National Geographic Traveller Romania

PARCUL NAȚIONAL LOS GLACIARES ARGENTINA

LA PAS PRIN REGATUL GHEȚII

- ERICK PINEDO, REDACTOR COORDONATO­R, TRAVELER AMERICA LATINĂ

Orașul El Calafate de pe malul de turcoaz al Lacului Argentino își ia numele de la planta spinoasă cu ale cărei fructe se aromează cocktailur­i și beri regionale. Dar apropierea de Parcul Național Los Glaciares a pus orașul pe harta turistică drept poartă de intrare în regatul de gheață din Patagonia, regiunea din sudul Argentinei.

Aflat aproape de granița cu Chile, parcul de 4.460 km2 cuprinde păduri subantarct­ice în care se conservă habitate pentru specii ca puma, cerbul-andin-sudic, nandu, condorul, guanaco și planta calafate. Dar principala atracție a parcului o reprezintă cei aproape 300 de ghețari care îi acoperă aproape jumătate din suprafață. Cel mai popular și mai accesibil, Perito Moreno, are aproape 5 km lățime și se ridică la aproape 60 m peste suprafața Lacului Argentino. Din suprafața lui se rup mase enorme de gheață, cu tunete asurzitoar­e. Pe trasee de crampoane pe suprafața ghețarului, puteți întâlni petice de albastru electric printre cascade, crevase, peșteri de gheață, râuri subterane și formațiuni de gheață extravagan­te.

Deșertul rece face parte din Câmpia de

Gheață a Patagoniei de Sud, a treia întindere de gheață continenta­lă din lume, ca mărime, după Antarctica și Groenlanda. După ce explorează capătul înghețat al Pământului, vizitatori­i revin la ambarcațiu­nea care îi așteaptă pe lac, să-și sărbătorea­scă aventurile cu un păhărel de whiskey răcit cu bucățele de gheață din ghețar.

 ??  ??
 ??  ?? STÂNGA: Ghețarul Perito Moreno, Patagonia, Argentina.
STÂNGA: Ghețarul Perito Moreno, Patagonia, Argentina.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania