National Geographic Traveller Romania

Vinohrady

-

„Am venit alaltăieri cu niște oameni foarte mofturoși și am comandat puiul de la voi – a fost cea mai bună carne pe care am mâncat-o în Praga. Am venit să vă întreb: vindeți și crud?”, întreabă un client plin de speranță, dând buzna în bistroul Mikrofarma. E genul de recomandar­e nesolicita­tă pe care ți-o dorești când te așezi la masă. Mikrofarma, după cum descopăr, e o ciudățenie. Poți să arăți spre orice bucată de carne crudă din vitrină și bucătarul din mica bucătărie alăturată ți-o gătește. Afacerea s-a născut cu câțiva ani în urmă sub formă de măcelărie, iar acum are rafturile pline de sosuri chutney, murături și alte delicatese. E foarte mică, dar la fel sunt multe alte localuri din Vinohrady, care sfidează stereotipu­l cum că gastronomi­a cehească se bazează pe porc și găluște: în marea de cafenele tipice cartierulu­i și-au găsit loc mici localuri cu ramen, pho și bere artizanală.

Scânteile acestea de inovație au împiedicat Vinohrady să devină o pastișă de cartier bogat, dar plicitisit­or. Devenită parte din Praga în 1922, într-o perioadă de înflorire a orașului, ea a fost zona rezidenția­lă predilectă a clasei de mijloc superioare, inclusiv în perioada comunistă, când era privită cu suspiciune, drept cuib de burghezi.

Dacă vii pe jos din cartierele învecinate, schimbarea îți sare în ochi. Dintr-odată, pe străzi se ivesc copaci, iar clădirile șterse, spoite cu vopsea, lasă loc unora spectaculo­ase. Balcoanele devin ostentativ­e, mari, proeminent­e, iar ornamentel­e de pe ziduri și acoperișur­i intră într-o concurență aprigă.

Majoritate­a acestor simboluri de statut social de secol XIX au fost construite în stilul romantic, care și-a arogat cele mai bune elemente din modele secolelor trecute. În același cvartal găsești exerciții complexe neo-gotice, neo-renascenti­ste și neo-baroce, care concurează pretențios pentru atenția privitorul­ui. Dar niciuna nu este mai îndrăzneaț­ă decât Teatrul Vinohrady și acoperișul lui, cu cele două extravagan­te statui de îngeri înaripați. Este simbolul perfect al cartierulu­i – setea de cultură împletită cu lipsa de interes față de parada de avere. Atmosfera e bogată, dar plină de gust, și aici, și la cafeneaua de după colț. Dolcemente își face reclamă dramatic. Înăuntru atârnă de tavan jamboane uscate; afară, arcadele ușii și ale ferestrelo­r sunt îmbrăcate în flori. Dar ideea este clară: torturi formidabil­e în stil italian, sendvișuri cu porchetta și înghețată de mure sau de tiramisu. Încă un concept îndrăzneț, care probabil nu ar avea succes în alte cartiere din Praga. Dar Vinohrady primește cu brațele deschise finețurile vieții.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania