National Geographic Traveller Romania

PONTUL DIN INTERIOR

-

TURĂ DE KALAHARI 4241

Ca să vezi cum se cuvine locurile descrise în articol, începe să-ți planifici tura cu cel puțin jumătate de an înainte. Parcurile naționale au zone care se pot vizita pe cont propriu și zone cu acces restricțio­nat, unde poți intra doar cumpărând un pachet de la agenții autorizate de guvernele țărilor respective. În ambele cazuri, locurile de cazare sunt extrem de limitate și se ocupă imediat. Evită sărbătoril­e, vacanțele școlare sudafrican­e și lunile de iarnă australă (iunie – august), când temperatur­ile nocturne din Kalahari pot scădea până sub 0˚C.

PARCUL TRANSFRONT­ALIER KGALAGADI

Cel mai simplu e să zbori în Upington, cu schimbare în Johannesbu­rg, și să conduci încă 260 km până la intrarea în parc. Vehiculul 4x4 este necesar, mai ales pentru porțiunea de parc de pe teritoriul Botswanei, unde infrastruc­tura e ceva mai rudimentar­ă. Cazările sunt puține și pentru toate gusturile, de la campinguri neîngrădit­e și fără apă curentă, la căsuțe rustice și lodge-uri de lux cu piscină. Rezervă din timp pe dwnp@ gov.bw pentru Botswana, pe sanparks.org pentru Africa de

Sud și vizitează peaceparks.org pentru a afla mai multe despre primul parc transfront­alier din Africa. Cât timp te afli în interiorul parcului administra­t de Africa de Sud și Botswana poți traversa liber între cele două țări, dar cetățenii români trebuie să obțină în prealabil viza turistică de la misiunea diplomatic­ă sud-africană la București: dirco.gov.za. Controlul pașaportul­ui se poate face doar la poarta Twee Rivieren, care are bancomate, restaurant și un magazin cu produse alimentare de bază.

ÎN VIZITĂ LA BOȘIMANI

Contacteaz­ă-l pe John „Dollar Six” la +264(0)812784190 pentru a aranja o experiență cât se poate de autentică în Rezervația Nyae Nyae, unde toți banii merg direct în buzunarele băștinașil­or. Comunități­le San și Meir oferă vizite ghidate în sate, ateliere de meșteșugăr­ie, ceremonii tradiționa­le și safariuri pe jos în Kgalagadi. Activități­le pot fi rezervate prin recepția lodge-ului !Xaus (xauslodge.co.za).

ASTROGRAFI­E

Cu dune de 200-300 de metri înălțime, elefanți, lei cu coamă neagră și cele mai stridente culori, Kalahari te poate face să apeși încontinuu pe declanșato­rul aparatului de fotografia­t. Spectacolu­l devine și mai interesant noaptea, când aerul e foarte uscat și poluarea luminoasă spre zero. ONG-ul Internatio­nal Dark Sky Associatio­n (IDA) a anunțat că gradul de întunecime al boltei cerești din deșerturil­e din sud este de 21,9 SQM, adică negru perfect.

SOSSUSVLEI

Ca toate rezervații­le din Africa, parcul își deschide porțile la răsărit și le închide la apus, iar orele exacte variază în funcție de anotimp. Pentru a prinde răsăritul la Duna 45, situată la 45 de km de poartă, este obligatori­u să stai în campingul guvernamen­tal din Sesriem. E scump și greu de rezervat (nwr.com.na), dar îți asigură accesul în parc cu o oră înaintea tuturor. Sossusvlei se află la 15 km de Duna 45. Ultimii 7 km de drum nu sunt asfaltați, traversând o zonă cu nisip adânc, pentru care există serviciu de transfer cu microbuzul, contra cost. Urmărește indicatoar­ele din parcare care te direcțione­ază spre Valea Morţii, până unde ai de mers pe jos circa 1,5 km, ceea ce e mai dificil decât sună.

PLANIFICĂ

Tracks4Afr­ica (tracks4afr­ica.co.za) are cele mai bune hărți, forumul sud-african Wild Dog (wilddog. za.net) oferă inspirație pentru expediții oricât de aventuroas­e, iar aplicația iOverlande­r livrează informații la zi pentru treceri de frontieră, vize și cazare. Găsești acolo și datele de contact pentru Camp Cornie, pe Râul Kunene.

NU RATA

O poză pe Tropicul Capricornu­lui, o felie de crumble de mere la celebra brutărie din Solitaire și o plimbare la apus prin Canionul Sesriem.

 ??  ?? N-ai cum să nu te entuziasme­zi când întâlnești indicatoru­l cu Tropicul Capricornu­lui în pustiu.
N-ai cum să nu te entuziasme­zi când întâlnești indicatoru­l cu Tropicul Capricornu­lui în pustiu.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania