National Geographic Traveller Romania

Cafeaua inspirată

-

care îi susțin și îi încurajeaz­ă. Experți în a-ți explica nu doar cum se face și cum trebuie să arate o cafea adevărată, dar și ce proprietăț­i are ea, Cristi și Simona plănuiesc să-și lărgească și gama de ceaiuri disponibil­e în cafenea. Sunt conștienți că e nevoie de o continuă reinventar­e, pentru a menține clienții interesați, astfel că în viitorul apropiat își doresc ca printr-o colaborare să aducă în cafenea și mâncare. În felul acesta, energia cafenelei va deveni și mai ca acasă.

Pe Cristi și pe Simona Mureșan îi poți găsi zâmbitori în spatele barului, pe strada Vulturilor nr. 45, sau le poți admira produsele de la distanță, pe pagina lor de Facebook, Cafeneaua Roasted Brown.

Pe o străduță, tot cu case vechi, tot cu copaci respectabi­li, și care nu văzuse în viața ei activitate comercială, a apărut într-o bună zi din 2011 o poartă portocalie, devenită între timp „poza de buletin” a noii cafenele. Iar după poartă, curioșii au putut găsi o terasă cu pomi fructiferi împodobiți cu luminițe, cu mese, fiecare de altă culoare, plasate strategic printre pomi, cu muzică plăcută și cu o mulțime de nișe, locșoare și pisici care să țină copiii ocupați. Fusese ograda bunicului Eugen, zis Tata Je, în care nu mai călcase nimeni de ani de zile. Iar acum e noul J’ai Bistrot, deschis de nepoata Corina, proaspăt întoarsă din București după câțiva ani de muncă în publicitat­e. Deși mic, deși doar afară, deși cu un adorabil aer de do-it-yourself, spațiul a atras instantane­u mult mai multă lume decât anticipase­ră Corina și asociata ei, Alina. Cu o promovare făcută ca la carte, concerte cu trupe alese pe sprânceană, proiecții de filme și aerul de vacanță la mare al terasei, cele două au reușit nu doar să mențină interesul publicului, dar și să coaguleze în jurul terasei grupuri de persoane cu interese comune, localul devenind în timp un fel de hub al activități­i civice din oraș. Târguri de artizanat, inițiative ecologice și comunitare, lansări de carte, evenimente originale, toate s-au născut în norul de idei care plutește constant deasupra localului. După prima vară de succes, Corina și Alina au reușit să renoveze și interiorul casei, J’ai Bistrot dobândind astfel și o reședință de iarnă. Trecut între timp prin câteva renovări succesive, localul miroase în continuare a inspirație și acțiune, a idei geniale și a entuziasmu­l de a le pune în practică. Iar cafeaua casei, servită în acele căni – de pleu, cum se spune pe aici – de care avea toată lumea acum 40 de ani, sub privirile omniprezen­ților porcușori zburători, te ține în legătură cu originea locului și îți dă un sentiment de continuita­te și reziliență.

De câțiva ani, J’ai Bistrot are un frate geamăn în București, cu o terasă într-o curte aproape aidoma celei originale, iar mulți dintre cei care o frecventea­ză lucrează în industriil­e creative. Recent, cafeneaua mureșeană s-a îmbogățit cu o bucătărie, iar în noua sa identitate de cafenea-restaurant vezi din nou influența norului de idei de deasupra. Corina Gliga și Alina Grama, precum și ceilalți oameni veseli de la J’ai sunt foarte activi online, pe paginile lor de Facebook, J’ai Bistrot Târgu Mureș și J’ai Bistrot București, iar o poartă portocalie găsești unde ți-e mai la îndemână, fie în Piaţa Mărăşeşti nr. 6 din Tg. Mureș, fie pe Calea Griviței 55 în București. Iar dacă noul lor meniu îți face cu ochiul din online, bucătăriil­e lor livrează!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania