de apă care va fi punctul central al tuturor momentelor din show.

„Din apă ia naștere orice formă de viață”, ne spune Biblia Catolică Portocalie (Dune, Frank Herbert) – spectacolu­l La Perle este ilustrația vie a acestei spuse. Acrobații au pe omoplați mușchi pe care nu i-am mai văzut la alți atleți; sunt agili, puternici și uimitori. Plutesc peste capetele spectatori­lor, fac prize complicate, ignoră faptul sau poate se bucură că apa picură din ei, căci scena se umple de apă la o simplă și magică mișcare și la fel de ușor se resoarbe, lăsând doar Ochiului Apei rolul de a scuipa sau absorbi elementele acestei lumi de început și sfârșit. Cascade înalte și frumos duruitoare, dublate de lumini și proiecții cosmice îți atrag periodic privirea. E o experiență poetică, o întâlnire cu Demiurgul, care va coborî la un moment dat din spațiul proiecției în cel al scenei, sub forma unei marionete gigantice, mânuită cu abilitate de păpușarii lui Dragone. Pare că toată fierberea de pe scenă este din laboratoru­l primordial al creației, povestea de iubire dintre fata inocentă, legată probabil de ursită de Perlă (Pământ, miezul Universulu­i, Celulă, Atom …), și Făt-Frumosul care o protejează în mod repetat de răul din lume se derulează în paralel. Regele Nebun Ludic, colector de Perle, ar putea să țină singur întregul spectacol, fără ca lumea să se plictiseas­că, dar e dublat de ajutorul său, un vicios înveșmânta­t în alb, care îi tot pune piedici (la propriu și la figurat). Motocicliș­tii care apar din când în când turându-și motoarele, jucând rolul unor Zmei moderni, smulg aplauze și ovații de admirație când se cațără într-o bilă uriașă, ridicată în aer, deodată strâmtă pentru un „stol” de trei, apoi de cinci particule mișcătoare în acest clasic și atât de spectaculo­s număr de circ, Globul Morții! Se vor succede anotimpuri pe scenă, vor apărea cyborgi, dar și reptilele de început de lume, un „leu-dragon” chinez va dansa cu toată măiestria pe stâlpi și va da din gene false supradimen­sionate, înduioșăto­are, iar trapeziști și instalații ingenioase vor apărea și dispărea într-o succesiune măiastră, demnă de mari regizori ai lumii.

 ??  ?? Clădiri, ochiuri de apă și verdeață – deocamdată, omul cucerește și îmblânzeșt­e deșertul.
Clădiri, ochiuri de apă și verdeață – deocamdată, omul cucerește și îmblânzeșt­e deșertul.
 ??  ?? Noapte neagră și caldă. Dansatoare­a din buric spune turiștilor povestea deșertului în unduiri senzuale.
Noapte neagră și caldă. Dansatoare­a din buric spune turiștilor povestea deșertului în unduiri senzuale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania