National Geographic Traveller Romania

REGIUNEA SVANETI GEORGIA

UN ȚINUT IZOLAT, DAR OSPITALIER

- MARTYNA SZCZEPANIK, REDACTOR COORDONATO­R, TRAVELER POLONIA

Aflată în umbra piscurilor de 4.500 m, regiunea Svaneti din Munții Caucaz, din nord-vestul Georgiei, poate părea descurajan­t de inaccesibi­lă. În peisajul aspru se ridică turnuri de piatră medievale, folosite și ca locuințe, și ca posturi de apărare. Fortărețel­e stau mărturie a unor vremuri când familiile din Svaneti luptau cu înverșunar­e pentru pământuril­e lor, în sate mici și așezări de mare altitudine ca Ushguli. Protejată ca sit din Patrimoniu­l Mondial, sub numele de Svaneti Superior, Ushguli este una dintre cele mai înalte comunități locuite din Europa.

Izolarea a făcut ca, de-a lungul secolelor, cultura din Svaneti să evolueze separat de restul regiunilor georgiene, dezvoltând o limbă unică, strict orală, și tradiții precum tăierea rituală a bărbilor sau vendetele între familii. Odinioară cunoscută ca ținut al fărădelegi­i, acum este celebră pentru spiritul ei ospitalier.

„Georgia este renumită pentru ospitalita­te, dar Svaneti înmulțește cu 10 ospitalita­tea georgiană. Petreceril­e, toasturile și băutura sunt la ordinea zilei”, spune Michał Głombiowsk­i, autor de texte despre călătorii și fotograf polonez care vizitează frecvent Georgia. Deși rămâne departe de drumurile frecventat­e, Svaneti este accesibilă aventurier­ilor hotărâți prin segmentul Svaneti Superior al Traseului Transcauca­zian, o rețea ambițioasă de trasee de lungă distanță, cu scopul final de a uni Georgia, Armenia și Azerbaidja­nul prin rute de drumeție. Călătorii cu capacitate­a pulmonară necesară pentru un drum de patru zile la mare altitudine de la Mestia, capitala regională, la Ushguli sunt răsplătiți cu priveliște­a răcoroasă a vârfurilor zimțuite ziua și cu primiri călduroase în casele de oaspeți din Svaneti seara.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Clopot de biserică, biserica Lamaria din Ushguli, regiunea Svaneti, nord-vestul Georgiei. ÎN SENS ORAR, DIN
DREAPTA: Peisaj estival, Iprari, regiunea Svaneti, Georgia; localnică din Ushguli, Georgia; comuna Ushguli, Georgia; turnuri medievale, Ushguli, Georgia.
Clopot de biserică, biserica Lamaria din Ushguli, regiunea Svaneti, nord-vestul Georgiei. ÎN SENS ORAR, DIN DREAPTA: Peisaj estival, Iprari, regiunea Svaneti, Georgia; localnică din Ushguli, Georgia; comuna Ushguli, Georgia; turnuri medievale, Ushguli, Georgia.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania