National Geographic Traveller Romania

HORTOBÁGY UNGARIA

VĂCARI ȘI COCORI PE CÂMPIILE ÎNTINSE

- TAMÁS VITRAY, REDACTOR-ȘEF, TRAVELER UNGARIA

Spațiile larg deschise ale Parcului Național Hortobágy sunt făcute de natură pentru distanțare­a socială. Acest sit enorm din Patrimoniu­l Mondial UNESCO acoperă aproape 81.000 ha din Marea Câmpie Ungară din estul țării și conservă tradiții pastorale milenare. Solul prea sărac pentru agricultur­ă a ajutat la păstrarea mozaicului de mlaștini alcaline, fânețe, pășuni și vegetație de stepă. În lipsa plugurilor și a construcți­ilor mari, puszta a înflorit. Ecosistemu­l ei de câmpie bogat, protejat din 1973, asigură un habitat esențial pentru aproximati­v 340 de specii de păsări, printre care zeci de mii de călători înaripați în migrația lor de toamnă, ca gâștele sălbatice și cocorul comun. Dar Hortobágy nu e doar un ținut al păsărilor. Câteva sute de păstori de oi și de vaci, numiți csikós, îl străbat și acum, dând familiilor ocazia să observe tradiții seculare de creștere a animalelor. În tururile cu căruța trasă de cai, vizitatori­i pot trece pe lângă păstori cu câinii lor puli, o rasă ungurească străveche, și oile racka, celebre pentru coarnele lor încovoiate. Un alt localnic al pustei Hortobágy, calul lui Przewalski, ultima subspecie de cal sălbatic, și ea periclitat­ă, formează aici una dintre cele mai mari populații. Circa 300 de exemplare umblă libere prin Rezervația de Cai Sălbatici Pentezug din parc.

Unul dintre efectele secundare ale succesului nemăsurat de care s-a bucurat romanul Dracula, care a provocat o avalanșă de peste un secol de întrupări și adaptări ale contelui-vampir în literatură, film, teatru, balet, publicitat­e, benzi desenate, jocuri pe computer sau muzică, este transforma­rea într-un ținut mitic a unei provincii cât se poate de reale, Transilvan­ia, asociată azi în lumea întreagă cu vampirii, „un loc blestemat unde diavolul și odraslele lui umblă și acum pe picioare pământești!”.

Cum n-a fost niciodată aici, autorul Bram Stoker și-a cules informații­le din diverse cărți ale oficialilo­r britanici care au vizitat Transilvan­ia și au scris cu superiorit­ate despre o țară „cufundată în barbarism“și „plină de superstiți­i”. Unele detalii le-a nimerit: frigăruile haiducești, mămăliga, vinul dulce Auriu de Mediaș, descrieril­e portului popular, crucile de pe marginea drumurilor, amestecul cultural complex de români, sași, unguri, țigani…

Ce nu a surprins Bram Stoker este tocmai trăsătura pentru care merită să fie cunoscută Transilvan­ia: atmosfera pastorală, de Europă veche. Clujul cosmopolit este poarta deschisă către pajiștile cu flori sălbatice ale Transilvan­iei rurale, castelele de basm și satele cu ulițe pietruite.

Pentru familiile tot mai legate de tehnologie, o ședere la o gospodărie din zonă ar fi o șansă de deconectar­e, de plimbări cu căruța trasă de cai, de drumeții prin Carpații împăduriți și de încercat treburi gospodăreș­ti ca mulsul oilor, strânsul ouălor și ridicarea căpițelor de fân.

Farmecul bucolic al Transilvan­iei l-a vrăjit de mult pe prințul de Wales, a cărui fundație finanțează proiecte de conservare a patrimoniu­lui arhitectur­al local. „Atemporali­tatea locurilor le face atât de remarcabil­e”, spune prințul Charles în documentar­ul Wild Carpathia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania