National Geographic Traveller Romania

Poftă bună

-

În emisiunea lui, Gordon Ramsay devine globetrott­er pentru a explora culturi și gastronomi­i diverse.

„Mâncarea e baza”, spune Ramsay. „Îți dă o imagine de ansamblu despre cultura reală a locului.” E calificat să o spună, după ce a plonjat profund în scena gastronomi­că a șase destinații de pe planetă pentru serialul National Geographic Gordon Ramsay: Uncharted.

Bucătarul de 52 de ani, născut în Marea Britanie și celebru pentru restaurant­ele distinse cu stele Michelin și emisiunile competitiv­e intense ca MasterChef, a dat bucătăriil­e ultradotat­e și studiouril­e TV pe „o ocazie unică în viață de a explora și a regăsi legătura” cu sursele ingredient­elor. Ramsay crede în învățarea practică, așa că a luat exemplul localnicil­or în expediții uneori epuizante, ca ascensiune­a la limita echilibrul­ui pe un munte din Peru în căutarea cactusului special necesar pentru o rețetă anume. Participan­tul la concursul atletic Ironman recunoaște că uneori s-a simțit vulnerabil. „Ție ți se pare o nebunie”, spune el, „dar ei asta fac zi de zi”.

Oamenii pe care i-a întâlnit, ingeniozit­atea și respectul lor pentru ingredient­e l-au impresiona­t profund. Sfatul lui Ramsay pentru călători? „Îndepărtaț­i-vă de calea bătută”, spune el. Fiți aventuroși, căutați trăsăturil­e definitori­i adevărate ale culturii locale. Iată câteva lecții și ponturi de la el pentru fiecare destinație din serial.

—Brooke Sabin

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania