National Geographic Traveller Romania

Făcută cu dragoste

Fie ea ingredient, gustare sau fel principal, o brânză bine făcută poate genera obsesii. De la noua generație de eroi locali la brânzeturi­le reprezenta­tive ale Europei, și nu numai, omagiem tot ce e mai bun în domeniu și aplaudăm pasiunea pe care o inspir

- TEXT: JENNY LINFORD ȘI SARAH BARRELL

Omagiem brânzeturi­le reprezenta­tive ale Europei și aplaudăm pasiunea pe care o inspiră.

Nu o consumăm noi la fel de mult ca unii vecini europeni, dar afinitatea Marii Britanii pentru brânză nu ține doar de consumul zilnic. Țara este mândră de istoria ei milenară în domeniul brânzeturi­lor, favorizată de clima răcoroasă și umedă și pășunile luxuriante care au dus la crearea uneia dintre cele mai bogate tradiții a lactatelor din lume.

Anul acesta, relația noastră cu brânza a evoluat, alimentul dovedindu-se unul esențial pentru vremuri grele. Conform cifrelor de la Kantar, clienții supermarke­turilor au cheltuit cu 23% mai mult pe brânză în primele 12 săptămâni de izolare decât în aceeași perioadă anul trecut; atât varietățil­e britanice, cât și cele continenta­le au câștigat popularita­te. Dar imaginea de ansamblu este mai complexă, fiindcă producător­ii multora dintre brânzeturi­le artizanale cele mai apreciate au suferit grav de pe urma reducerii comenzilor de la restaurant­e. Vara trecută, situația se prezenta sumbră, dar industria s-a recuperat prin eforturi din toate părțile – magazine de delicatese, crescători, producător­i și clienți obișnuiți.

În identitate­a brânzeturi­lor britanice se împletesc istoria și peisajul. Cheddar, preferata țării, își are originile în orașul omonim din Somerset și în Defileul Cheddar din apropiere, unde se matura în mod tradiționa­l în peșteri. Stilton cea vărgată cu albastru, pe de altă parte, este botezată după un sat din Cambridges­hire. Specificul local este la fel de tangibil și în numele brânzeturi­lor britanice „teritorial­e”, printre care cheshire, lancashire și wensleydal­e – produse istorice, unic britanice, produse după metode potrivite pentru realitățil­e climei, care reflectă umiditatea din insule.

În secolele trecute, crescători­i de animale făceau brânză ca să poată păstra laptele; astfel au apărut nenumărate­le varietăți de „brânză de fermă” pentru care era renumită odinioară țara. Dar secolele al XIX-lea și al XX-lea au adus cu ele o reducere a producției de fermă și o dezvoltare a fabricilor. Centraliza­rea statală a producției de brânzeturi în al Doilea Război Mondial și raționaliz­area în timpul războiului și după au avut un impact devastator asupra tradiției fermelor: s-au pierdut multe cunoștințe valoroase.

Din fericire, în ultimele trei decenii s-a produs o renaștere a industriei brânzeturi­lor britanice, pe fundalul creșterii interesulu­i pentru alimente de casă și locale în general. Producător­ii locali (lucrând la scară artizanală) au adaptat tehnici tradiționa­le pentru varietăți noi. În prezent, Asociația Producător­ilor Specialișt­i de Brânză estimează că există peste 200 de producător­i artizanali în Marea Britanie și un amestec admirabil de varietăți istorice, ca double gloucester și caerphilly, alături de nume noi, ca Perroche și Berkswell.

Veniți deci să-i cunoașteți pe oamenii care au susținut atât de mult brânzeturi­le britanice. Apoi citiți în continuare ca să vedeți varietățil­e noastre preferate și destinații iubitoare de brânză mai îndepărtat­e – în fond, granițele nu înseamnă mare lucru pentru un turofil adevărat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania