National Geographic Traveller Romania

MIHAMELELE

-

Istanbulul e sinonim cu mihameaua, taverna tradiționa­lă populariza­tă în perioada otomană drept locul ideal pentru un pahar de alcool alături de meze. Alcoolul a fost interzis de mai multe ori de-a lungul secolelor, dar tavernele au rămas în picioare, iar azi, deși unele lucruri (ca decorul) s-au schimbat, altele (de exemplu, raki, ca băutură preferată) sunt la fel.

O astfel de instituție locală este Safa, la marginea orașului vechi, în cartierul Edikule, aproape de zidurile vechi de 1.500 de ani ale Constantin­opolului. Deschisă din 1948, servește un meniu de meze simplu, într-un decor atent împodobit – pe pereți sunt aliniate sticle goale de raki și fotografii din Istanbulul deceniilor trecute. E condusă de fermecător­ul Arif Kızıltay, al cărui tată, Suleiman, a deschis localul acum peste 70 de ani.

Altă opțiune excelentă este Cibalikapı, care are un avanpost aproape de Cornul de Aur, dar și un local în Kadıköy (cel dintâi având o atmosferă mai intimă). Nu e ieftină, dar are cele mai bune meze din oraș, făcute de mâini măiestre din cele mai bune ingredient­e de sezon. Dacă puteți, mâncați afară – terasa are vedere spre Cornul de Aur și e perfectă pentru nopțile calde.

În Beyoğlu veți găsi o mulțime de mihamele, ale căror mese se revarsă în stradă, dar la o stație de metrou distanță, în Kurtuluş, se află Astek. Un preferat al localnicil­or, localul primitor a deschis recent un spațiu la etaj, pentru a face față popularită­ții crescânde. Mezele sunt mereu proaspete și delicioase, iar Mehmet, director și chelner-șef, oferă adesea clienților porții în plus, cafea grecească și lichior de mentă din partea casei.

 ??  ?? Mihamea din cartierul Beyoğlu
Mihamea din cartierul Beyoğlu

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania