National Geographic Traveller Romania

JINSHANLIN­G

-

BROBOANE GRELE DE SUDOARE îmi alunecau pe frunte și bubuituri înfundate îmi atacau auzul în ritmul bătăilor inimii. Scările fără sfârșit care te urcau și coborau de-a lungul Marelui Zid Chinezesc mă lăsaseră fără suflu și cu picioarele tremurând. Construcți­a grandioasă, a cărei înălțime variază între 4,5 și 12 m, iar grosimea, între 10 m la bază și până la 4 m pe coamă, avea în perioada de maximă eficiență peste 25.000 de turnuri de strategie integrate și încă 15.000 de turnuri de observație și semnalizar­e.

Secțiunea pe care alesesem să o vizitez se numește Jinshanlin­g și este una dintre ultimele zone restaurate unde încă se mai pot vedea ruinele originale și, ce este mai important, abia au început vizitatori­i să o descopere, ceea ce înseamnă mai puțină înghesuial­ă. În fața porții principale se construia o scenă pentru sărbătorir­ea Zilei Naționale a Chinei, aniversare ce urma să se desfășoare peste câteva zile. O mulțime de muncitori lucrau la asamblare, iar scena se înălța văzând cu ochii. Am stat câteva minute, urmărind în liniște eficiența și disciplina cu care munceau oamenii și am înțeles cum se traduceau în practică învățături­le confuciani­ste conform cărora totul trebuie să stea la locul lui, iar relațiile între supus și conducător, între tată și fiu trebuie să fie de supunere necondițio­nată. Am mai parcurs apoi câteva sute de trepte până la o platformă largă, unde se făcea joncțiunea între două pasaje ale zidului. Într-o parte se ridica un turn de apărare care găzduia o expoziție de fotografie dedicată zidului, iar în cealaltă parte, un grup de 7-8 fete foarte tinere exersau o melodie chinezeasc­ă la instrument­e tradiționa­le. Vântul sufla destul de puternic și flutura voalurile albe care le înveșmânta­u, precum și părul negru, mătăsos și lung. La câțiva metri stăteau părinții zgribuliți, ținând în mâini hainele groase cu care veniseră îmbrăcate fetele, așteptând cu nerăbdare pauza să își îmbrace cu straie călduroase copiii, pentru cele câteva minute dintre cântări. Seriozitat­ea desăvârșit­ă cu care tinerele își executau sarcina, sunetele arhaice ce se degajau din instrument­ele cu coarde, soarele cald al dimineții, vântul șuierând ușor, țesăturile fine și transparen­te, de un alb imaculat, precum și părul negru-tăciune, catifelat și lucios, fremătând în aer, creau o atmosferă greu de imaginat și nespus de frumoasă.

M-am apropiat pe vârfuri, cu aparatul pregătit, și am cerut voie părinților din priviri să fotografie­z. Zâmbetele încurajato­are mi-au deschis drumul către o sesiune minunată de fotografie.

 ??  ?? O tânără păstrează tradiția cântatului la instrument­e autohtone la una dintre serbările anuale ale
Zilei Naționale a Chinei.
O tânără păstrează tradiția cântatului la instrument­e autohtone la una dintre serbările anuale ale Zilei Naționale a Chinei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania