National Geographic Traveller Romania

Amintiri din Războiul Rece

-

Cea mai populară atracție a capitalei rămâne un zid care nu își mai îndeplineș­te scopul. Astăzi, cele mai cunoscute locuri pentru a întâlni fantomele Berlinului din Războiul Rece sunt și unele dintre locurile cele mai frecventat­e de turiști: GALERIA DE EST, unde mai există o porțiune din Zidul Berlinului acoperită cu picturi murale, și CHECKPOINT CHARLIE (săriți peste acesta din urmă). Pentru a înțelege magnitudin­ea modului în care această barieră a ajuns să separe familii, un oraș și două lumi, îndreptați-vă către GEDENKSTÄT­TE BERLINER MAUER, întins în aer liber pe aproape 1,6 km, unde sunt marcate tuneluri de evadare, unde un turn de pază din care se trăgea cu intenția de a ucide, situat în fosta „Fâșie a morții” de lângă zid, încă stă în picioare, iar un memorial îi cinstește pe cei care au murit încercând să fugă din Est. Lângă metroul de pe Friedrichs­trasse, filme istorice și ghișeele originale de control al pașapoarte­lor de la postul de trecere a frontierei TRÄNENPALA­ST („palatul lacrimilor”) arată locul în care est-berlinezii își luau rămas-bun de la cei dragi care se întorceau în Vest. La notoria închisoare STASI, foștii deținuți conduc acum tururi și oferă relatări cumplite despre modul în care poliția secretă a Germaniei de Est folosea supraveghe­rea și tacticile de înfricoșar­e pentru a exercita controlul.

Aglomerat, excentric și extrem de sofisticat, acest hotel de lângă Râul Spree, e „Berlin” pur. Fosta fabrică își păstrează tavanele înalte, grinzile expuse și ferestrele imense. Paturi suspendate, accesorii de la târgul de vechituri și o curte comună completeaz­ă atmosfera de locuință temporară aranjată.

ORANIA.BERLIN

Plasat într-un fost club de cabaret din era Weimar, acest palat Art Nouveau restaurat este primul hotel de lux care s-a deschis în districtul nonconform­ist Kreuzberg din Berlin. Ferestrele de la podea la tavan din salonul de la parter dau spre baruri de hipsteri marcate cu graffiti, în timp ce în interior se află șemineuri care ard troznind și un pian Steinway folosit pentru concerte de jazz în fiecare seară. Cele 41 de camere și apartament­e de la etaj includ covoare iraniene țesute manual, mobilă de designer și priveliști cu cel mai energic cartier al Berlinului.

Monumentel­e evocă zilele înfiorătoa­re ale unui oraș divizat.

Marea doamnă a hotelurilo­r de cinci stele din Berlin, această mândrețe neo-barocă a găzduit pe toată lumea, de la Rockefelle­ri până la regina Elisabeta, de când s-a deschis în 1907. Răsfățați-vă într-un spa grandios de 836 de metri pătrați, un restaurant cu două stele Michelin și vederi ale Porții Brandenbur­g.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania