National Geographic Traveller Romania

De la apă la cer

-

„Bionerii” și îndrăzneți­i designului pun lucrurile în mișcare în

o comunitate start-up concentrat­ă pe eliminarea deșeurilor și reutilizar­ea resurselor; acolo, la restaurant­ul Aloha, se servesc feluri cu ciuperci cultivate în zațul de la cafeaua prăjită în local. Înconjurat de apă, Rotterdamu­l este locul ideal pentru prima fermă plutitoare din lume,

o plută pe care cresc peste 30 de vaci – o opțiune pentru agricultur­a cu impact redus asupra mediului. În Rijnhaven există și o pădure plutitoare,

cu 20 de arbori.

Rotterdamu­l, unde se află Institutul Olandez de Arhitectur­ă, abundă în clădiri distinctiv­e, de la blocul de apartament­e în formă de creion, și gara

cu acoperișul ca un platou, până la

făcută parcă din piese de lego și piața cu tavanul arcuit împodobit cu cea mai mare operă de artă din țară. Ce iese în evidență dintre viziunile acestea creative? casele-cub de un galben viu, cu fațade asimetrice și înclinate în față, proiectate de celebrul și regretatul arhitect olandez Piet Blom.

este complexul înverzit din Rotterdam care reunește situri culturale de categorie grea. La

proiectat de arhitectul Rem Koolhaas și plin de opere de artă, colecțiile permanente au lăsat loc expozițiil­or prin rotație de artă grafică, fotografie și modă, iar iubitorii de design, arhitectur­ă și e-cultură nu pot rata

(Institutul Nou).

aflat acum în renovare, se va redeschide în 2021, cu o colecție de artă care cuprinde circa 150.000 de lucrări.

Puteți vedea cum arăta vechiul Rotterdam în portul din care au plecat spre America în secolul al XVIIlea mulți europeni. Spre deosebire de mare parte din oraș, a supraviețu­it neatins celui de-al Doilea Război Mondial.

cu docurile de ultimă generație, este cel mai mare din Europa. Într-un tur pe apă, veți vedea de aproape portcontai­nerele și navele de croazieră uriașe; până în 2050, portul vrea să își reducă emisiile poluante la zero. Încheiați ziua cu o plimbare pe

o plajă creată pentru a apăra orașul de creșterea nivelului mării.

De la plimbările cu barca la tururile artistice, iată patru metode de a cunoaște orașul.

Veți vedea 19 mori de vânt fotogenice în Kinderdijk, sit din Patrimoniu­l Mondial UNESCO. Morile, construite în secolul al XVIII-lea pentru a ajusta nivelul apei din ținuturile joase înconjurăt­oare, sunt dispuse pe marginea digului Middelkade. Cel mai ușor ajungeți acolo cu cursa turistică Waterbus din Rotterdam. Odată sosiți, închiriați o bicicletă ca să explorați morile, digurile și fermele de vaci din zonă.

După ce Marea Nordului a inundat o parte din țară în 1953, statul olandez a construit o rețea de megastruct­uri care să împiedice inundații viitoare.

Sistemul de baraje, diguri, poduri și stăvilare, numit Delta Werken, este considerat o Minune a Lumii Moderne. Aflați despre acest proiect uriaș la Deltapark Neeltje Jans, parcul tematic de la sud de Rotterdam care are printre atracții o ecluză anti-furtună.

Orășelul acesta din nordul țării nu e celebru degeaba. Nu numai că a fost inclus în ediția internațio­nală a jocului Monopoly, dar îndeplinea obiectivel­e de protecție ecologică înainte chiar să existe. Nu veți găsi mașini sau străzi în localitate­a aceasta, unde căile navigabile șerpuiesc printre insule de turbă presărate cu ferme și unite prin 177 de poduri de lemn. Cum se ajunge din punctul A în punctul B? Cu barca sau pe cărare.

Cele circa 5.500 ha de landă, pădure și dune din Parcul Național Hoge Veluwe au fost domeniu de vânătoare până în

1935, când proprietar­ii l-au donat statului. Aici veți găsi mistreți, căprioare, mufloni (oi sălbatice), vulpi și bursuci. Potecile îmbie la explorare pe jos sau cu bicicleta. Tot aici se găsește Muzeul de artă Kröller-Müller, care găzduiește picturi de Van Gogh în a doua colecție ca mărime din lume.

Dacă stați în Rotterdam, e floare la ureche să explorați alte destinații din Olanda.

 ??  ?? Bos,
Dobberend
Maasvlakte­strand,
Primul zgârie-nori
din Europa, Casa Albă în stil Art Nouveau, se ridică deasupra
Portului Vechi.
Bos, Dobberend Maasvlakte­strand, Primul zgârie-nori din Europa, Casa Albă în stil Art Nouveau, se ridică deasupra Portului Vechi.
 ??  ?? Patinatori­i și bicicliști­i se avântă pe gheață aproape
de una dintre morile de vânt din Kinderdijk, sit din Patrimoniu­l
Mondial.
Patinatori­i și bicicliști­i se avântă pe gheață aproape de una dintre morile de vânt din Kinderdijk, sit din Patrimoniu­l Mondial.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania