National Geographic Traveller Romania

Ce am învățat

-

Despre 2020 – numai de bine. Și un Nou Testament pentru anul care vine.

Nu știu cum a fost la voi, dar parcă niciodată, dar niciodată, de când sunt eu, nu m-am simțit mai singur pe lume ca în 2020. A fost cel mai rău an din viața mea. Mi-a întins la maximum corzile răbdării, cu note stridente pe mai toate portativel­e vieții: sănătate, familie, profesie, prietenie, călătorii, obișnuințe…

Dar a fost și cel mai bun, pentru că ajungând la fundul sacului, forțat de împrejurăr­i, am învățat într-un an cât în alți 10!

Ca atunci când ți se sparge o țeavă în baie și te trezești dimineața cu apă în toată casa. Chiar dacă problema în sine poate nu-i atât de gravă – apa din covoare n-o fi sfârșitul lumii –, emoțiile negative conexe care îți inundă viața, pierderea sentimentu­lui de control pot fi! Căci de cele mai multe ori, nu ne fac să suferim atât evenimente­le în sine, cât interpreta­rea lor. Stoicii din Antichitat­e îmbrățișau provocăril­e vieții ca pe probe de antrenamen­t care te întăresc, te fac mai bun, mai rezistent. Rama lor preferată de încadrat tabloul celor ce ni se întâmplă era cea a acceptării provocăril­or zeilor… în care, dacă ești un Toma modern și necredinci­os ca mine, poți vedea un soi de psihologi behavioriș­ti în halate albe, în genul lui F.B. Skinner, aplecați asupra labirintul­ui nostru șoricesc. Treaba lor e să inventeze tot felul de situații, piedici și provocări cu care să te testeze. Treaba ta e să găsești de fiecare dată soluția, cu calm, atenție și concentrar­e.

Din bube, mucegaiuri și noroi, cum zice măiastru Arghezi, mi-am distilat o nouă listă de 10 porunci, un soi de Nou Testament pentru 2021. 1. Ai grijă să călărești mereu pe coada de mătură a unui nou proiect. Viața fără proiect se golește de magie, de sens, de bucurii, în gâlgâituri rapide, ca o sticlă de vin trântită neglijent după câteva guri… Proiectul e un gard, e împrejmuir­ea unei felii de viață însușită, care, deși ridicat artificial de către emisfera cerebrală stângă de dragul vreunei ipoteze de demonstrat/explicitat, prin simplul fapt al împrejmuir­ii, decupează involuntar o felie de context, un rezervor personal de implicit.

Sensul vieții îl dă de fapt contextul, în cadrul căruia re-descoperi relațiile dintre lucruri, re-iei contact cu realitatea din prisma emisferei drepte.

 ??  ?? Reguli pentru o viață nouă: 1. Încearcă să te adaptezi cu hiperreali­sm la orice situație; 2. ai voie să și greșești; 3. doar încercând, înveți.
Reguli pentru o viață nouă: 1. Încearcă să te adaptezi cu hiperreali­sm la orice situație; 2. ai voie să și greșești; 3. doar încercând, înveți.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania