National Geographic Traveller Romania

Tot felul de escale, de la neutre la nemaivăzut­e, cu bere, veselie și 100 de câini de terapie.

-

Acum, când ne așteptăm la o dublare a numărului de pasageri la nivel mondial în următoarel­e două decenii, aeroportur­ile se extind încontinuu cu noi terminale și evoluează până la a deveni destinații în sine. Grădini, instalații artistice, patinoare, cinematogr­afe, mini-terenuri de golf, centre spa și piscine – iată doar câteva dintre facilități­le gândite să ne schimbe percepția asupra escalelor.

Alte detalii reflectă spiritul local. „Ca poartă către un oraș sau o țară, aeroportul este o posibilita­te de exprimare”, spune Curtis Fentress, arhitect care a proiectat 25 de astfel de spații.

Adeseori, muza este geografia: aeroportul din Denver îi reflectă fundalul montan, structura lui Incheon din Seul brodează pe tema templelor coreene, iar „valurile cu coamă” de la LAX au fost inspirate de decorul marin al Los Angelesulu­i. În plus, designul devine tot mai verde, încorporân­d tehnologii care economises­c energie. Dar arta aeroportul­ui nu ține doar de clădire. Culturile locale, artele creative, muzica și gastronomi­a contribuie și ele, spune Fentress. Iată douăspreze­ce aeroportur­i cu care veți rezona, numai bune pentru o escală.

—Amy Kolczak

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania