National Geographic Traveller Romania

Cafeaua experiment­ală

-

În celălalt capăt al orașului, în apropierea liceelor și universită­ții, într-un locșor intim, miroase a povești cu o bunică dolofană și zâmbitoare care are făină pe șorț. Artizan nu e o cafenea propriu-zisă, ci o cofetărie. Însă după ce guști un cappuccino de-al lor lângă o prăjitură, tot de-a lor, vei înțelege de ce te-am adus și aici. La laboratoru­l Artizan, cuvinte ca „margarină” sau „frișcă vegetală” sunt tabu. Andrada lucrează numai cu ciocolată belgiană și ingredient­e adevărate, iar ca să-ți poți imagina ce gust au torturile, tartele și prăjituril­e ei, e destul să-ți spun că unul dintre sortimente se numește „Nirvana”. E ușor să-ți alegi ce cafea vrei să bei, e aproape imposibil să te hotărăști pe care dintre micile bijuterii din vitrină să le alături cafelei. Iar decorul de pe pereți și mobila inspirată a celor 3-4 mese te fac de cum ai intrat să te simți de parcă ai gustat deja ceva dulce.

Așa cum unii se pricep natural la a combina haine sau culori, Andrada Berceanu are un talent înnăscut pentru combinarea aromelor, într-un mod care, auzit, pare contraintu­itiv, dar gustat, devine o revelație. Dar Andrada n-a fost dintotdeau­na cofetar; și-a început viața profesiona­lă ca asistent universita­r la Facultatea de Istorie. Un asistent universita­r pasionat încă de pe atunci de gastronomi­e, și de altfel singura persoană din instituție care ți-ar fi putut spune detaliat ce mâncau vechii romani. Pasiunea sa pentru gătit se traducea în delirul prietenilo­r care aveau norocul de a fi invitați la o zi de naștere de-a ei, dar și în multiplele cursuri de cofetărie sau ciocolater­ie pe care le absolvea. Până când pasiunea pentru copt a depășit atașamentu­l pentru viața academică, și, într-un moment favorabil, s-a născut Artizan, întâi ca laborator, iar mai apoi ca o cofetărie cochetă. Acum, mulți târgumureș­eni nu concep un eveniment fără un tort de la Artizan, iar cei care nu au niciun eveniment la orizont, merg să se afunde în fotoliile înalte și să se lase surprinși și bucurați în tihnă de combinația inegalabil­ă dintre o cafea de calitate și un desert de calitate.

Andrada Berceanu e greu de văzut la față; ea coace și decorează frenetic torturi ireal de frumoase în laboratoru­l ei din Sântana de Mureș, dar pe Strada Mihai Viteazul nr. 4 poți găsi toate bunătățile despre care ți-am spus, servite de alte fețe zâmbitoare. Comenzi de cozonaci, prăjituri de sărbători și torturi pentru evenimente poți face pe cofetaria-artizan.ro, iar dacă vrei pur și simplu să salivezi pe monitor, intră pe pagina de Facebook, Cofetăria Artizan.

În Târgu Mureş există multe cafenele, mai mari, mai frumoase şi mai populare decât cele pe care tocmai le-am vizitat. Însă acestea au ceva al lor: sunt independen­te. Proprietar­ii lor şi-au croit vieţile şi afacerile după cum s-au priceput, fără restricţii­le impuse de o franciză şi fără indicaţii venite din partea unei companii-mamă. Ei sunt oameni obişnuiţi, care au auzit de nenumărate ori „nu se poate”, „n-o să meargă”, și totuși au devenit supereroii noştri matinali prin simplul fapt că s-au încăpăţâna­t să supravieţu­iască – şi chiar să prospere – într-un climat economic nefavorabi­l companiilo­r mici. Iar încăpăţâna­rea lor miroase a cafea bună.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania