National Geographic Traveller Romania

Mic ghid al încăpăţână­rii ardeleneşt­i

-

Anca Nemeș

Dintotdeau­na mi-a plăcut mirosul de cafea. Chiar şi atunci când papilele mele de copil se revoltau vehement împotriva gustului negru… aroma, ah, aroma era altceva. Aburii care emanau din ibricul roşu-afumat al mamei, întotdeaun­a într-un echilibru precar, nepotrivit ca mărime pe ochiul aragazului, miroseau a tihnă, a siguranţă, a acasă. Acum, în viaţa de adult, când papilele au ajuns din urmă nările, iar iubirea mea pentru cafea s-a întregit, continuu să caut acel sentiment de acasă în orice cafea care iese din espressoru­l meu roşu-afumat, aflat în tradiţiona­lul echilibru precar pe un ochi de aragaz mai nou, dar la fel de nepotrivit. Fiecare ingredient şi condiment suplimenta­r pe care le adaug cafelei caută să îmbogăţeas­că acea aromă de tihnă şi relaxare în care mi-am petrecut duminicile copilăriei. Dar câteodată, în căutare de câte o mică aventură olfactivă, ies să adulmec alte spaţii, cu alte arome emoţionale. Dacă şi pentru tine cafeaua reprezintă un ritual zen mai degrabă decât o ofrandă grăbită adusă zeului eficienţei profesiona­le, atunci vino cu mine printre aromele cafelei mureşene în cel mai subiectiv tur de care ai dat vreodată. Sau, mai degrabă, haide să ne urmăm nasul la o plimbare prin cafenele.

Mr. Pop are orar pentru oamenii care se trezesc devreme, iar o dimineață în cafeneaua aerisită miroase a ordine și a productivi­tate. Un du-te-vino blând, dar constant, de persoane care își iau cafeaua la pachet trece pe lângă norocoșii mai puțini grăbiți care ocupă cele câteva mese și își sorb specialită­țile din cănile făcute special pentru Mr. Pop de niște ceramiști din Cluj. Apropierea de oameni se vede în toate: în zâmbetul deschis cu care îți primești cafeaua, în prăjituril­e făcute de doi tineri într-un laborator local și care îți fac cu ochiul din vitrină, în grija pentru materiale ecologice, în entuziasmu­l cu care ți se explică tot ce ai vrea să știi despre cafea și, nu în ultimul rând, în spațiul mic, dar exact cât trebuie ca să te simți în largul tău.

Florin și Larisa Pop pot fi găsiți la 3 minute de Cetatea Medievală, în Piața Petőfi Sándor, iar dubița apare în diverse locații din oraș, dar poate fi și tocmită la evenimente. Mai multe informații pentru curioși se găsesc pe pagina lor de Facebook, Mr Pop’s Coffee.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania